уторак, 20. децембар 2011.

Radost života

Kada želimo da utvrdimo koliko smo u Sadašnjem trenutku a koliko nas je vreme nadvladalo možemo se poslužiti jednostavnim trik pitanjem: Postoji li radost, užitak ili lakoća u onome što radim? Ako je odgovor ne, vreme nas je uzelo pod svoje, ne postoji sadašnji trenutak a život se pretvorio u teret ili borbu. Tada ne treba promeniti to što radimo, već samo način na koji radimo. Pružiti više pažnje radu nego rezultatu rada, odnosno pružiti pažnju onome što sadašnji trenutak donese. Potpuno prihvatanje onoga što jeste, jer ne možemo posvetiti pažnju nečemu čemu se opiremo.

"Čim počnete poštovati Sadašnji trenutak, nestaju sve nesreće i borbe, a život počinje teći s radošću i lakoćom. Kad izražavate svesnost Sadašnjeg trenutka, sve što radite prožeto je kvalitetom, brižnošću i ljubavlju — čak i najjednostavniji postupci."



Ne brinite za rezultate, već usmerite pažnju samom radu a rezultati će doći sami. "To je moćna duhovna praksa. U Bhagavad giti, jednom od najstarijih i najljepših duhovnih učenja koja postoje, nevezanost za plodove rada naziva se karma joga. Opisuje se kao put »posvećena delovanja«."

"Kad kompulzivno nastojanje koje vas udaljava od Sadašnjeg trenutka prestane, radost Bića pretače se u sve što radite. Onoga časa kad vam se pažnja usmeri na Sadašnji trenutak, osetićete prisutnost, duboku tišinu i spokojstvo. Za ispunjenje i zadovoljstvo više nećete zavisiti od budućnosti - nećete onde tražiti spasenje. Stoga nećete biti vezani za rezultate. Ni neuspeh ni uspeh neće imati moć promeniti vaše unutrašnje stanje Bića. Otkrili ste život u pozadini svoje životne situacije."

Kada nepostoji vreme onda postoji JA JESAM i više ne postoji psihološka potreba da postanete nešto drugo od onoga što već jeste. I u dubljoj dimenziji potpuni smo i celi već sada, bez obzira na materijalni svet. Kao takvi nećemo imati nikakvih lažnih očekivanja od budućnosti. 
 
"Sto se tiče vaše životne situacije, možda će biti nekih stvari koje ćete trebati postići ili steći. To je svet oblika, dobitka i gubitka. Budući da ste oslobođeni psihološkog vremena, svoje ciljeve više nećete pokušavati ostvariti mračnom odlučnošću, terani strahom, besom, nezadovoljstvom ili potrebom da postanete netko. Niti ćete ostati neaktivni zbog straha od neuspeha, koji egu znači gubitak samoga sebe. Izvire li vaš dublji osećaj JA JESAM, kad se oslobodite psihološke potrebe da postanete neko, ni vi ni vaša sreća, ni osećaj vlastitoga ja ne zavise o ishodu, a time se oslobađate i straha. Trajnost ne tražite onde gde je ne možete pronaći: u svetu oblika, gubitka i dobitka, rađanja i umiranja. Nećete zahtevati da vas usreće situacije, uslovi, mesta ili ljudi, a tada patiti zato što nisu odgovorili na vaša očekivanja. Sve trebate poštovati, ali ništa nije važno. Oblici se rađaju i umiru, a vi ste, pak, svesni večnoga koje se krije ispod oblika.
Vi znate da ništa što stvarno postoji ne oseća pretnju. Postane li ovo stanje vašeg Bića, kako biste mogli ne doživeti uspeh? Pa već ste uspeli."




Нема коментара:

Постави коментар