недеља, 18. децембар 2011.

Tiha prisutnost

"Budite prisutni kao promatrač uma - promatrač misli i emocija, kao i reakcija u različitim situacijama. Budite barem podjednako zainteresovani za vlastite reakcije kao i za situaciju ili osobu koja vas je navela na reakciju. Takođe primetite koliko se često vaša pažnja premešta u prošlost ili budućnost. Ne prosuđujte i ne analizirajte ono što ste primetili. Promatrajte misao, osetite emociju, promatrajte reakciju. Nemojte iz toga stvarati osobne probleme. Tada ćete osetiti nešto moćnije od bilo koje od tih stvari koje promatrate: tihu prisutnost koja promatra sebe u pozadini sadržaja vaših misli, onoga tihog promatrača." 



"Snažna prisutnost je potrebna kad neke situacije podstaknu reakciju praćenu jakim emocionalnim nabojem, kao što je situacija u kojoj je ugrožena vaša slika o sebi, kad se u vašem životu pojavi izazov koji podstiče strah, kad stvari »krenu nizbrdo« ili kad izroni neki emocionalni sklop iz prošlosti. U takvim trenucima skloni ste postati »nesvesni «. Prevladaju vas reakcija ili emocija - i vi »postajete« ta reakcija ili emocija. Tada ih izražavate. Opravdavate se, pogrešno postupate, napadate, branite... ali to niste vi, to je obrazac reakcije, um u svom uobičajenom obrascu opstanka."

"Poistovećivanje s umom daje mu više energije; promatranje uma oduzima mu energiju."
"Poistovećivanje s umom još više stvara vreme; promatranje uma otvara dimenziju bezvremenosti."

"Energija koju oduzimate umu pretvara se u prisutnost. Jednom kad uspete osetiti šta to znači biti prisutan, postaje vam mnogo lakše jednostavno odabrati izlazak iz dimenzije vremena kad god vam vreme nije potrebno za neke praktične svrhe. Tada se dublje prepuštate Sadašnjem trenutku. To ne slabi vašu sposobnost korištenja umom. Zapravo je poboljšava. Kad se koristite umom on će biti oštroumniji i usredotočeniji." Tolle

Нема коментара:

Постави коментар