четвртак, 1. децембар 2011.

Energetski centri - čakre

Čakre, ili energetski centri, deo su naše aure. Aure mogu videti samo moćni iscelitelji i mistici koji ih opisuju kao svetlucavi oval oko našeg tela u kojem su sadržane različite boje. Unutar aure nalazi se sedam glavnih čakri. Sve su međusobno povezane a svaka deluje na drugi deo tela počevši od temena do kraja kičmenog stuba. Osim što deluju na fizičke procese u našim telima, čakre deluju na nas i mentalno i emocionalno.



Korenska čakra MULADARA poznata i pod nazivom kundalini veza je sa materijalnim svetom i osnovna je sklopka koja vezuje čoveka sa životom na planeti Zemlji. Smeštena je na dnu kičmenog stuba, tačnije ispod, jer čakre kao vrtlozi energije nemaju organsko mesto, već položaj u energetskom telu. U osnovi ovo je čakra koja određuje nivo nečije energije i želje spram života u materijalnom svetu. Bavi se fizičkim opstankom, sigurnošću, novcem, a ima jak uticaj na zdravlje. Deluje na kičmeni stub, noge, kosti i debelo crevo. U disbalansu donosi jak strah od smrti i veliku brigu za egzistenciju. Crvena.

Druga po redu, jeste čakra SVADISTANA, smeštena u donjem delu želuca, kontroliše seksualnu i stvaralačku energiju, kao i osećaj za estetiku i umetnost u osnovnoj materijalnoj formi. Dakle, povezana je s emocijama, polnošću i reprodukcijom. Deluje na polne organe, adrenalinske žlezde i mokraćni mehur. Neuravnotežena, stvara nenormalnu vezanost, želju za posedovanjem, ljubomoru, bezobzirnost, sujetnost i nesklonost saradnji sa drugim ljudima. Narandžasta.

MANIPURA, treća čakra, u predelu solarnog pleksusa upravlja vitalnošću, izraženoj u jakoj volji, snazi karaktera, zdravoj ambiciji, velikodušnosti, organizacijskim i upravljačkim sposobnostima. U tom smislu, predstavlja snagu preobražaja i važan faktor u postizanju celine i jedinstvenosti bića kroz sjedinjavanje različitih delova planetarnih uticaja propuštenih kroz svih sedam čakri. Zbog toga njeno delovanje, koje nije u balansu, može da dovede do nesposobnosti pomirenja suprotnih težnji naše prirode i osujećenja procesa samoostvarenja. Takve osobe postaju sebično usmerene samo na sebe i svoje interese, hvalisave, agresivno dominantne, destruktivne ili bojažljive i isfrustrirane, ali u svakom slučaju - autodestruktivne. Povezana je s osećajima i deluje na želudac, jetru, gušteraču i žuč. Žuta.

Centralna, četvrta ili srčana čakra, ANAHATA, u središtu je grudnog koša i predstavlja sedište čovekovog astroenergetskog, odnosno duhovnog sistema koji je upravljač materijalnog. Daje ljubav i samilost, romantičnost i osetljivost, maštovitost i kreativnost, intuiciju i dobro pamćenje, prilagodljivost, ljubaznost i skromnost. Kod naprednih pojedinaca koji rade na sebi, ovaj centar pruža doživljaj trajnog unutrašnjeg mira i sposobnost za bezuslovnu ljubav. Deluje na srce, protok krvi i pluća. Ukoliko je van balansa, stvara se nestabilnost, lakomislenost, preterana osetljivost, povredljivost, ogorčenost, ljubomora i nesposobnost opraštanja sebi i drugima. Zelena.

Peta čakra, VIŠUDA, sa sedištem u području grla, odgovorna je za sposobnost razlikovanja i donošenja odluka. Povezana je s govorom, komunikacijom, znanjem i istinom, a deluje na štitnu žlezdu, usta i grlo. Kada je njeno delovanje uravnoteženo, takve osobe poseduju snažan analitički i oštroumni intelekt, sigurnost u odlučivanju, umešnost, rečitost, dobro pamćenje, duhovitost, efikasnost u akciji i osećaj odgovornosti. Bilo kakva neravnoteža izražava se u vidu nesigurnosti u sebe i svoje odluke, zatim kao cinizam i sumnja u postojanje životne svrhe, nestrpljivost, nespretnost, zaboravnost, sklonost brigama i mešanje u stvari drugih ljudi. Plava.

Šesta po redu je AJNA, čeona čakra. Odgovorna je za opštu ekspanziju života, širenje svesti, optimizam, sreću i veru u postojanje više stvarnosti izvan granica materije. Nalazi se između obrva i povezuje se s epifizom i hipofizom, nosom, ušima i levim okom. Dobro energetski pozicionirana daje čula koja su u stanju da iskuse transcendentalnu realnost, intuicija postaje vodič, a ljubav stanje božanske predanosti.
Šesta čakra se često naziva i trećim okom, ne samo zato što se nalazi između dva materijalna oka, već i zato što se njenim buđenjem otvaraju nove mogućnosti viđenja. U slučaju neravnoteže javlja se loše rasuđivanje, fanatizam, sklonost preterivanju, beg od stvarnosti, halucinacije i samozavaravanje. Indigo.

Sedma čakra, SAHASRARA, krunska čakra, smeštena je na vrhu glave i odgovorna za našu povezanost sa sveukupnom stvarnošću i doživljaj jedinstva sa njom. Povezana je sa središnjim živčanim sustavom i desnim okom. Ova čakra samo pojedinim dozvoljava prelaz u više stanje svesti. Kada je ulaz za iskustvo jedinstva blokiran, osoba postaje zatvorena prema svojim i tuđim duhovnim doživljajima, doživljava negativne osećaje i misli, sa pomanjkanjem vere u sebe i strahom od gubitka Ega i povezanosti sa svetom. Ljubičasta.

Osim sedam čakri, koje su povezane sa planetama od Sunca do Saturna, u čovekovom energetskom sklopu ima još 88. 000 tačaka. Iz ovog drevnog znanja stare civilizacije uzele su akupunkturu i akupresuru, sistem stimulacije energije koji čoveka drži u balansu i održava mu zdravlje.

Vizulaizacija boje čakre za koju mislimo da nam je zatvorena ili da nije u ravnoteži pomaže da se osetimo bolje. Okružiću se bojama.

1 коментар: