четвртак, 14. јун 2012.

ExXPeriment Dan 10 ... Spasoje Vlajić

Skoro ceo dan sam radila na pokretanju nove poslovne mogućnosti. Zadovoljna sam kako sam obavila zadatak. Sada čekam.. U međuvremenu se moj hobi toliko rasplamsao da sam potrošila sav materijal koji sam kupila. Neophodna je nova kupovina, a ideja imam na pretek. Samo se nižu, nižu..I bude uspavane delove mene koji godinama čekaju da se kreativno izraze..



Pre experimenta sam obećala da ću postovati na temu "Moć reči". Kako sam imala priliku da prisustvujem predavanju našeg uvaženog Spasoja Vlajića, postaviću ovde deo njegovih misli i reči.. Opširnije u njegovoj knjizi "Moć je u mislima".


Lekovita moć govora
Da radost zameni tugu
Piše Spasoje Vlajić

Pravilnom upotrebom misli i govora svako može biti sopstveni lekar i iscelitelj. Misao prethodi govoru. Hteli to ili ne, misli (reči) - ostavljaju svoj trag u našoj svesti i biohemiji tela. Na tome se zasniva lekovita moć misli i govora.

Posebna energija

Reč sadrži poseban vid energije koja ima značenja. Reč je najviši simbol i po tome se razlikuje od sivh ostalih pojava. Drevni mudraci smatraju da je reč prauzor stvaranja, a prevođeno čedo reči je svetlost. “I reče Bog: “Neka bude svetlost”. I bi svetlost” (I Moj. 1,3).
Taj praobrazac stvaranja neprekidno se ponavlja u našem mozgu gde misli, zapravo reči, pokreću živčane struje i moždane talase koji su elektromagnetne, svetlosne prirode. Dakle, koristeći misli i reči mi se lečimo prauzorima i praobrascima stvaranja.
Zahvaljujući značenju, energija reči je spojena sa svešću – osvešćena je. Preko reči, energija razume samu sebe. Uz pomoć čarolije govora, beslovesno je postalo slovesno.
Svaka reč ima dve vrste poznate energije i jednu još neobjašnjenu. Poznate energije su mehanička i elektromagnetna, a ona treća, tananija od njih, povezana je sa značenjem.
Dakle, svaka reč ima svoj zvuk, a posle delovanja na bubne opne, i svoju boju, svoj električni treptaj i elektromagnetni talas koji se prostire do moždanih ćelija. Prostiranje se vrši živčanim kanalima, ali i kroz samo tkivo. Moždane ćelije prepoznaju tu boju reči i od nje zavisi učestalost (frekvencija) živčanih struja i moždanih talasa.
Preko svetlosne formule se na osnovu zvučne energije izračunava i odgovarajuća boja reči (videti knjige “Lečenje zvukom i bojama” i “Nova metafizika”). To prevođenje zvuka u svetlost, a svetlosti u živčane struje i moždane talase, upotrebili smo za odgovarajuće misaone i zvučne obrasce koji dovode do opšteg poboljšanja, lečenja napretka, uspeha... Praktične oglede sam vršio i sa pirmarijusom Tihomirom Jovanovićem, neuropsihijatrom, dugogodišnjim upravnikom poznate beogradske klinike za duševne boleseti “ Doktor Laza Lazarević”. Saradnja je izuzetno uspešna, a učinci povoljni.
Kao i u prethodnim slučajevima obrasce dajemo u ritmu broja sedam, gde se za svaki dan u nedelji, počev od ponedeljka, ponavljaju ovi sadržaji: smirenje, radost, zdravlje, napredak, uspeh, ljubav, duhovnost.

Čudesna moć

Delovanje misli i reči na zdravlje i opšte poboljšanje, ostvaruje se preko zvučnih obrazaca, datih u obliku jezgrovitih rečenica, i uz odgovarajuće misaone slike.
U odnosu na srodne pristupe (autogeni trening, psihoterapija rečima i slično), mi smo, upotrebom svetlosne formule, dobili značajna poboljšanja: uz značenje reči, birane su i one sa najpogodnijim energijama, zapravo bojama. Recimo, ako je potrebno smiriti srce, biraju se reči plave i žute boje, čiju energiju prihvata parasimpatikus – deo živčanog sklopa koji usporava rad srca. Međutim za ubrzavanje bila (puls) koriste se reči crvene i zelene boje čiju terapiju prihvata simpatikus.
Dakle, uspostavili smo skladniji odnos između energije zvuka, živčanih struja i odgovarajućeg značenja, nego što je to bilo do pojave svetlosne formule.
Snagu tih zvučnih obrazaca pojačavaju i odgovarajuće misaone slike. Povoljan uslov da se na ovaj način ostvare puni učinci je i u moćnom obrascu za uspeh: Veruj! Zamisli! Oseti! Učini!
Kad je u pitanju zdravlje, onda veruj u izlečenje zamisli i oseti da si isceljen i unapred učinkom pokaži da se to već desilo.
Da bi bilo jasno o čemu se radi, opisaću jedan od praktičnih slučajeva.
Posle saobraćajnog udesa gospodin Boško je imao jake bolove u leđima. Jedva se kretao, a stanje se pogoršavalo. To se desilo krajem januara meseca. Posavetovao sam ga šta da čini i on je poslušao. Uz fizičke vežbe, koje su mu odredili lekari, primenio je i ovaj postupak. Svakog dana se molio Bogu za oproštaj grehova i sve dublje verovao da će biti izlečen. Zamišljao je i gotovo osećao da je na moru, da se sunča, pliva, šeta bez napora. Takođe je i “razgovarao” sa svojom kičmom, u smislu: “Dobro jutro, osećam da si bolje nego juče. Sve što ti treba za ozdravljenje uzmi iz energije mojih misli, živčanih struja, krvi, tkiva, kostiju...” Žive misaone slike su ga toliko ponele da je obezbedio boravak u Herceg Novom i Igalu za juli mesec. Znači, on je u potpunosti primenio osnovni obrazac za uspeh: Veruj” Zamisli! Oseti! Učini!
Lekari su se čudili brzini njegovog oporavka, a on se u julu mesecu stvarno kupao na moru trajno izlečen.

Uputstva za vežbe

Sada prelazimo na opšta uputstva za vežbe lečenja, napretka, uspeha. Dobro je da se pre svake vežbe um smiri molitvom “Oče naš” ili nekom drugom koja odgovara vašem verskom opredeljenju. Vežbe se izvode bar dva puta dnevno u trajanju od po desetak minuta. Pogodno vreme je pred spavanje i posle buđenja, ali i svako ostalo koje vam odgovara.
Svaka vežba se sastoji iz četiri koraka: molitva, smirenje, primena odabranog obrasca i povratak u čulnu stvarnost.
Postepeno ću objasniti svaki od koraka.

1.Zauzme se udoban položaj i počne sa molitvom Bogu za oproštaj grehova. Molitva je jednostavna i glasi: “Bože milostivi, oprosti mi grehe. Tebi slava i hvala vavek. Amin”. Ova molitva traje oko tri minuta. Dok se moliš, savetuju sveti oci, zaboravi svoju bolest i druge telesne potrebe, nego se iskreno moli za oproštaj grehova. Bolest, patnju, tugu i sve druge teškoće treba prihvatiti kao melem za ostavljanje grehova i okretanje Bogu koji će pomoći.

2.Posle molitve postepeno pređite na vežbu za opuštanje i smirenje. Kao i molitva, ova vežba prethodi svim ostalima. Zažmurite i u sebi polako izgovorite obrazac: “Celo moje biće, duh duša um i telo, svaki organ i svaka ćelija, su opušteni, smireni, sređeni, zadovoljni, zdravi, snažni, odmorni i podmlađeni. Čeka me još jedan radostan i uspešan dan”. Dok izgovarate osećajte da se opuštate, smirujete. Ova vežba traje oko dva minuta.

3.Posle prva dva koraka, koja se uvek urade, prelazite na odabranu vežbu za zdravlje, opšte poboljšanje, napredak, uspeh...

Svaka od tih vežbi se sastoji iz dva dela:
a) Zvučni obrazac
b) Misaona slika

Vežba traje oko pet minuta, a ako vam prija može i duže.

4.Svaku vežbu završavate na ovaj način:
U sebi polako izgovorite: “Zdrav, svež i radostan, krećem ka novim uspesima”. Zatim ispružite ruke, duboko dišiti i otvorite oči. Ova četiri koraka traju desetak minuta, a ako se osećate prijatno, najduže do tridesetak minuta. Važne napomene: vežbe treba raditi blago, neosetno, bez napora. One vam ne troše energiju nego vas otvaraju da je primate iz okruženja.
Kad je u pitanju zdravlje, vežbe se koriste kao dopuna onoga što je predložio lekar. Uz navedeni način lečenja mislima i rečima, neophodno je da sebi pomognete i odgovarajućim ponašanjem koje pogoduje boljem zdravlju. Recimo, oslobađanje od briga i strahova, pravilna ishrana, umeren život, boravak na vazduhu, fizički rad i slično.

Oslobađanje od briga

Sada prelazite na praktične vežbe za poboljšanje zdravlja i sticanje sigurnosti.

Ponedeljak, 21. 04. 2008. (smirenje). Briga i strah su naopaka vera – vera u nepovoljno tamno. Zato briga i strah prethode gotovo svim bolestima. Osobađanjem od brige i straha uklanjate osnovne uzročnike bolesti.
Zvučni obrazac glasi: “Uzdam se u Gospoda, mog zaštitinika. Pošteno radim čuvajući se od nedela i grehova”.
Misaona slika: i dalje opušteni zamišljate kako odlučno odbijate da učinite nedelo. Živo osetite da čišćenjem od nedela i grehova nestaju brige i strahovi, a time i osnovni uzročnici bolesti.
Ovu vežbu podržite odgovarajućim ponašanjem čije je smisao da nestankom grehova nestaju brige, a time i osnovni uzrok bolesti.
Zbog značenja za zdravlje, povremeno ćemo se vraćati obrascima za oslobađanje od briga i strahova.

Lek je u vama

Od sada, za svaki dan, dajemo po jedan ili više obrazaca za poboljšanje zdravlja i opšteg stanja.

Utorak, 22.04. (radost).
Obrazac za današnji dan glasi:
“Zdravog tela i uma sve sam radosniji. To me nadahnjuje, daje polet...”
Nečujno izgovaranje ove želje treba da isprate misaone slike radosti, napretka, uspeha... Recimo, sveži i zadovoljni odlazite na posao, ili nasmejani sklapate povoljan ugovor, radujte se novom poznastvu i slično.

Sreda, 23.04. (zdravlje):
Ovde predložen način lečenja se primenjuje i kao dobra dopuna ostalim metodama. Njegova prednost je što snaži prirodna svojstva naših ćelija za samoodbranu, samoizlečenje i samoobnovu, a ne ostavlja štetne posledice.
Sada dajemo obrazac za opšte poboljšanje zdravlja.
Rečenica glasi: “Zdrav sam svež i čio, rad i red me vesele...”
Posle nečujnog izgovaranja ove poruke, stvorite misaonu sliku sebe kao zdravog, snažnog, odmornog, podmlađenog... Recimo, čilo se penjete uz oštar uspon, trčite pored reke, ubrzano hodate udišući čist vazduh i slično.

Četvrtak, 24, 04. (napredak):
Danas dajemo obrazac za sticanje sigurnosti.
Rečenica: “Smiren sam i suguran. Uspešno rešava svaki zadatak...”
Misaona slika: osoba do koje vam je stalo zadivljeno vas gleda, ili mirno primate primedbe na vaš rad, uvereni da ćete ga poboljšati i slično.

Petak, 25.04. (uspeh):
Danas dajemo obrazac za opšti uspeh.
Rečenica glasi: “Moj uspeh, moj trud. Napred ka uspehu...”
Misaona slika: Zadovoljni ste, ozareni unutarnjim osmehom. U vama kipti polet, odlučnost. Verujte u uspeh, ali ste i potpuno pomireni sa konačnim ishodom, spremni da pokušate ponovo.

Subota, 26.04 (ljubav).
Zvučni obrazac: “Volim i voli me, ljubim i ljubi me...”
Misaona sika: ispunjeni zadovoljstvom i toplinom radujte se susretu sa voljenim bićem.
Kad želite da utvrdite već postojeću ljubav, onda stvarajte misaonu sliku poznate osobe. Ako tražite ljubav, onda neka to bude više uzvišeni osećaj nego slika. Čuvajte se trenutne zanesenosti, nego pustite da vam više sile dovedu biće koje vam stvarno odgovara.

Nedelja, 27.04.(duhovnost):
Danas dajemo obrazac za opšte poboljšanje umnog stanja.
Rečenica glasi: “Umni me rad raduje. Lako učim i lako rešavam zadatke...”, ili “Um mi je jasan, uvidi sve potpuniji...”
Misaona slika: predano učite i lako polažite ispite, radosno saopštavate svoja dostignuća, izlažete rešene zadatke i slično.

Pomozite sebi

Nastavite da se u ritmu broja sedam dižete na čudesnoj spirali života. U narednom periodu posebnu pažnju posvećujemo zdravom, uspešnom i radosnom životu.

Ponedeljak, 28.04. (smirenje).
Danas dajemo obrazac za dobar san.
Rečenica glasi: “Dišem duboko dišem polako, dolazi san dubok spokojan...”
Nečujno ponavljajte poruku, a onda zamišljajte kako blago tonete u prijatno plavetnilo.

Utorak, 29.04. (radost).
Vežba za otklanjanje potištenosti (depresije).
Zvučni obrazac: “Ustajem svež i čio, pun radosti. Dajem i dobijam ljubav. Zadovoljan sam svojim poslom i očekujem još bolji...”
Misaona slika: hrabro se suočavate sa teškoćama i uspešno ih rešavate. Odredite jedan od zadataka koji imate i u mislima stvorite sliku da ste ga uspešno rešili. Budući da će se to i desiti, osetite lepotu i radost života.
Na javi prionite na posao. Vrlo brzo će se ustaliti ono divno stanje koga već osećate: potištenost se pretvorila u unutarnji mir, zadovoljstvo i radost.

Sreda, 30.04. (zdravlje).
Danas se molite da lekari uspešno pomognu vama ili onima za koje se molite:
“Bože, molim ti se, prosveti lekare da valjano urade svoj posao...”
Molitvu vršiti posle prva dva koraka (molitva i opuštanje).
Misaona slika: zadovoljni ste zbog uspešnog izlečenja onog za koga ste se molili.

Četvrtak, 01. 05. (napredak).
Vežba za stišavanje uzbuđenja.
Zvučni obrazac: “Srce kuca mirno i sigurno. Potpuno spokojan, dišem blago i skladno”.
Misaona slika: blagim pogledom smirujete uzrujane ljude. Osećate unutrašnji ozarujući osmeh.

Petak, 02.05. (uspeh).
Vežba za jačanje volje.
Zvučni obrazac: “Volja mi podržava želju. Uspešan sam. Ljudi me poštuju, ponosim se...”
Misaona slika: posle čvrste odluke postižete uspeh i zadovoljno se smešite.

Subota, 03.05 (ljubav).
Vežba za plodnost.
Zvučni obrazac: “Spokojno se radujem svome čedu pomiren(a) sa voljom Božjom.
Misaona slika: u umu živo gledajte sebe sa bebom, prinesite je grudima, tepajte joj...

Nedelja, 04. 05. (duhovnost).
Danas desetak minuta obnovite prva dva koraka (molitva i smirenje) sa kojima počinju sve ostale vežbe.
Narednih dana dajemo obrasce za lečenje bolesti, datih po azbučnom redu, od “a”do “š”. Ove vežbe su u praksi dale izuzetne učinke o čemu detaljno piše u knjizi “Moć je u mislima”.
Mogu se koristiti za pojedinačno i zajedničko lečenje, za sebe i za druge.

1 коментар:

  1. Tvoje čarolije za vjenčanje radile su za mene. Zbog vaših ženidbenih čarolija, sada sam se oženio. Puno hvala Doc Obodo. Dugujem vam.contact Doc obodo Ovdje templeofanswer@hotmail.co.uk ili Whatsapp (+2348155425481)

    ОдговориИзбриши