понедељак, 2. јануар 2012.

Portali ka Izvoru

Glavni portal je sadašnji trenutak. I u svakom sledećem je suština sadašnji trenutak. Unutrašnje telo je portal. Meditacija - prekid razmišljanja je portal. Predaja - otpuštanje mentalno - emocionalnog otpora onome što jeste, je portal.
"Od vas zavisi hoćete li u svom životu otvoriti portal koji vam omogućuje svestan pristup Izvoru. Stupite u dodir s energetskim poljem unutrašnjeg tela, budite snažno prisutni, raskinite poistovećenost s umom, predajte se onome što jeste, sve su to portali kojima se možete koristiti - ali potreban vam je samo jedan."


Ostali portali..
Tišina. "Obraćanje pažnje na spoljašnju tišinu stvara unutrašnjuu tišinu: um se smiruje. Portal se otvara."

"Svaki se zvuk rađa iz tišine, umire natrag u tišinu, a tokom svog postojanja okružen je tišinom. Tišina omogućuje zvuku postojanje. ...
Samo morate obratiti pažnju na nju. Čak i tokom razgovora postanite svesni prekida između reči, kratkih međurazdoblja tišine između rečenica. Čineći tako, u vama će rasti dimenzija duboke tišine. Ne možete obraćati pažnju na tišinu, a da istodobno ne postanete tihi iznutra. Tišina izvana, tišina unutra. Zakoračili ste ka Izvoru."

Prostor. "Upravo kao što zvuci ne mogu postojati bez tišine, ništa ne može postojati bez ništavila, bez praznog prostora koji omogućuje postojanje. Svaki fizički predmet ili telo proizašlo je iz ništavila, okruženo
je ništavilom i na kraju će se vratiti u ništavilo. Ne samo to, nego čak i unutar svakog fizičkog tela postoji mnogo više »ništavila« nego »nečega«. .. »Oblik je praznina, praznina je oblik«, tvrdi se u Sutri srca, jednom od najpoznatijih drevnih budističkih tekstova. Suština svih stvari je praznina."
...»Ništavilo« može za vas postati portal koji vodi ka Izvoru samo ako ga ne pokušavate shvatiti li razumeti."
Prostor nema »egzistencije«. »Egzistirati« doslovce znači »iskoračiti « (protiviti se, pružati otpor). Prostor ne možete razumeti jer on ne pruža otpor. Iako sam po sebi nema nikakva postojanja, omogućuje postojanje svega ostalog. Tišina takođe nema postojanja, kao ni Izvor.
...Budući da je prostor »ništavilo«, možemo reći kako je ono što nije ovde važnije od onoga što jest. Stoga postanite svesni prostora koji je posvuda oko vas. Ne razmišljajte o njemu. Osetite ga takvim kakav jest. Obratite pažnju na »ništavilo«. Dok to činite, u vama će doći do pomaka u svesti
Prostor i tišina dva su vida iste stvari, istog ništavila. One su eksternalizacija unutarnjeg prostora i unutarnje tišine, koja je nepokretnost: beskrajno stvaralačka maternica sveukupna postojanja.

»Ničemu stvarnom ne možete zapretiti. Ništa nestvarno ne postoji. U tom se krije božansko spokojstvo.«
Ostanete li svesno povezani s Izvorom, cenićete, voleti i duboko poštovati manifestovao i svaki životni oblik u manifestovanom kao izraz Života koji leži s onu stranu oblika. Takođe ćete znati kako je svakom obliku suđeno da se ponovno rastvori te da u Izvoru to, na kraju krajeva, ne znači mnogo. Vi ste »prevladali svet«, kako kaže Isus ili ste, prema Buddhinim rečima, »prešli na drugu obalu reke«."

Нема коментара:

Постави коментар