четвртак, 22. децембар 2011.

Samoposmatranje

Pokušajmo da nadgledamo svoje emocionalno-mentalno stanje samoposmatranjem. Pitajmo se često: Osećam li se lagodno ovog trenutka? Šta se upravo sada odvija u meni? 
"Nemojte na ta pitanja odgovarati automatski. Pažnju usmerite prema unutra. Zagledajte se u sebe. Kakve misli stvara vaš um? Šta osećate? Usmerite pažnju na telo. Postoji li napetost? Jednom kad otkrijete kako postoji niska razina nelagode i pozadinskog statičkog naboja, razmotrite na koji način izbegavate život i odupirete mu se ili kako ga nećete - tako što nećete Sadašnji trenutak."
"Onim što se odvija u vama budite barem toliko zaokupljeni koliko i onim što se zbiva izvan."


Čemu se opiremo? Sadašnjem poslu? Radite nešto što morate a ne želite? Voljenoj osobi? Nosite neizgovorene reči? Sve to znači da zračite energijom koja je otrovna, vama i svima oko vas.
Kada se dobro zagledamo u sebe i pokušamo da uvidimo da li postoji i najmanji trag negodovanja ili nelagode, nevoljnosti, posmatrajmo ga sa emotivno-mentalnog aspekta. Pitajmo se: Kakve misli moj um stvara u pogledu te situacije? Onda posmatrajmo emocije, koje su telesna reakcija na misli. Osetimo emociju. Je li ugodna ili neugodna? Birate li tu energiju da nosite u sebi? Imate li izbora?

"Možda vas neko uistinu iskorišćava, možda je aktivnost kojom se bavite zaista neugodna, možda je netko u vašoj blizini nepošten, razdražuje vas ili je neosvešten, ali ništa od toga nije važno. To jesu li vaše misli i osećaji u ovoj situaciji opravdani ili nisu ništa ne znači. Činjenica da se opirete je značajna. Sadašnji trenutak pretvarate u neprijatelja. Stvarate nesreću te sukob između nutrine i vanjskog sveta. Vaša nesreća zagađuje ne samo vaše vlastito biće i one oko vas, nego isto tako i kolektivnu ljudsku psihu čiji ste neodvojiv dio. Zagađenje planete samo je vanjski odraz unutrašnjeg, psihičkog zagađenja: milioni neosveštenih ljudi ne preuzimaju odgovornost za svoj unutarnji prostor."



Нема коментара:

Постави коментар