среда, 14. децембар 2011.

Strah

Strah se javlja u raznim oblicima: nelagoda, zabrinutost, teskoba, nervoza, napetost, strava, fobija.. Kao takav predstavlja strah od nečega što bi se MOGLO dogoditi, što je posledica uma opterećenog budućnosti, dok se mi nalazimo ovde i sada.



"Čini se da strah ima mnogo uzroka. Strah od gubitka, neuspeha, povrede itd, ali na kraju sveukupan strah samo je strah ega od smrti i uništenja. Za ego smrt je uvek odmah iza ugla. U tom stanju poistovećenosti s umom, strah od smrti utiče na svaki vid vašeg života."
"Sve dok vašim životom upravlja egoistični um, ne možete se osećati potpuno ugodno; ne možete biti smireni ili ispunjeni, osim u kratkim razdobljima kad dobijete ono što želite, kad vam je ispunjena neka želja. Budući da je ego osećaj vlastitog ja, potrebno mu je da se poistoveti spoljašnjim stvarima. Neprestano oseća potrebu da se brani i stalno se mora hraniti. Najuobičajenija poistovećenja ega su ono što imate, posao koji obavljate, društveni položaj i priznanja, znanje i obrazovanje, telesni izgled, lične sposobnosti, odnosi, porodica, sistemi uverenja, a često i politička, nacionalna, rasna, religijska i druga kolektivna poistovećenja. Ništa od toga niste vi." Eckard Tolle
Ego se bazira na strahu i osećaju celine, odnosno utemeljuje strah od smrti i osećaj nepotpunosti. "Tajna života je »umreti pre smrti« - i otkriti kako smrt ne postoji."


Нема коментара:

Постави коментар