уторак, 13. март 2012.

Volite li svog neprijatelja? - Vejn Dajer

Pesnik Henri Vodsvort Lonfelou je napisao, ‘Kada bismo mogli čitati tajnu istoriju naših neprijatelja, našli bi u svakom čoveku dovoljno tuge i patnje koja bi razoružala svaku mržnju i neprijateljstvo.’



Gajenje besa i mržnje prema bilo kome garantuje vam da ćete ostati u krugovima niske energije gde će problemi i dalje nastavljati da se pojavljuju iznova i iznova. Probajte da preispitate svaki vaš odnos u kojem imate misli osude, mržnje i besa. Zamenite te misli energijama prihvatanja, ljubaznosti, prijatnosti, radosti i ljubavi. Pre svega, moraćete da napravite ličnu zakletvu i posvećenost da primetite ono što osećate, a potom izvežbate vašu sposobnost da izaberete da odšiljete ljubav. Kada vaše srce postane čisto, vaš neprijatelj postaje vaš prijatelj, ili još značajnije – vaš učitelj. Vaši najgori neprijatelji su vaši najbolji učitelji jer vam omogućavaju da ispitate emocije besa i osvete, i da ih zatim preobratite. Oni vam daju baš one alate koji su vam potrebni da se izdignete ka duhovnim energijama koje eliminišu probleme i obezbeđuju rešenja.

Kada pošaljete ljubav kao odgovor na mržnju vi postižete jednu od najtežih stvari za svakog čoveka. Kada pogledam u sopstvenu savest, mogu iskreno reći da nemam nikog koga mogu nazvati svojim neprijateljem. Tokom svog života bio sam razočaran mnog puta. Neki su od mene pozajmili novac i nikada ga nisu vratili. Neki su obećali pa zaboravili. Neki su me ostavili zbog drugih. Neki su me psovali i širili laži o meni. Neki su me pokrali. Ja šaljem ljubav svima njima, misleći na Budine reči:‘ Mi živimo zaista srećno, ne mrzeći one koji nas mrze. U gomili ljudi koji nas mrze, mi živimo slobodni od mržnje.’ Upravo je ova transformacija u mom razmišljanju, možda čak više nego išta drugo, dopustila da se premestim iz oblasti problema niskih energija u mom životu. Ovo je veoma moćna strategija za uzdizanje vašeg duhovne svesnosti.

1 коментар: