понедељак, 28. новембар 2011.

Boje

Boje su blagotvorne. Bojama obogaćujemo naš život, poboljšavamo zdravlje, podižemo samopouzdanje i punimo se pozitivnom energijom. Spektar boja sastoji se od sedam osnovnih boja: crvena, narandžasta, žuta, zelena, plava, indigo i ljubičasta i svaka od ovih boja ima svoju ličnu energiju i drugačije utiče na naše telo.
Kako da upotrebljavamo boje? Trebalo bi da nosimo boje koje imaju odgovarajuće isceliteljske osobine koje deluju na nas. Da dekorišemo svoj dom u boje koje nam odgovaraju. Vizualiziramo određenu boju kad god nam je potrebna. Jedemo jela onih boja koje su nam potrebne. Odaberemo slike i postere pune boja koje su nam potrebne. Meditiramo na odabranu boju. "Pobedite bol tako da pogođeno područje u mislima obavijate bojama koje su potrebne za isceljenje."




"Crvena: Crvenu treba nositi kada ste anemični, letargični, bez energije ili lenji, jer crvena podiže energiju i oslobađa adrenalin. Ali to nije dobra ako se osećate sramežljivo jer će vas  istaći u gomili i postaviti u središte pažnje. Patite li od loše cirkulacije ili imate hladne ruke i stopala zimi, pokušajte nositi crvene čarape i rukavice. Crveno je odlična boja za odeću za  vežbanje, jer tako snažno energizira mišiće. Da biste podigli svoju energiju biće isto tako dovoljno da sklopljenim očima vizualizirate crvenu boju.
Narandžasta:  Narandžasta ima mnoge pozitivne karakteristike crvene boje: stimulacija cirkulacije krvi, oslobađanje adrenalina i punjenje energijom i entuzijazmom. Osećate li da vam je život jednoličan i bez uzbuđenja dobro bi bilo ubaciti nešto narandžaste. Ona takođe stimuliše vaš um pa je treba držati uz sebe kad radite. Imate li problema s prsima (kašalj, prehlade, TBC) ili patite od reumatizma ili artritisa, nosite narandžasto.
Žuta: To je fantastična boja kad želite poboljšati svoje mentalne moći jer predstavlja um i razum. Držite nekoliko žutih sitnica na radnom stolu za svaki put kad tražite nove ideje ili želite podstaći svoje umne sposobnosti. Ali nemojte ipak upotrebljavati previše žute jer biste se mogli odvojiti od svoje okoline i izgubiti dodir sa stvarnošću. A ako vam je stvarnost toliko crna da biste rado malo odlutali, uzmite žuti pokrivač zamotajte se u njega i ležite na pola sata u žuto obojenu sobu kako biste nakratko zaboravili brige i probleme. Posebnoje žuta blagotvorna ako patite od kožnih ekcema i akni, ili su vam zglobovi ukočeni. Žutu uvek možete vizualizirati, pa stoga napunite um mislima o žutoj kad god vam je potrebna njegova energija.
Zelena: Nalazi u sredini spektra što znači da je savršena boja za stvaranje ravnoteže u životu. Izrazito smiruje, pa stoga uvek sledite instinkt kad vam kažu da ćete se osećati bolje ili sretnije ako prošetate po okolini ili sedite u vrtu. Protegnete li se ležeći na travi delujete pozitivno na emocije, uravnotežujete se i čvrsto stojite na zemlji (ovde je to doslovno). Postižete smirenost u svetu. Zeleno deluje blagotvorno na telo na više načina; opušta nervnu napetost, pomaže stišavanju glavobolje i neuralgije, dobro je protiv zaraza i za smirivanje probavnih organa.
Plava: To je izuzetna isceljujuća boja pa je posebno važno da se uskladite s plavim isceliteljskim energijama kad god se osećate bolesno, iscrpljeno ili vam treba odmora jer plavo će vas smiriti, stimulirati imunitet i pomoći vam da zadržite smirenost i bezbrižnost. Plavo je moćan antiseptik kojim se možete služiti na više načina. Ako vas boli grlo, omotajte ga plavom maramom jer ćete tako smanjiti bol i upalu. Imate li opekotinu, modricu ili masnicu prekrijte je komadom čiste plave tkanine koja će ubrzati iscelienje. Ako imate teškoća sa snom, odaberite plavu posteljinu. Obucite se u plavo pre nego ćete meditirati jer će vam pomoći da se uljuljkate u odgovarajuću umnu frekvenciju.
Indigo: Trebate li pobediti strah ili teskobu, to je boja na koju se trebate koncentrsatii. Snažno deluje na um pa pomaže podići psihičke moći a dobra je protiv depresija i ublažavanja mentalnih poremećaja. Koristite je za probleme koji pogađaju kosti, reumatizam, i poremećaje kože i krvi kao što su to varikozne vene, čirevi i bradavice. Poput plave boje i indigo je korisna ako patite od nesanica, stoga odaberite jastučnicu u tamno plavim bojama.
Ljubičasta: To je najduhovnija boja u spektru a isto je tako i najkreativnija. Ako želite podići svoje kreativne energije, sposobnosti i nadahnuće, okružite se ljubičastim tonovima. Ali, budite oprezni, jer, ljubičasto tako snažno deluje da kod nekih ljudi izaziva mučninu ili frustraciju. Trebate je takođe izbegavati ako ste depresivni - umesto ljubičastog usredsredite se na zeleno i plavo. Osim što će nadahnuti stvaralački talent i kreativnost, ljubičasto će podići vaše samopouzdanje, iako na drugačiji, tananiji način nego crveno. Ljubičasto je dobra boja za ljude koji imaju teškoća da vole ili poštuju sebe, ili koji pate od osećaja manje vrednosti. Takođe pomaže pri isceljivanju nervnih problema i poremećaja s kožom na temenu glave izazvanih živcima."

2 коментара:

  1. Koliko je ovo zaista tacno? Trebaju mi zaista proverene stvari, psiholoski dokazane. Vazno je :)

    Na mnogim mestima na netu je sve razlicito, pa ne znam sta bas psiholozi kazu i sta je psiholoski tacno i ispravno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Cinjenica je da boje imaju veliki uticaj na nas. Vizuelni. Kao i zvuci..ukusi, mirisi..

      Ne slusaj psihologe i ne trazi dokaze, slusaj svoj unutrasnji osecaj/glas. Ako ti on kaze da je ovo sto si procitala ok, onda je za tebe dokazano. Ako ne kaze, trazi dalje.

      Избриши