субота, 12. мај 2012.

Metode čišćenja II DEO (EFT)


U ovom postu vam predstavljam tehniku "tapkanja" preuzetu iz knjige "Samoozdravljenje" Kristijana Kolege, (četrnaesto poglavlje). Ovo je tzv. EFT tehnika.



Proces samoozdravljenja
U ovom poglavlju naučit ćemo koje energetske točke prenose negativan signal iz PU-a u tijelo i na koji način možemo svjesno utjecati i promijeniti svoju podsvijest. Prije samih točaka slijedi proces prepoznavanja
problema. Evo nekih uputa kako prepoznati problem prije nego ga idemo rješavati.

1. Pronađite problem koji želite riješiti (emocija, bol, stanje, negativno vjerovanje...). To znači da unutar uma treba utvrditi što je to što nas smeta. To može biti odnos s drugom osobom ili naše financije. To može biti zdravlje ili općenito kvaliteta našeg življenja. Potrebno je priznati sebi što nas doista smeta i kako se zbog tog osjećamo. Na primjer, imam problema s bračnim partnerom i osjećam ljutnju zbog toga. Znači, ono što nas smeta jest naša ljutnja. Radije bismo da se ne ljutimo, no ipak nalazimo dovoljno razloga za ljutnju. Proizvodimo emotivno stanje koje nam ublažava neko drugo stanje koje je još gore od ljutnje. Pokušajmo naći razlog zašto nas to ljuti, čega se bojimo, što izbjegavamo. Iskrenost prema sebi ključ je svega. Ako smo neiskreni prema sebi, problem će otići natrag u podsvijest i do rezultata neće doći. Ukoliko se radi o tjelesnoj boli, lošem zdravstvenom stanju, utvrdimo točno gdje je ta bol i kako se osjećamo dok nas boli (bespomoćno, tjeskobno, ljuto...).

2. Odredite jačinu djelovanja problema na vas na skali od 0 do 10 Nakon što smo ustanovili koja nas emocija smeta, ili koja bol muči, uzmimo skalu od 0-10, gdje bi nula bilo "ne smeta me" a 10 "užasno me smeta, ne mogu izdržati". Stavimo svoj problem negdje na tu skalu i, štoviše, pokušajmo pojačati intenzitet osjećaja do 10, ako je moguće. Svim silama osjetimo koliko nas to smeta i pojačajmo taj intenzitet na maksimum. To možemo postići tako da se prisjetimo svih slika u memoriji koje su vezane za taj događaj ili tu osobu. Vrtimo taj film dok se osjećaj maksimalno ne pojača.

3. Tapkajmo sljedeća mjesta (energetske točke):

• oštrice dlanova
• vrh glave
• između obrva
• sa strane oka (kost, arkada)
• ispod oka (kost)
• ispod nosa
• ispod donje usne
• ključna kost
• ispod pazuha
• stiskajte puis, duboko udahnite i izdahnite tekažite "mir"

S dva ili tri prsta jedne ruke tapkajte po ovim toč- kama desetak sekundi, ili koliko je dovoljno da izgovorite
fraze koje su navedene u donjem tekstu. Jačina samog tapkanja neka bude takva da vam je ugodno, ali ne i da vas boli.
• oštrica dlana je meki mišić između malog prsta i zgloba šake. Negdje na sredini bila bi prva energetska točka. Tapkajte na nju kao prvu točku dok izgovarate prvu frazu.
• vrh glave je sam centar lubanje a tapkati se može svim prstima, po tom centru i oko njega.
• između obrva, s dva ili tri prsta.
• sa strane oka, takozvana arkada, tvrdi dio kosti uz samo oko. Tapkajte na obje strane s obje ruke u isto vrijeme.
• ispod oka je jagodična kost koja malo strši na obrazu. Mogu se tapkati obje kosti s obje ruke u isto vrijeme.
• ispod nosa, dakle, odmah iznad gornje usne.
• ispod donje usne, odmah iznad brade.
• ključna kost se proteže od ramena do ispod vrata, gdje su završeci uočljivi kao dvije kosti koje strše malo van, točno ispod vrata. Koristite čitavi dlan ruke da se tapkate na to mjesto.
• ispod pazuha, ne u sam pazuh, već 3-4 cm ispod, gdje je kod žena početak grudi.
• točka na pulsu ruke može se stiskati ili po njoj tapkati. Ova točka uključuje i točku s druge strane, koja se stimulira ako samo stišćemo taj dio jednom rukom. Ako želite, možete prvo tapkati pulsnu točku a zatim točku sa suprotne strane, gdje obično stavimo ručni sat. Dok tapkamo ovu točku, udahnimo duboko i izdahnimo, i u isto vrijeme izgovorimo riječ "mir", prizivajući takvo stanje u svoj um i tijelo.

4. Osjetite koliko se intenzitet osjećaja pomaknuo na skali od 0 do 10
Nakon uzdaha-izdaha, popijte malo vode, opustite se i vratite um na one iste neugodne situacije, osobe, slike, zvukove i si., i odredite koliko je sada taj osjećaj intenzivan.

5. Nastavite tapkati dok se negativan osjećaj ne smanji na nulu.
Kad se osjećaj smanji na nulu, naša će prošlost i dalje ostati ista, ali će nam se činiti kao da se nekom drugom dogodilo, kao da pričamo neku priču koja nema neke emotivne veze s nama. To je stanje slobode od emotivne zatočenosti i možemo smatrati da smo tu točku u podsvijesti upravo očistili.

6. Kad je osjećaj na nuli, nastavite tapkati pozitivnu afirmaciju za koju želite da se dogodi
Kad negativan signal prestane dolaziti u tijelo, postat će nam puno lakše zamisliti neku ugodnu viziju i imati dobar osjećaj prema toj viziji. Dok zamišljamo tu viziju i proživljavamo te dobre osjećaje, možemo se nastaviti tapkati dokle god želimo. Jako je važno da u našem umu što duže držimo pozitivnu viziju i pozitivne emocije, kako bi se ona što brže ostvarila na fizičkom nivou.

Fraze prilikom tapkanja:
1. Iako imam ovaj "problem" (specificirajte točno koju emociju, bol ili negativno vjerovanje želite promijeniti), ja sebe prihvaćam i volim onakvog kakav jesam, duboko i potpuno.
2. Ovaj "problem". (Obrati pažnju na sam osjećaj koji je vezan za problem ne dajući razloge i ne racionalizirajući taj osjećaj. Ova ljutnja, ovaj jad, ovaj bijes...)
3. Oslobađam i otpuštam ovu emociju (bol, negativno vjerovanje...)
4. Ja sada ozdravljujem, mijenjam se i moj se život mijenja na bolje.

Tapkajte se na navedenih deset točki na tijelu izgovarajući fraze. Prođite nekoliko krugova od prvog do zadnjeg mjesta tapkanja stalno izgovarajući prvu frazu. Potom, nakon udaha-izdaha, krenite na drugu frazu, tapkajući se na isti način. Nakon sve tri fraze (dakle, desetak krugova tapkanja) provjerite na skali od 0-10 koliko se smanjio intenzitet boli ili emocije koju osjećate ili negativnog vjerovanja koje vas prožima. Tapkajte se sve do nule.

Kao primjer naveo bih onaj problem s računima, dugovima i nedostatkom novca. Recimo da je to situacija i da se osjećamo tjeskobno, nervozno, bespomoćno i u nekom strahu. Imamo osjećaj da je rješavanje problema izvan naše kontrole. Ne znamo kako ćemo zaraditi taj novac i strah nas je od posljedica neplaćanja dugova.
Sad smo ustanovili problem i sada treba vidjeti koliko nas smeta, koliko smo u strahu i koliko smo bespomoćni. Recimo da je to na skali broj 7. Sad krećemo s tapkanjem po oštrici dlana i s izgovaranjem
početne fraze koja će služiti tome da samom sebi naglas opišemo situaciju i kako je osjećamo. Potpuna iskrenost nužno je potrebna.
Izgovarajmo dok se tapkamo:
"Iako imam ove dugove i račune, i nemam novac, i strah me budućnosti jer se osjećam bespomoćno, ja ipak sebe volim i prihvaćam onakvog kakav jesam, duboko i potpuno."
Dok to izgovaramo, budimo svjesni situacije, fokusirajmo se na sam problem i dopustimo da nas obuzme taj negativni osjećaj. U ovom trenutku aktiviramo jednu ili više točki unutar PU-a. i vadimo ih u svjesni um. Osjetit ćemo reakcije u tijelu i nastaviti tapkati na sljedeću točku, vrh glave, i tako do kraja.
Na svaku točku tapkajte koliko želite, recimo onoliko koliko je potrebno da izgovorite frazu jednom ili dva puta.

Dakle, prvi je krug bio priznavanje situacije samom sebi. Kad smo napravili udah-izdah, sad je vrijeme za drugu frazu. Do sada smo priznali sebi ono što nas muči, a sada ćemo se fokusirati na ono što smo sebi priznali i razotkrili.
Tapkajmo oštricu dlana i izgovarajmo: "U dugovima sam i nemam novca. Strah me. Bespomoćan sam." Nastavimo to izgovarati sve do uzdaha-izdaha. Ovaj dio namijenjen je tome da se pravilno fokusiramo na konkretno negativno emotivno stanje. Zatim popijemo malo vode, duboko dišemo, i nastavimo sa sljedećim krugom tapkanja.
Tapkajmo oštricu dlana: "ja sada svjesno i svojevoljno oslobađam i otpuštam ovu tjeskobu, strah i bespomoćnost. Do sada su bili dio mog identiteta i na taj su način štetili mom životu. Sada ih vidim i sada odlučujem da ih oslobađam i otpuštam iz svog uma. Neka idu van, ne trebam ih više."
Tapkajte ove fraze do uzdaha-izdaha, kažite "mir" i popijte malo vode. Sada se opustite duboko dišući i počnite u umu ponavljati isti problem s nedostatkom novca, silnim računima i dugovima i odredite koliko vas sada te emocije diraju na skali od 0-10. Je li isto, više ili manje? U svakom slučaju, nastavite sav ovaj proces dok intenzitet emocija ne dostigne 0.
Fraze koje izgovaramo prilikom tapkanja od esencijalne su važnosti. Te bi fraze trebale iritirati naše negativno stanje tako da ga tapkanjem možemo neutralizirati. Fraze su, prema tome, slobodan odabir riječi
koje vam efikasno iritiraju podsvjesne točke. Ukoliko osoba nije u stanju sama stvoriti efikasne fraze, tu
može pomoći netko s uspješnom praksom tapkanja ili neka druga osoba koja poznaje ovu metodu i spremna je raditi s vama u pronalaženju pravih fraza.
Sve ono što nam u životu smeta idealno je za iritiranje podsvijesti. Vrlo često to će biti bliske nam osobe s kojima imamo konflikt ili s kojima ponekad imamo neugodna iskustva. Iritacija negativnih stanja poželjna je u ovom izlječenju jer bez toga PU ostaje podsvjestan i ozdravljenje nikad ne može biti potpuno.

Dobro je navesti i činjenicu da su žene po prirodi više u kontaktu sa svojim emocijama i poznaju tu domenu
puno bolje nego muškarci. Ženama je ozdravljenje od negativnih emocija stoga puno lakše. Ovo ne mora nužno biti pravilo već je to moje osobno dosadašnje iskustvo u praksi.
Muškarcima zapravo nije problem biti u kontaktu s emocijama, ali društveni odgoj kroz koji je prošla većina muškaraca uglavnom feminizira sposobnost osjećaja tih emocija pa se zbog toga većini muškaraca "zaledi" put do emotivnih stanja, posebno onih neugodnih. To otežava oblikovanje pravilnih fraza koje bi trebale postići željeni rezultat. Dok su žene više u kontaktu s emocijama, manje su u kontaktu sa svojim sustavom vjerovanja; zato vrlo lako mijenjaju mišljenja i emocije. Kod muškaraca je situacija suprotna; budući da su emotivno manje aktivni, sustav vjerovanja postaje puno važnija stvar. Zato za muškarce savjetujem da preispitaju ono u što vjeruju.

Na primjer, situacija s računima i novcem može se analizirati kroz vjerovanje u to kako će, kad će i hoće li novac doći. Muškarac se može poslužiti skalom od 0-10 kako bi vidio koliko vjeruje u određene stvari:

Vjerujem li da će novac doći na lak i brz način?
Vjerujem li da zaslužujem da mi novac dode?
Vjerujem li da mogu, znam, hoću i si?


Dakle, "koliko vjerujem u ono u što vjerujem i zašto?" bila bi neka od pitanja koja bi muškarci trebali postavljati sebi kako bi došli do uzroka problema. Ovdje posebno treba analizirati negativna vjerovanja koja su suprotna onome što bi htjeli imati, kao na primjer:

"Ja ne znam, ja ne vjerujem, ja ne mogu, ne znam kako, gdje i tko" i slična negativna vjerovanja. Potrebno ih je promijeniti u pozitivna i naučiti vjerovati da je to prava istina. To se također postiže tapkanjem.

Jedna od fraza za to bila bi: "Iako ne znam kako će mi novac doći, i iako ne vjerujem da će mi doći na lak način, ja ipak sebe volim i prihvaćam onakvog kakav jesam, duboko i potpuno"
"Ja imam negativno vjerovanje o novcu." bila bi druga vrsta fraze.

Konačno, kao rješenje: "Oslobađam i otpuštam sva negativna vjerovanja i stavove i otvaram se za to da novac dolazi lako i brzo i da ništa za mene nije problem. Iako možda ne znam kako će se situacija riješiti, to nije problem jer je to samo trenutno stanje.
Ja se sada oslobađam utjecaja ovog trenutnog stanja i otvaram za sva moguća rješenja. Novac dolazi brzo i lako, bez velikog napora."
Kao što vidimo, u svakoj situaciji treba naći idealno rješenje koje bi nas zaista činilo sretnim i mirnim.
Prvi dio stvaranja fraza jest priznavanje sebi da je trenutna situacija loša jer su moje misli i osjećaji loši. Zato to priznamo i oprostimo sebi i krenemo sa zamišljanjem idealne situacije i autosugestijom uvjerimo sebe kako je to moguće za nas. Zamislimo neku lijepu situaciju i dopustimo sebi da vjerujemo da je moguća za nas i kako prepreke ne postoje jer ih više ne zamišljamo. Tapkamo se čitavo vrijeme i posebnu pažnju usmjeravamo na emotivno stanje. Ukoliko se negativni osjećaju smanjuju, na pravom smo putu.

Zaključak ovog poglavlja:

Prizivanjem negativnih stanja pomoću memorija iz prošlosti + tapkanjem po energetskim točkama + pozitivna afirmacija => ozdravljenje uma i tijela => rješenje svih problema

Nakon kratkotrajne prakse od samo nekoliko dana tapkanja, jedan sat svaki dan, primijetit ćemo zapanjujuće promjene u svom životu. Prvi je simptomuglavnom osjećaj olakšanja i povratak energije. To je zato što negativne misli i osjećaji oduzimaju energiju tijelu jer su neprirodni. Negativna misao popraćena negativnom emocijom ekvivalentna je neistini. Dakle, kad se osjećamo loše i imamo loše misli, to je znak da sami sebe lažemo u vezi nečega i da nam nije poznata prava istina. Suočavamo se s nepoznatim i stvaraju nam se negativne emocije, a iz tog stanja svi ostali problemi nastaju jedan za drugim.
Potrebno je biti konstantno introspektivan, posebno na samom početku dok se takvo ponašanje tek usvaja kao navika. Uvijek treba biti spreman suočiti se s bilo kakvim strahom ili nekim drugim negativnim osjećajem, te biti prisutan u sadašnjem trenutku, priznati sebi kako se osjećamo i krenuti s tapkanjem.

Нема коментара:

Постави коментар