субота, 17. март 2012.

Feng Shui - osnovni pojmovi

Feng Shui je stara kineska tradicija i umetnost življenja. Stara otprilike 4000 godina ova disciplina se bavi nevidljivom energijom koja postoji u svoj materiji i putanjama kojima ta energija kruži. Kroz uspostavljanje ravnoteže 5 osnovnih vrsta energija (od kojih se celi univerzum, prema feng shui, sastoji) u domu moguce je postici blagostanje i dobro zdravlje. Kod uredjenja doma uzimamo, dakle, u obzir 5 glavnih elemenata, kao i 8 smerova. Feng Shui znaci “vetar i voda “, a predstavlja nebo i zemlju. Ova stara istocnjacka filozofija stice sve više i više pristalica širom sveta. Cilj joj je uspostavi ravnotežu medju prirodnim energetskih strujama (koje Kinezi nazivaju chi), a time se stvara harmonija i napredak.





Elementi u Feng Shui


Feng Shui se zalaže za uspostavljanje ravnoteže izmedju yin i yanga, dakle suprotnosti, kao i izmedju 5 elemenata od kojih se celi univerzum sastoji.

Ti elementi su : Zemlja, Metal, Voda, Drvo i Vatra.

Medjusobni Odnos Elemenata

U Feng Shui postoji dva različita odnosa medju elementima. Prvi je, kako slika pokazuje, kreativni ili stvarajući (petougao), a drugi destruktivni ili uništavajući (zvezda).

Uvek se polazi od ovih 5 elemenata i njihovo kruženje u prirodi nam pomaže da razumemo svaku nauravnoteženost u protoku energija, ako ona postoji.

Kreativni odnos medju elementima je kada jedan elemenat podržava tj. unapredjuje drugi. Tako npr. Voda podržava Drvo, Drvo unadpredjuje Vatru (vatra se hrani drvetom), Zemlja podržava Metal, i Metal na kraju podržava Vodu.

Destruktivini odnos medju elementima je kada jedan element deluje protiv drugog. Tako Drvo uništava Zemlju, ili Zemlja upija Vodu, a Voda gasi Vatru, koja otapa Metal, a Metal, opet, reže Drvo.

Dakle, postoji logički tok tj protok energija u prirodi.

Kada shvatimo kako ovih 5 elemenata utiču jedni na druge, možemo lakše uspostaviti balans i harmoniju, kako medju elementima, oblicima i bojama, tako i medju svim drugim suprotnostima u našoj sredini.

A ravnoteža je ključ i preduslov napretka . . .

Bagua karta


Bagua ili paqua je vrlo važan alat u Feng Shui. Ova karta se sastoji od 9 sekcija, od kojih je jedna centar. Ostalih 8 sekcija predstavljaju svaka za sebe važne aspekte u našim životima kao što su zdravlje, ljubav, blagostanje, karijera, i t d.

Bagua se, dakle, koristi da bismo odredili gde se tačno nalaze pomenute sekcije u našem domu.

Osim toga, neophodno je da imate plan tj. skicu Vašeg doma (kuće, stana), na koju ćete primeniti Bagua kartu.

SHENG CHI / SHA CHI

Prema drevnoj kineskoj teoriji o Univerzumu, postoje različiti izvori energije koja se nalazi u nama i oko nas. Sheng Chi energija je zdrava, prosperitetna , sretna energija. Kad smo pozitivni i kad nam sve polazi za rukom kažemo da imamo Sheng Chi. Možemo je osetiti kad udjemo u neku prostoriju i kad se osećamo tako dobro da bismo tu mogli večno ostati. Tu je svetlo i prozračno. Kad živimo urednim životom sa puno svežeg cveća, zelenog rastinja, svetlih sunčevih zraka koji struje našim prostorijama onda znamo da smo u dobroj Sheng Chi energiji.

Kad sve u našim životima ide u pogrešnom pravcu ili kad se osećamo nesrećni i ljutiti, onda smo u energiji Sha Chi. Možda smo u društvu pogrešnih ljudi, živimo na pogrešnom mestu, ili smo na udaru tzv. “otrovnih strela”. Ovaj tip energije nam šteti i uzrokuje bolesti. Boravak na mestu gde postoje podzemne vode, takodje, uzrokuje Sha energiju. Otrovne strele su uglovi drugih zgrada koje direktno upućuju na ulazna vrata našeg doma ili upućuju na mjesto gde radimo celi dan.

Kad smo tužni i depresivni kažemo da imamo Sha Chi.

Rešite se nereda oko Vas i u Vama
Feng Shui Vam može pomoći da poboljšate svoj život, bilo da ste u nekom teškom periodu ili imate nekih manjih problema ili jednostavno može da Vam pomogne u shvatanju onog “kako stvari stoje” tj. kako je svet uredjen.

Ono od čega se obično počinje kad se prvi put susretnete sa Feng Shui jeste .. raščišćavanje. Od ladica, preko ormara, kompletnih soba, celog stana, kuće, računara i … na kraju Vaše lično fizičko i mentalno čišćenje. Obično dok raščišćavate Vaš životni prostor i rešavate se svih nepotrebnih stvari, vi time oslobadjate blokade i u svojoj unutrašnjosti. Osećate se lakšim i kao da ste se oslobodili ogromnog tereta koji Vas je pritiskao.

Zašto je raščišćavanje neophodno?

Kao prvo, čak i osobe koje nikad nisu čule za Feng Shui, imaju naravno, čulo mirisa. Nagomilane stvari, zavisno od njihove prirode, vremenom stvaraju razne neprijatne mirise, a da ne govorimo o prašini i drugim popratnim pojavama. No, najbitnije je da te stvari, nagomilane duže vreme, stvaraju stagnirajuću negativnu energiju, koja se prenosi dalje, pa i na nas same. Čišćenje i zračenje je, dakle, potrebno, da bi se podstakle i pokrenule pozitivne energije.

Mnogi Feng Shui konsulenti su toliko uvežbali svoje sposobnosti prepoznavanja energija, tako da ih mogu osetiti i “pročitati” svojim rukama. Krećući se po Vašem stanu oni mogu osetiti sve što se tu dešavalo. Zidovi i nameštaj upijaju sve što se dešava, a svi oni traumatski dogadjaji se urezuju najdublje i imaju, svakako, najveći uticaj na osobe koje tu žive.

Nered i suvišne stvari, stvaraju probleme u ljudskim životima. Imate li stvari koje Vam nisu potrebne, ne čuvajte ih, poklonite ih , prodajte ili bacite. Nagomilavanje stvari je gomilanje energije na jednom mestu i gomilanje vremena potrebnog da bi se to poslije raščistilo. A da ne govorimo o energiji utrošenoj na razmišljanje o tom što stoji i čeka da se sredi.

Priroda svake energije je kretanje, a ne stagnacija.

Počnite s raščišćavanjem i nezdrava, stagnirajuća energija će nestati. Početak proleća je pravo vreme za to.

Нема коментара:

Постави коментар