среда, 16. новембар 2011.

Promena uverenja

Obrasci ponašanja koje stalno ponavljamo rezultat su naše potrebe za stanjem u kome se nalazimo. Stanje u kome se nalazimo poklapa se sa našim uverenjima. Da bismo se oslobodili potrebe za stanjem i promenili uverenja, najbolje je koristiti već spremne izjave. Louise Hay predlaže:
"Spremna sam osloboditi se potrebe za..."Ako se u vama javi izvestan otpor onda: "Spremna sam osloboditi se potrebe za otporom."
U početku može zvučati čudno kada govorimo "Spremna sam osloboditi se potrebe za nedostatkom finansija..", jer mi smatramo da se podrazumeva da mi želimo da se to stanje promeni. Ali činjenica je suprotna: da u nama postoji potreba da se nalazimo u stanju u kome smo.
Izjava "Ja ne vredim" stvara odugovlačenje u promenama. Zavist je otrovna osobina. Samopuzdanje, kao što sam već napisala jedna je od najvažnijih osobina. Samokritika pojačava odugovlačenje i lenjost.
"Spremna sam osloboditi se potrebe da se osećam bezvrednom. Ja zaslužujem najbolje u životu i s ljubavlju to prihvatam."
"Ako provedem nekoliko dana ponavljajući ovu izjavu, moj način ponašanja u obliku odugovlačenja automatski će početi da nestaje."
"Ako u sebi stvorim samopouzdanje, više neću imati potrebu odugovlačiti ono što je dobro za mene."



Ako želimo promeniti situaciju u kojoj se nalazimo, trebamo izgovoriti: "Spremna sam osloboditi se načina razmišljanja koji mi stvara takve situacije."Onog trenutka kada to izgovorite, istupate iz grupe večitih žrtava, kaže Louise Hay.
Ove izjave možemo koristiti uvek kada osvestimo problem ili dilemu koju imamo. Znamo da je situacija u kojoj se nalazimo rezultat naših misli i uverenja iz prošlosti. Prilika da je promenimo svima zvuči primamljivo. Ali u celom procesu bitna je upornost.
Svakog dana ću odvojiti nekoliko minuta da radim na promenama. Postoji još mnogo stvari koje želim da promenim u svom životu. Spremna sam.
Žao mi je. Molim te oprosti mi. Hvala ti. Volim te.
Žao mi je. Molim te oprosti mi. Hvala ti. Volim te.

Нема коментара:

Постави коментар