понедељак, 19. децембар 2011.

Problemi ne postoje

Svesnost Sadašnjeg trenutka prekinite kada obavljate praktične zadatke koji zahtevaju upotrebu vremena, ali se odmah nakon toga vratite. Praktični zadaci obuhvataju postavljanje ciljeva i rad na njihovom ostvarivanju. Dok to radite, ne zaboravite da često zastanete i "pomirišete cveće pored puta". Umerenost u preduzimanju koraka. Da život bude svež, živ i čudan..


"Ne možete istovremeno biti i nesrećni i potpuno prisutni u Sadašnjem trenutku." 

Ako smatrate da u svom životu imate probleme, možda nije loše razmisliti da se to ne zove život već "životna situacija" koja je rezultat prošlosti ili budućnosti. Vremena. A život je stvaran i život se odvija sada! "Pronađite »uska vrata koja vode u život«. To je Sadašnji trenutak. Svedite svoj život do ovoga trenutka. Životna situacija može biti prepuna problema - kao većina životnih situacija - ali pogledajte imate li bilo kakvih problema u ovom trenutku. Ne sutra ili za deset minuta, nego sada. Imate li sada problema?"

"Kad ste prepuni problema, ništa novo ne može ući i nema mesta za rešenje. Stoga, kad god to možete, napravite malo mesta, stvorite malo prostora kako biste ispod životne situacije mogli pronaći život. U potpunosti se koristite čulima. Budite onde gde jeste. Ogledajte se naokolo. Samo se ogledajte, nemojte tumačiti. Uočite svetlost, oblike, boje, tkanine. Budite svesni tihe prisutnosti svake stvari. Budite svesni prostora koji svemu što jest omogućuje postojanje. Osluškujte zvuke; nemojte ih prosuđivati. Osluškujte tišinu u pozadini zvukova. Dodirnite nešto - bilo šta - te osetite i priznajte njegovo biće. Pratite ritam vlastita disanja: osećajte zrak koji udišete i izdišete, unutra i van. Dopustite bivanje svih stvari. Duboko se spustite u Sadašnji trenutak."

"Problemi ne postoje. Postoje samo situacije - da se s njima sada pozabavite ili da ih ostavite na miru i prihvatite kao deo postojanja Sadašnjeg trenutka sve dok se ne promene ili dok ih ne budete mogli razrešiti. Probleme je izmislio um i da bi preživeli potrebno im je vreme. U stvarnosti Sadašnjeg trenutka ne mogu preživeti."

"Da li imate probleme sada? Nema odgovora, jer je nemoguće imati problem kad vam je pažnja potpuno usmerena na Sadašnji trenutak. Zašto od situacija praviti problem? Zašto od bilo čega praviti problem?  Um nesvesno voli probleme, jer mu oni pružaju nekakvu vrstu identiteta..»Problem« znači da se mentalno zadržavate u nekoj situaciji bez ikakve iskrene namere ili mogućnosti da sada nešto preduzmete te da je nesvesno prihvatate kao deo svog ja. Životna situacija toliko vas je obuzela da gubite osećaj života i Onoga što Jeste. Ili u mislima nosite suludi teret stotinu stvari koje ćete morati ili nećete smeti učiniti u budućnosti, umesto da pažnju usredsredite na ono jedino što sada možete učiniti."

"Kad stvarate problem, stvarate bol. A potreban je samo jednostavan odabir, jednostavna odluka: što god se dogodilo, sebi više neću stvarati bol. Više neću stvarati probleme. Iako je to jednostavan izbor, ujedno je i vrlo radikalan. Nećete moći tako odlučiti ako uistinu niste iscrpljeni patnjama, ako vam uistinu nije dosta. A nećete ga moći sprovesti ako ne budete imali pristupa moći Sadašnjeg trenutka. Ne budete li sebi više stvarali boli, tada nećete stvarati bol ni drugima. Takođe više nećete trovati prekrasnu Zemlju, svoj unutrašnji prostor i kolektivnu ljudsku psihu negativnošću stvaranja problema."

"Veliki dio onoga što ljudi govore, misle ili rade zapravo je motivisano strahom, koji je, naravno, uvek povezan s usredsređivanjem pažnje na budućnost i prekidom dodira sa Sadašnjim trenutkom. Budući da u sadašnjosti nema nikakvih problema, nema ni straha.
Pojavi li se situacija s kojom biste se odmah trebali pozabaviti, vaš će postupak, izvire li iz svesnosti o Sadašnjem trenutku, biti jasan i siguran. Neće to biti reakcija koja izvire iz prošlog uslovljavanja vašeg uma, nego intuitivan odgovor na situaciju. U drugim slučajevima, kad reaguje um vezan vremenom, otkrićete kako je mnogo efektnije ništa ne preduzeti - samo ostanite usredsređeni u Sadašnjem trenutku."

Нема коментара:

Постави коментар