субота, 10. децембар 2011.

Unutrašnji glas, misao ili scenario


Unutrašnji glas igra ključnu ulogu u našim životima. On konstatuje, komentariše, smatra, nagađa, žali se.. i nije uvek povezan sa sadašnjim trenutkom. Nekada govori iz prošlosti a nekada definiše buduće događaje. Scenariji su potkrepljeni mentalnim slikama, misao obitava u zabrinutosti, prošlost se svakodnevno projektuje i na taj način čoveku ne donosi ništa dobro. Ovaj glas je deo uma. Možemo ga se osloboditi. 


 Eckard Tolle u svojoj knjizi " Moć sadašnjeg trenutka kaže:

"Počnite što je češće moguće osluškivati glas u svojoj glavi. Posebno obratite pažnju na sve misaone obrasce koji se ponavljaju, one stare gramofonske ploče koje se već godinama okreću u vašoj glavi. To sam hteo reći kad sam govorio o »nadziranju mislioca«, odnosno: slušajte glas u svojoj glavi i budite onde u ulozi svedoka.
Kad slušate taj glas, slušajte ga nepristrasno. Hoću reći, ne prosuđujte. Ne prosuđujte i ne osuđujte ono što čujete, jer bi to značilo kako taj isti glas ponovno ulazi kroz stražnja vrata. Uskoro ćete shvatiti: onde je glas, a ovde JA JESAM, osluškujem ga i nadzirem. Ta spoznaja JA JESAM, taj osećaj vlastite prisutnosti nije misao. Ona izrasta negde pored misli."

Нема коментара:

Постави коментар