петак, 30. децембар 2011.

Unutrašnje telo

Ako pri pokušaju da prenesete pažnju na unutrašnje telo osetite bilo kakvu emociju, to znači da niste oprostili. Sebi, drugoj osobi ili nekoj situaciji, stanju- prošlom, sadašnjem ili budućem. Budućem, u smislu odbijanja uma da prihvati nesigurnost.
"Opraštanje znači kako se ne opirete životu - da mu dopuštate da živi kroz vas. Druge su mogućnosti bol i patnja, jako ograničen protok životne energije, a u mnogim slučajevima i telesna bolest."
"Onoga trenutka kad uistinu oprostite ponovno ste prisvojili svoju moć, oduzevši je umu. Neopraštanje je priroda uma, upravo kao što lažno ja utemeljeno u umu, odnosno ego, ne može preživeti bez borbe i sukoba. Um ne može oprostiti. Samo vi to možete učiniti. Vi možete postati prisutni, ući u svoje telo, osetiti živo spokojstvo i duboku tišinu koji zrače iz Bića. Zato je Isus rekao: »Oprostite pre nego što uđete u hram«."


Kada dostignemo određeni stupanj unutrašnje povezanosti, istinu ćemo prepoznati kada je čujemo. Jer suština je SETITI SE.
 Praksa produbljivanja svesnosti tela dovešće nas do višeg stepena. Pored toga, svesnost unutrašnjeg tela dovodi do mnogobrojnih promena ili dobrobiti:
Usporavanje starenja fizičkog tela 
"Dok spoljašnje telo stari i prilično brzo propada, unutrašnje telo se ne menja s vremenom, osim što ga možete dublje osećati i postati svesniji. Ako vam je sada dvadeset godina, energetsko polje vašeg unutarnjeg tela oseća se isto onako kako će se osećati u osamdesetoj. I tada će biti jednako ustreptalo i živo. Čim se vaše uobičajeno stanje promeni tako da više niste izvan tela, u zamci uma, nego se usidrite u telu i prisutni ste u sadašnjem trenutku, fizičko telo biće laganije, jasnije i življe. Sto u telu ima više svesti, njegovo molekularno ustrojstvo zapravo postaje ređe. Veća svesnost znači smanjivanje privida materijalnog sveta."
"Kad se više poistovetite s bezvremenim unutrašnjim telom, nego s spoljašnjim, kad prisutnost postane vaš uobičajeni oblik svesti, a prošlost i budućnost više ne budu zaokupljali vašu pažnju, tada u psihi i telesnim ćelijama nećete više gomilati vreme. Nagomilavanje vremena u obliku psihološke opterećenosti prošlošću i budućnošću uvelike oštećuje sposobnost ćelija za samoobnavljanje. Stoga, ako prebivate u unutrašnjem telu, spoljašnje će mnogo sporije stariti, a čak i kad ostari, bezvremena suština blistaće kroz spoljašnji oblik pa nećete izgledati kao stara osoba."
Jačanje odbrambenog (imunog) sistema:
"Što više svesti unosite u telo, to obrambeni sistem postaje snažniji. Kao da se svaka ćelija budi i raduje. Telo voli vašu pažnju. To je ujedno i snažan oblik samoisceljenja. Većina bolesti prikrade se kad niste
prisutni u telu. Ako gospodara nema kod kuće, mnoštvo nezgodnih stvari može se tu naseliti. Prebivate li u telu, nezvanim će posetiocima biti teško ući.
Ne jača samo vaš telesni obrambeni sustav, nego i psihički. Psihički vas štiti od negativnog, mentalno-emocionalnog polja sile drugih ljudi, koje je posebno zarazno. Prebivanje u telu ne štiti vas postavljenjem zidova, nego podizanjem frekvencije vibracija vašega celovitog energetskog polja, stoga sve ono što vibrira na nižoj frekvenciji, kao što je strah, bes, depresija i tako dalje, sada postoji u doslovce drukčijem poretku stvarnosti. Takve vibracije više ne ulaze u polje vaše svesti, a ako udu više im se ne morate opirati jer samo prolaze kroz vas.
Postoji jednostavna, ali snažna meditacija samoiscjeljivanja koju možete napraviti kad god osećate potrebu podstaknuti obrambeni sistem na rad. Posebno je efikasna koristite li ju kad osetite prve simptome bolesti, ali ako je koristite češće, snažno se usredsređujući, deluje i kod bolesti koje su se već učvrstile u telu. Njome se možete suprotstaviti i poremećaju energetskog polja koje može izazvati neki oblik negativnosti. Međutim, ona ne predstavlja zamenu za praksu prebivanja u telu iz trenutka u trenutak; ne budete li prisutni u telu, ova će meditacija imati samo privremen učinak.

Kad imate nekoliko minuta vremena, posebno neposredno prije spavanja i nakon buđenja, »preplavite« telo svešću. Sklopite oči. Lezite na leda. Pažnju usmjerite na različite delove tela, najpre nakratko: dlanovi, stopala, ruke, noge, trbuh, prsa, glava i tako dalje. Osetite životnu energiju unutar tih delova što jače možete. Kod svakog dela tela ostanite petnaestak sekundi. Tada dopustite pažnji da nekoliko puta prođe kroz telo kao val, od stopala do glave i natrag. Za to vam je potrebna otprilike jedan minut. Nakon toga u potpunosti osetite unutrašnje telo kao jedinstveno polje energije. Taj osećaj zadržite nekoliko minuta. Tokom toga razdoblja budite snažno prisutni u svakoj ćeliji svoga tela. Ne brinite ako vam um povremeno uspe odvući pažnju iz tela te ako se izgubite u nekoj misli. Čim primetite da se to dogodilo, jednostavno vratite pažnju na unutarnje telo."
Neka vas u telo uvede dah
"Ako u bilo kom trenutku otkrijete kako vam je teško stupiti u dodir s unutrašnjim telom, usredsredite se na disanje. Svesno disanje, koje je samo po sebi snažan oblik meditacije, postepeno će vas dovesti u dodir s telom. Pažnjom sledite dah dok ulazi i izlazi iz tela. Dišite i osećajte kako vam se trbuh lagano širi i steže sa svakim udahom i izdahom. Ako vam je lako vizualizirati, sklopite oči i vidite sebe okruženog svetlošću ili uronjenog u blistavu stvar - u more svesti. Tada udišite tu svetlost. Osećajte kako ta blistava stvar ispunjava vaše telo i osvetljava ga. Tada se postepeno više usredsredite na osećaj. Sada ste u svom telu. Ne vežite se ni za kakvu vizualiziranu sliku."
Stvaralačko korišćenje umom 
"Ako se trebate poslužiti umom za neku osobitu svrhu, učinite to u saradnji s unutrašnjim telom. Samo ako ste u stanju biti svesni bez misli, tada se umom možete služiti stvaralački, a najlakši način na koji možete ući u to stanje je kroz telo. Kad god vam je potreban odgovor, rešenje ili stvaralačka ideja, prestanite na trenutak razmišljati tako što ćete pažnju usmeriti na unutarnje energetsko polje. Postanite svesni duboke tišine. Kad ponovo počnete misliti, misli će vam biti sveže i stvaralačke. U svakoj misaonoj aktivnosti naviknite se svakih nekoliko minuta prelaziti iz razmišljanja u neku vrstu unutarnjeg slušanja, unutarnje duboke tišine. Mogli bismo reći: nemojte razmišljati samo glavom, nego razmišljajte celim telom."
Umeće slušanja
"Kad slušate drugu osobu, ne slušate je samo umom, nego celim telom. Osećate energetsko polje vlastitog unutrašnjeg tela. To odvlači pažnju od razmišljanja i stvara miran prostor koji vam omogućuje da uistinu slušate bez ometanja uma. Drugoj osobi tako dajete dovoljno prostora da bi mogla postojati. To je najdragocjeniji dar koji možete dati. Većina ljudi ne zna slušati, jer je najveći dio njihove pažnje zaokupljen
razmišljanjem. Više pažnje obraćaju razmišljanju, nego onome što druga osoba govori, a nimalo se ne posvećuju onome što je uistinu važno: Biću druge osobe koje se krije u pozadini njezinih reči i uma. Naravno, Biće druge osobe ne možete osetiti osim kroz svoje vlastito. To je početak spoznaje jednote koja je ljubav. Na najdubljoj razini Bića, vi ste jedno sa svime što postoji. Većina ljudskih odnosa sastoji se uglavnom u komuniciranju umom, a ne u komuniciranju ljudskih bića, u zajedništvu. Nijedan odnos ne može na taj način napredovati i zato u odnosima ima toliko sukoba. Upravlja li um vašim životom, neminovni su sukobi, razdori i problemi. Budete li u dodiru sa svojim unutarnjim telom, to stvara čist prostor u kojem nema uma i u kojem odnos može cvetati."

Нема коментара:

Постави коментар