петак, 6. јануар 2012.

Potraga za spasenjem u odnosima

Da li čekamo trenutak u vremenu kada ćemo sresti osobu iz svojih razmišljanja, zaljubiti se i živeti u ljubavi do kraja života? Da li mislimo da nismo celoviti dok ne pronađemo drugu osobu sa kojom bismo to bili? Da li grešimo?
Suštinski, da. Projektujući se u budućnost i očekujući da nam neko donese spasenje od samoce. Ili od nas samih? »Kad nešto dobijem ili kad se oslobodim nečega - tada ću se dobro osećati.« Spasenje je ovde i sada! 


"Istinsko spasenje je ispunjenje, spokojstvo, život u svoj svojoj punini. Spasenje znači biti ono što jeste, osećati u sebi dobro koje nema nikakvih suprotnosti, radost Bića koja ne ovisi ni o čemu što se nalazi izvan vas. Ti osećaji nisu nekakvo prolazno iskustvo, nego trajna prisutnost. Rečeno teološkim jezikom, to znači »spoznati Boga« - ne kao nešto izvan sebe, nego kao vlastitu, najskriveniju suštinu. Istinsko spasenje znači spoznati sebe kao neodvojivi dio bezvremenog i bezobličnog Jednog jedinog Života u kojem se temelji suština svega što postoji."
"Istinsko spasenje je stanje slobode - od straha, patnje, od zamišljenog stanja nedostatka i nedovoljnosti, a time i od svih želja, potreba, gomilanja i čvrste vezanosti. To je sloboda od prisilnog razmišljanja, od negativnosti, a nadasve od prošlosti i budućnost kao psihološke potrebe. Vaš vam um govori kako do spasenja ne možete stići odavde. Nešto se mora dogoditi, morate postati drukčiji prije nego što postanete slobodni i ispunjeni. Govori vam, zapravo, kako vam je potrebno vreme - da morate nešto pronaći, shvatiti, učiniti, postići, usvojiti, postati ili razumeti pre nego što postanete slobodni ili celoviti."

"Vreme svatate kao sredstvo koje vodi spasenju, dok je ono u stvarnosti najveća prepreka spasenju. Mislite da spasenje ne možete postići ovde gde se sada nalazite i takvi kakvi sada jeste, jer još niste dovoljno celoviti ili dovoljno dobri, ali istina je, zapravo, kako je ovde i sada jedina tačka s koje možete stići do spasenja. Onamo »stižete« spoznajom da ste već onde. Boga ćete pronaći onoga trenutka kad shvatite da ne morate tragati za Njim. Dakle, nema jednog jedinog načina spasenja: možete iskoristiti različita stanja, a nijedno osobito nije potrebno. Međutim, postoji samo jedna točka pristupa: Sadašnji trenutak. Spasenje možete doživjeti samo u ovom trenutku. Osamljeni ste i nemate partnera? Iz toga stanja uđite u Sadašnji trenutak. U odnosu ste? Iz toga stanja uđite u sadašnji trenutak."
"Nema ničega što biste mogli učiniti ili postići što bi vas približilo spasenju, ničega osim Sadašnjeg trenutka. Umu koji je navikao na razmišljanje kako se sve ono vredno nalazi u budućnosti to će teško shvatiti. Takođe vas ništa što ste učinili ili što vam se dogodilo u prošlosti nije moglo sprečiti da kažete da onome što jest, da pažnju usmerite u dubinu sadašnjeg trenutka. To ne možete učiniti u budućnosti, nego samo sada ili uopšte nikada."

Нема коментара:

Постави коментар