субота, 14. април 2012.

Metode čišćenja I DEO


U ovom tekstu želim da vam predstavim nekoliko metoda čišćenja, pomoću kojih se oslobađamo uverenja i programiranja, iz sebe i celog čovečanstva. Izaberite one koje vam najviše leže i počnite odmah. Time ćete stvoriti prostor za stvaranje fascinantnih okolnosti i događaja u vašim životima. Budite uporni kao u svemu što radite i verujte..





Molitva - Molitva počinje gde ljudska sposobnost prestaje. Istraživanja u SAD pokazuju da je od svih alternativnih metoda najdelotvornija - molitva. „Želimo da ljude podsetimo na jednostavne metode kojima uvek mogu da pomognu sebi u svakom trenutku. Molitva je jedna od njih“.

Prof. dr Ljubomir Mladenović:
Placebo efekat molitve

„Kada se obraća toj sili koju nazivamo Bog, čovek ide sa verom da će ta energija da mu pomogne.“


„Molitva ima placebo efekat. Isto kao kada se uspostavi vera između lekara i pacijenta i kada placebo apsolutno pomaže. Ako osoba nije opterećena karmom, molitva može da joj pomogne.
U knjizi Kako spoznati Boga, Dipak Čopra, mireći Istok i Zapad, govori upravo o tome. Tu opisuje slučaj obolelog od kancera u poslednjem stadijumu koji za vikend odlazi kući da tu provede poslednje dane. Ali, kažu mu da u ponedeljak dođe u bolnicu da će mu dati neke nove lekove koji postižu izvanredan efekat. Pacijent dolazi sa verom. Dipak mu daje placebo govoreći mu da je to lek. Dolazi do remisije, čoveku je sve bolje i bolje. Ali, kada je sticajem okolnosti prestao da uzima lek, posle nekoliko meseci je umro. To jasno pokazuje značaj vere u procesu lečenja.
Molitva je beskrajno značajna. Oni koji se bave verom moraju da budu lepak ljubavi koji će podržavati ljude.“

Prof. dr Dejan Raković, profesor na Elektrotehničkom fakultetu:
Molitva pročišćava

"Uloga bilo kog pojedinca u istoriji nije tako velika kako nam se čini. Kolektivni napor da se prevladaju opterećenja je bitniji."


„Uloga molitve je fundamentalno važna – ona je mentalni čistač kolektivne svesti (pa tako i naše individualne). Na taj način rešavaju se sukobi na svim nivoima, jer se olakšavaju opterećenja na nivou kolektivne svesti kojih nismo ni svesni.
Otkud ta opterećenja? Ona se prenose s generacije na generaciju, sa roditelja na decu (to bi bila karma u istočnjačkim, odnosno greh u zapadnim religijama).
Možda smo nepravedni kada previše optužujemo pojedince da su krivlji od nas, jer nisu uradili dovoljno za nas. Možda nisu ni mogli zbog pomenutih opterećenja. Značaj molitve je je veliki, jer ukazuje da je i uloga svakog pojedinica važna.

Razvoj svesti nije pratio razvoj civilizacije. Ukoliko civilizacija ne počne da korsiti molitvu za rasterećenje kolektivne svesti, ta opterećenja, uz tehnološku moć, mogu da dovedu do radikalnog konflikta i samouništenja. Otuda molitva ima fundamentalno isceljujući značaj.“

„Prava ljubav je neprekidna molitva za druge. Ljubav je sposobnost da se moli za drugog, da mu se stalno prašta.“

Doktor teologije i filozofije, Zdravko Šorđan:
Molitva je duša vere

"Molitva je disanje duše i otvaranje srca Bogu kao prijatelju."


„Istraživanje našeg Instituta za političke studije pokazalo je da oko 94 odsto osoba sebe smatra religioznim, što je podatak koji ohrabruje. Međutim, od tog broja, 84 odsto ne praktikuje svoje hrišćanstvo, što je evidentan problem.
U molitvi Oče naš koja je svima poznata kažemo, između ostalog: „Da bude Volja Tvoja.“ Problem je kada tu volju treba da prihvatimo kao vlastito slobodno delo. Tu se pojavljuje nekoliko prepreka. Prva prepreka je naša prošlost koje ne znamo kako da se oslobodimo, ili to činimo na pogrešan način. Potiskivanjem prošlosti u donje, niže prostore naše ličnosti, ne oslobađamo je se, ona je ipak prisutna. Zavisno od prilika i okolnosti, kad-tad će vaskrsnuti. Nikada ne možemo biti sigurni kako će se ona ponašati. Drugu prepreku predstavlja sadašnjost, pesimizam koji je prisutan, a treću budućnost o kojoj ništa ne znamo. Ne približavamo Boga nama molitvom, On nije tu da nam ukloni sve prepreke sa životnog puta, nego da pomogne da te prepreke podnesemo.
Molitva je disanje duše i otvaranje srca bogu kao prijatelju. Molitvom se ne uklanjaju bol i patnja, u molitvi, oni se lakše podnose. Molitvom ne menjamo Boga i njegov odnos prema čoveku, već menjamo naš odnos prema Bogu.

Svami Šivamurti Sarasvati, učitelj joge:
Molitva iz dubine srca

"Molitva i meditacija stabilizuju pritisak, disanje, srčani ritam, usporavaju moždane talase, opuštaju, jačaju imunitet, snižavaju holesterol. Svi ostali sistemi u telu pozitivno reaguju na njih."


„Molitva je način meditacije i joge. Ona je joga sama po sebi. Postoji mnogo tehnika meditacije i molitve. Svako treba da pronađe odgovarajući metod. Ali, molitva treba da dolazi iz dubine srca. Ne treba da učimo druge kako da se mole. Postoje ritualne molitve i one su dobre do izvesne granice. A naš glavni zadatak je da uspostavimo vezu sa Bogom, iako često zanemarujemo upravo tu najvažniju vezu od svih, vezu sa tvorcem. Ako ne znaš kako da se moliš, ne brini se. Samo kaži: „Bože, ja sam smešan, ništa, pun neznanja, ali sam ipak predan tebi. Tražim put zato što ne znam kako da ga nađem.“ "Prava molitva je molitva bez određene forme, ona koja dolazi iz dubine srca, koja predstavlja direktnu komunikaciju sa Bogom. Ne postoji iskrena molitva na koju nije odgovoreno."

Vladimir Čobić, instruktor ajurvede:
Neophodnost iskrene molitve


"Molitva je vrsta specijalne molbe. Kada čovek ne može da ostvari neki cilj, on se obraća moćnijem od sebe."


„ Duhovni ljudi se obraćaju prirodnim zakonima (višim silama, njihovim raznim izrazima); osnovni prirodni zakon niko ne može da izbegne, jer on upravlja svima.
Vrednost molitve zavisi od toga kome je upućena. Ako je molitva upućena pozitivnim silama, ona donosi dobro u životu čoveka i njegove okoline. Ako su upućene negativnim silama, mogu da dovedu do ostvarenja određenih želja koje, međutim, mogu negativno da utiču na čoveka i njegovu okolinu. Prirodni zakoni, dakle, donose i nagradu i kaznu.
Vrednost molitve zavisi od kvaliteta srca svakog čoveka. Carstvo nebesko (ujedinjeno polje prirodnog zakona) se nalazi u srcu svakog čoveka. Ono je svuda. Bog zna šta je u srcu svakoga i čeka da mu se obratimo. Poznato je ono: „Kucaj – otvoriće ti se. Traži – daće ti se.“ Ali, reč je o iskrenom obraćanju.

Kaže se da bez nevolje nema bogomolje. Kad čovek zapadne u nevolju, njegovo srce počinje da se rastapa, čovek je bliži svom unutrašnjem centru, spreman je za iskrenu molitvu koja može da da rezultate. Iskrena molitva ima izuzetan efekat na zdravlje.
Telo i um čoveka mogu da se razbole, ali carstvo božije u čoveku ne može da se razboli.

Ho’oponopono - havajska metoda čišćenja: Žao mi je. Molim te oprosti mi. Hvala ti. Volim te. Pisala sam o njoj više ovde i ovde.

Metod Sedona - Lester Levenson, fizičar i uspešni preduzetnik, star 42 god, 1952. god oboleo je od niza teških bolesti. Umesto da se preda, okrenuo se sebi i otkrio izlaz ne samo iz vlastite situacije, već ga je uspeo uobličiti u tzv. Sedona metodu, kojom je pomogao brojnim ljudima. U tri meseca potpuno je ozdravio fizički i postigao duboki mir i radost koji ga nisu napustili sve do njegove smrti 1994. god. Čvrsto je verovao da je lični razvoj nezavisan od bilo kog spoljašnjeg izvora, uključujući i učitelja pa nije hteo biti ničiji guru.

Kada su mu lekari objasnili koliko je ozbiljna njegova situacija i kako bi svaki korak koji napravi za njega mogao biti smrtonosan, preplavio ga je intenzivan strah od smrti. To je potrajalo nekoliko dana i bilo toliko intenzivno da je pomišljao i na samoubistvo. Onda je odednom shvatio: “Još uvek sam živ. Dokle god sam živ, postoji nada. Dokle god sam živ, možda se mogu iz ovoga izvući. Šta mi je činiti?”
Shvatio je da je sve znanje koje je do tada imao bilo beskorisno jer ga je dovelo u tešku situaciju. Morao je početi iz početka. Svoju potragu za odgovorima započeo je pitanjima “Ko sam ja? Šta je ovaj svet? Koja je moja veza s njim? Šta od njega želim?” Odgovor je bio: “Sreću”. “A šta je sreća?” “Kad si voljen.”

Osetio je kako je sa srećom najbliže povezana ljubav pa je počeo razmatrati sve svoje prošle veze prisećajući se trenutaka sreće. Spoznao je da je bio najsretniji kad je sâm voleo neku ženu. Kad su žene volele njega, bio je sretan samo u trenucima kad je osetio njihovo odobravanje, što je bilo samo trenutno zadovoljstvo ega. Konačno je zaključio da je sreća jednaka njegovoj ljubavi. Kad bi mogao povećati ljubav koju je osećao, mogao bi povećati i svoju sreću! Tada je prvi put shvatio ključ za sreću. Nastavio je secirati događaje iz prošlosti i svaki put kad bi naišao na trenutak u kome nije volio, promenio je osećaj u ljubav prema toj osobi.
Zatim se zagledao u svoj um. “Šta je um? Šta je inteligencija?” U tom trenutku mu je pred oči došla slika električnih autića iz luna-parka koji se sudaraju jedan s drugim. Svi dobivaju energiju iz električne mreže iznad njih kroz žicu koja se spušta prema svakom autu. To je bio simbolični prikaz sveopšte inteligencije i svemirske energije koja se kroz žicu spušta do svakog čoveka i koju koristimo zavisno o tome koliko jako stisnemo gas. Uvideo je kako bi mogao uzimati sve više te sveobuhvatne inteligencije, ako tako odabere.

Tako je započeo istraživati razmišljanje i njegov odnos prema onome što se događalo. Otkrio je da je svakom događaju prethodila misao i shvatio da bi svesnim odabirom misli mogao odrediti sve što će mu se dogoditi u budućnosti. Takođe je uvideo vlastitu odgovornost za sve što mu se događalo, nasuprot tome što je pre na sebe gledao kao na žrtvu. Ta spoznaja donela mu je ogroman osećaj slobode.

Iako je bio s jednom nogom u grobu kad je započeo svoju potragu, onog trenutka kad je shvatio da je njegovo mišljenje uzrok svega što mu se događa, odmah je vido svoje telo od brade na niže kao savršeno. I odjednom je i bilo savršeno!

Otkriće da je sposoban kontrolisati svoju sudbinu donelo mu je veliku slobodu i toliko olakšalo unutrašnji teret da je osećao kako sada ne treba ništa raditi. Osećao je duboku unutrašnju radost za koju nije ni znao da postoji.
Nastavio je istraživati dalje kako proširiti ovaj osećaj radosti. Nastavio je menjati svoje stavove o ljubavi. Zamislio bi devojku koja mu se najviše sviđala kako se udaje za muškarca koji mu je najantipatičniji i ne bi popuštao dok ne bi stvarno mogao osetiti sreću za njih oboje. To je zvao “ekstremnim voljenjem”. Nakon toga se testirao tako što bi svesno osećao najveću ljubav za ljude koji su mu pružali veliki otpor i napadali ga kada im je pokušavao pomoći.

Nije mogao pronaći reči kojima bi opisao blaženstvo samospoznaje do kojeg je došao pa se poslužio rečima Paramahanse Yoganande “nova radost koja izvire svake sekunde”. Ta nova radost se kasnije pretvorla u vrlo dubok mir koji je još ugodniji od radosti. Taj mir koji prelazi svako razumevanje je posljednja faza. Krećete se u svetu, telo se kreće, ali stalno imate savršen mir. Bombe mogu padati svuda oko vas, a vi imate savršen mir, bez obzira na sve što se događa.
Četiri pitanja sa kojima možete nešto promeniti
Metod čine pitanja i potiče iz knjige "Sedona metod" američkog autora Hale Dwoskin koji je preuzeo od svog učitelja Lestera Levensona.

Ovo su četiri jednostavna pitanja :

1. Da li biste mogli ovo osećanje prihvatiti - u ovom trenutku ?
2. Da li biste mogli ovo osećanje otpustiti - samo za ovaj trenutak ?
3. Da li biste otpustili ovo osećanje ?
4. Kada ?


I
sprobajte!Ako se upravo sada o nečemu brinete ili vas nešto ljuti ili imate prisilne misli- zatvorite oči,
idite u sebe i mislite na konkretan problem,na osobu ili situaciju koja vas frustrira.Osetite to što osećate.

1. Da li biste mogli ovaj osećaj prihvatiti u ovom trenutku?

Protiv ličnih osećanja ne možemo nikada pobediti.Potiskivati ih,boriti se protiv njih,izgovarati se; sve to ne funkcioniše.Većinom se neprijatan osećaj samo pojača. Najinteresantnije kod ovoga pitanja jeste da je svejedno kakav je odgovor ( da ili ne): Bitno je samo da ste iskreni prema sebi i da spontano odgovorite,dakle,ne tražiti odgovor dugo.

2. Da li biste mogli ovo osećanje otpustiti - samo u ovom trenutku?

Ne zahteva se od vas da neprijatno osećanje otpustite.Pitanje ima više za cilj mogućnost izbora koju u ovom momentu imate ali većina ne doživljava tako.Ponovno nije bitno kako odgovorite,spontano i bez dužeg razmišljanja.

3. Da li biste otpustili to osećanje ?

Iskren i spontan odgovor.Pitanje cilja na to što želite,ne šta možete.

4. Kada ? Kada biste otpustili ?

Promena se ne dogadja ako sebe zavaravamo.Budite dakle iskreni prema sebi i odgovorite spontano na ovo pitanje. Nije bitno ako je odgovor: Sada! Juče! Možda sutra! Nikada!!

Frame Freeze je tehnika koja omogućava ljudima da savladaju stres u trenutku u kojem se on događa ili da stvore intuiciju kako najbolje riješiti neku situaciju. Kada počinjete osećati nastajanje stresa, kada osetite da nešto nije u redu, ili niste sigurni u nešto, možete koristiti Freeze-Frame tehniku. Ovde se radi o usredsrešivanju energije prema srcu. No, najpre morate prepoznati da nešto nije u redu ili da trebate nešto razjasniti. To je prvi korak. Doslovno usredsredite svoju energiju prema području srca. U tome možete pomoći tako da dišete središtem grudnoga koša. Osetite kako vam dah energije prolazi prsima. Naravno, u stvarnosti ne dišete tim delom, no onde usredsređujete svoju pažnju. Ponovite to u ritmu od 4-5 sekundi. Uzmite 4-5 sekundi za udisaj, 4-5 sekundi za izdisaj. Uspostavite opšti ritam. Najvažniji je deo aktivirati pozitivan osećaj, kao što je vrednovanje (u smislu: obraćanje pažnje, važnosti, poštovanja). Ne možete samo misliti na taj osjećaj ili ga vizualizirati, morate ga zaista stvoriti. Zbog toga srce ulazi u taj novi, koherentni ritam. To povećava dostupnost intuicije. Tada možete pitati svoje srce ili sebe, koje je efikasnie rešenje ili bolji način da se reši neka situacija. Tada vam se javlja unutrašnji glas koji će vam možda reći: «Nemoj pojesti još jedan komad kolača!» ili «Loš im je dan, olabavi malo.» Govori vam da u životu nešto drugačije uradite, bez obzira na to kakva je ta viša, unutrašnja informacija.

...


Praktičan pristup na dnevnom nivou

Možda upravo imate porodične teškoće, a možda patite od nesanice zbog poslovnog stresa. Bez obzira na to o čemu se radi, pokušajte oterati tamne oblake koji su se nadvili nad vas, pre no što iz njih počne pljusak.

Pred kolapsom: Svi imamo takve dane, to su oni dani u kojima se pitamo zašto je to sve nama uopšte bilo potrebno. Možda se možete malo povući iz problematične situacije i "izduvati" tehnikom zamrznutog okvira (freeze frame). Ta je tehnika stvorena na temelju spoznaje da srce daje dominantan ritam organizmu, a počiva na sledećem konceptu: ako je srce smireno, smiriće se i vaše telo i um. Za njenu primenu nije vam potrebno više od jednog minuta. Položite dlanove na levu stranu prsa, usredsredite se na svoje srce i udahnite polagano tri puta čime ćete ponovno složiti svoje emocije. Razmišljajte o nekome ili nečemu što iskreno volite ili o nekome ko voli vas. Time ćete umanjiti oštrinu ljutnje ili teskobe koju osećate. Razmislite na koji biste se način idući put u sličnoj situaciji mogli bolje pobrinuti za sebe. Možda bi vam odgovarala desetominutna šetnja? Rezultat će biti usporavanje rada srca, nakon čega ćete moći jasnije i racionalnije razmisliti o problemu koji vas tišti.

• Izbačeni iz takta: Loše raspoloženje nastaje kao posledica nemogućnosti da se izrazite na primeren način, kažu psihoterapeuti. Ako vas je neko uzrujao ili povredio, najbolje bi bilo da mu to i kažete. Pritom možete upotrebiti tzv. sendvič tehniku. Najpre recite nešto pozitivno toj osobi, potom ono što vas je kod nje uzrujalo, a sve skupa završite ponovno nečim pozitivnim. Ako ova metoda nije primenjiva u nekoj situaciji (recimo u odnosu sa šefom), najbolje što tada možete učiniti je poveriti se supružniku ili prijatelju. Osetićete neverovatno olakšanje kad podelite teret onoga što vas muči.

• Preplavljeni stresom: Nemojte ništa govoriti, već lupkajte! Tako barem kažu terapeuti tehnike oslobađanja osećaja (Emotional Freedom Technique). Lupkanjem se uravnotežuje prirodni tok energije u telu, ona je nešto poput "emocionalne akupunkture". Lupkajte lagano srednjim prstom po kostima ispod očiju pet puta, zatim lupkajte po tački gde se sastaju ključna i prsna kost, te nakon toga lupkajte po rebrima oko 8 cm ispod svake ruke. Lupkanje navedenih energetskih točaka dovešće vas u opuštenije stanje.

Ustali ste na levu nogu: U takvim danima preporučujemo sledeću tehniku:

- prvo ocijenite koliko ste uzrujani ocjenom između 1 i 10
- upitajte se jeste li vi na bilo koji način odgovorni za postojeću situaciju i jeste li mogli postupiti drugačije
- razmislite kako biste poboljšali situaciju i sprečili da se ona ponovi
- priznajte da ne možete kontrolisati emocije ljudi koji vas okružuju te otpustite i tu misao

Ova metoda deluje, jer po pravilu vredi da je sve ono što vam se događa zapravo posledica vašeg stava u životu.

• Toliko ste nemirni da ne možete spavati: Joga majstori preporučuju sledeću vežbu: lezite u krevet ispruženih nogu, brade postavljene u ravnini prsne kosti i ruku opuštenih uz telo. Osvestite svaki dio tela, počevši od nožnih palaca. Kako "putujete" po telu, opuštajte svaku skupinu mišića do koje dođete i dišite ujednačeno. Pustite očima da potonu u očne duplje, zube lagano razmaknite kako biste opustili čeljust. Udahnite i izdahnite duboko deset puta. Ova tehnika umiruje um, jer vas prisiljava da se usredsredite na telo, a potom na disanje. U roku od pola sata trebali biste utonuti u blaženi san.


Još saveta za bolje raspoloženje

Evo još nekoliko saveta pomoću kojih možete prekinuti stresnu situaciju tokom dana. Primjenjuju ih sasvim obični ljudi, suočeni sa svakodnevnim teškoćama.

• Kada imate toliko obaveza da vam se čini da ćete se raspasti, pronađite mesto na kome ćete se moći dobro izvikati. Vičite iz petnih žila sve najružnije i najprostije reči koje vam padnu na pamet. Ubrzo ćete se osećati bolje.

• Kada vas neko jako uzruja, zamislite tu osobu kako se jako, jako smanjuje. Teško će vas povrediti netko ko je u vašoj glavi veličine naprstka.

• Kad ste pod stresom, pomoći može i pranje kose. Masaža glave i miris čiste kose mogu razbistriti um i popraviti raspoloženje.

• Pre no što uveče pođete na spavanje, zapišite sve ono dobro što vam se dogodilo tokom dana. Sklonite notes pa, kad vam se opet pokvari raspoloženje, nasumce je otvorite – uvek ćete u njoj naći nešto što će vas obradovati.

• Napravite test "tri puta deset". Upitajte se hoće li to što vas je uzrujalo biti važno za deset dana, deset meseci ili deset godina. Odgovor će u najvećem broju slučajeva biti "ne". Takav odgovor zaista vas može vrlo lako prizemljiti i smiriti.

• Pokušajte se umiriti disanjem pri kojem ćete naizmenično zatvarati po jednu nozdrvu. Dakle, zatvorite jednu nozdrvu, udahnite i zadržite dah. Potom začepite drugu i izdahnite kroz prvu nozdrvu. Ovo je jogistički način opuštanja i pomaže vam uravnotežiti rad obe polovine mozga. Dok radite ovu vežbicu, upitajte se vredi li zaista biti toliko uznemiren zbog nekog dnevnog događaja. Nakon što primenite opisanu vežbu, vaš će odgovor obično biti "ne".

• Dobro poznati  recept za rasterivanje lošeg raspoloženja je šetnja na svežem vazduhu. Priuštite takav izlazak svaki dan. Ako je vreme loše i ne dopušta šetnju, otiđite na bazen ili u saunu. Nakon toga više ništa neće izgledati jako strašno.





1 коментар:

  1. Анониман10. јун 2014. 09:07

    Molitva je dobra stvar,ali sedona je sedona stvarno eksra metoda mada bih ja pre rekao sistem jer moze da se primeni na mnoge oblasti zivota i mnogo je mocnija i kompleksnija(u pozitivnom smislu)nego sto je to prikazano na netu,hooponopono pak je totalno zavlacenje ljudi i jedna velika sarena laza,veliko nista cisto gubljenje dragocenog vremena,pozdrav.

    ОдговориИзбриши