петак, 25. мај 2012.

Tri koraka - Joseph Murphy





KAKO VAS VAS UM ISCELJUJE
Unutar vas postoji isceljujuća Prisutnost koja leči svaku vrstu bolesti. Da bi se ta isceljujuća Prisutnost iskoristila, potrebno je poznavati Boga i način na koji On deluje.

Duhovno lečenje upućuje na celovitost, potpunost i savršenstvo.
Nauka predstavlja poznavanje zakona i načela; ona predstavlja usklađeno i sistematizovano znanje. Znanje o ovim isceljujućim načelima preuzeto je iz Biblije. Sredstvo kojim smo razotkrili tajne i objavili skriveno značenje Biblije, od Postanka do Otkrivenja, je nauka o simbolima i nauka o hebrejskom pismu. Biblija se bavi duhovnim i mentalnim zakonima. Ona iznosi činjenicu da su mnoge osobe poput Isusa, Mojsija, Ilije, Pavla i drugih, bile stvarni ljudi koji su živeli na Zemlji; međutim, oni takođe predstavljaju stanje uma u svakom od nas. Biblija je duhovni i psihološki udžbenik.
Proučavanjem i primenom mentalnih zakona, vi možete pronaći put do zdravlja, sklada, mira i napretka; naucna molitva iskustvo je Božje Prisutnosti.

Tri koraka u lečenju
¨      Prvi korak: Mislite o Bogu kao o jedinoj Prisutnosti i jedinoj Sili; Bog je univerzalan stvaralački Duh svugde prisutan - živi svemogući Duh usađen u vašem srcu. Razmišljajte nad nekim stvarima o Bogu za koje znate da su istinite; npr, kažite tiho: »On je beskrajna Inteligencija, apsolutna Dobrota, neizmerna Snaga, neopisiva Lepota, neograničena Ljubav, beskonačna Mudrost, On je svemoguć«. 
¨      Drugi korak: Oprostite svakome; šaljite misli ispunjene ljubavlju čitavom svetu. Recite: »Ja sada potpuno i slobodno opraštam svakome, i odlazim slobodan«. Dodajte iskreno iz srca: »Mislim to zaista; to je istina«. Nemojte imati nikakve mentalne rezerve.
¨      Treći korak: Tražite spokojno i s ljubavlju da neizmerna isceljujuća Prisutnost Božja u vama sada isceli vaše telo, učini ga čistim, celovitim i savršenim. Kažite sami sebi: »Verujem u to; prihvatam to; znam da se sada događa isceljenje«. Zahvalite za vašu harmoniju i mir. 
»Bog u tebi sposoban je isceliti.« 

ISKUSTVO BOŽJE PRISUTNOSTI

Sveprisutnost Božja znači da je Bog prisutan u svakom trenutku vremena i u svakom deliću svemira. Doživljavanje Božje Prisutnosti tokom čitavog dana, ključ je za harmoniju, zdravlje, mir, radost i puninu života. Započnite sada gledati Boga u svakome i u svemu.

Tri koraka u doživljavanju prisutnosti
¨      Prvi korak: Prihvatite činjenicu da je Bog jedina Prisutnost i jedina Sila; On je sam vaš život i vaša stvarnost.
¨      Drugi korak: Spoznajte Božju Prisutnost u svim članovima vaše porodice i u svakoj osobi koju sretnete. Od ovog trenutka pa nadalje, pozdravite Boga u svakome ko vam se nadje na putu. 
¨      Treći korak: Sada spoznajte i ustvrdite da je sve što vi jeste i sve što vidite, bilo to drvo, pas ili mačka, deo Božjeg izraza. To je najveća stvar koju možete učiniti; to je toliko moćno da se ne može opisati.
      Sedite i dva ili tri puta dnevno u miru razmatrajte ove recenice: Bog je prisutan; On je sve u svemu. Počnite spoznavati da je božanska Prisutnost u vama i u svakome oko vas. »Tražite i naći ćete. Tražite najpre kraljevstvo Božje i njegovu pravednost, a to će vam se nadodati.«

ZAMENITE STRAH VEROM

Kad strah uđe u vaš um, to je znak za akciju; smesta preduzmite nešto; nikad nemojte pokleknuti pred njim. Vaš strah je želja za nečim boljim; to je žudnja za slobodom i mirom uma. Gde ćete dobiti slobodu i mir uma? Pronaći ćete ih u mislima o miru, slobodi i ravnoteži.


Ako se čovek noću izgubi u šumi i strah ga ščepa, on će, znajući da je Bog savršeno mudar i da zna put, svoj strah zameniti verom. U njemu dolazi do promene: osećaj mira i poverenje u jedinu Prisutnost i jedinu Silu istiskuju strah. On je promenio svoj mentalni stav; o tome se često govori kao o Anđelu Božje Prisutnosti koji čoveka privodi sigurnosti. Čovek koji je izgubljen okreće se prema Bogu u molitvi i priznanju, i sam sebi kaže tiho i s ljubavlju: »Bog me sada vodi. On je svetiljka mojoj nozi«. Čovek se pouzdaje i veruje u to unutrasnje Svetlo; to je Svetlo koje obasjava svakoga ko je došao na Zemlju.


Pojedinac je s Bogom većina! Postoje samo strah i ljubav. Strah je naličje ljubavi. Ljubav oslobađa, daje; ona je Božji Duh. Ljubav izgrađuje telo. Ljubav je takođe emocionalna naklonost. Tako, zaljubite se u mir, blagost, uspeh, dobrohotnost i sklad, jer takva ljubav razgoni strah. 
»Bog je ljubav i ko ostaje u ljubavi, u Bogu ostaje, i Bog u njemu.«

Tri koraka u prevladavanju straha
¨       Prvi korak: »Gospodin mi je svetlost i spasenje, koga da se bojim? Gospodin je štit života moga, pred kim da strepim?« Gospodin označava Božju Prisutnost u vama. Nema sile koja bi prkosila Bogu, jer je Bog Svemogući Bog. Stvar koje se bojite nema snagu; to je lažno verovanje; to je tigar od papira i nije stvarna. Ponovite ove prekrasne reči: »Bog nam nije dao Duha straha nego Duha snage, ljubavi i razbora.«
¨      Drugi korak: Prevladajte strah verom u Boga i u sve što je dobro. Vera nije formalističko verovanje, dogma ili religija. Vera je način razmišljanja, pozitivan mentalni stav. Vera je životna; ona je duboko, ustrajno verovanje u Boga. Vera je najjači lek na svetu! Uzmite taj duhovni lek vere upravo sada! Pogledajte ove reči; ponovite ih: » 'Sve mogu u Isusu Hristu koji mi daje snagu.' Bog je sada sa mnom. Bog i Njegovi sveti anđeli uvek su sa mnom. Okružen sam Božjom Ljubavlju«. Ove se reči sada odražavaju u vašem mozgu i duboko u duši. Ponavljajte ove snažne izjave i sav strah će vas napustiti.
¨      Treći korak: Kad naiđu misli ispunjene strahom, mislite na Boga; zamislite kako se odmarate u naručju Svemogućeg Boga na isti način na koji ste se odmarali u naručju svoje voljene majke. Recite s ljubavlju svome Ocu: »Sada, Bože, idem za svojim poslom i ti ideš sa mnom. Tvoja Ljubav, Svetlo i Sila teše me, vode i blagoslivljaju na svaki način. Volim svog Oca i moj Otac voli mene; Bog je moj Otac! To je predivno!«

NADJAČAJTE ZABRINUTOST

Zabrinutost proizlazi iz pomanjkanja vere u Boga. Osoba koja brine uvek očekuje da će stvari krenuti po zlu. Ona brine zbog mnogih stvari koje se nikad neće dogoditi. Takva će vam osoba reći sve razloge zbog čega će se nešto loše dogoditi, a da ne spomene niti jedan razlog zašto bi se nešto dobro trebalo dogoditi. Ta neprekidna zabrinutost slabi čitav njen organizam, a posledica toga su fizički i mentalni poremećaji.
Možete se izlečiti od svoje zabrinutosti. Ne provodite vreme gledajući svoje nevolje ili probleme; napustite svako negativno razmišljanje. Vaš um neće valjano raditi kad je pod pritiskom. Kad se suočite s problemom, učiniti nešto umirujuće i prijatno ublažava napetost. I ne ulazeći u direktan sukob s problemom, možete ga prevladati.
Da bi se oslobodili napetosti, provozajte se; otiđite u šetnju; igrajte pasijans; čitajte omiljeno poglavlje u Bibliji, kao što je jedanaesto poglavlje poslanice Hebrejima, ili Prvu poslanicu Korinćanima, 13. poglavlje; otvorite 46. psalam; pročitajte ga pažljivo u sebi nekoliko puta. Unutrasnji spokoj će vas preplaviti i vi ste spremni za molitvu. 
Tri koraka u prevladavanju zabrinutosti
¨      Prvi korak: Svakog jutra kad se probudite, obratite se Bogu u molitvi onako kako biste se obratili svom ljubljenom Ocu. Opustite telo; zatim govorite Bogu, jedinoj Prisutnosti i jedinoj Sili. Postanite poput malog deteta; to znači da shvatate da je Bog u vama; verujete Mu potpuno. »Bog u tebi sposoban je isceliti.«
¨      Drugi korak: Vi znate u svome srcu da toj Sili možete predati sve svoje probleme i poteškoće i da će ih mudrost Božja rešiti za vas. Recite s ljubavlju: »Hvala Ti, Oče, za ovaj predivan dan. To je Tvoj dan; ispunjen je radošću, mirom, srećom i uspehom za mene. Gledam prema napred s veselim iščekivanjem. Mudrost i Božje razumevanje vodiće me čitavog dana. Bog je moj saradnik; sve će mi poći za rukom na jedan prekrasan način. Verujem u Boga; verujem Bogu«. 
¨      Treći korak: Vi ste puni poverenja i vere. Sad krenite; pustite da Bog radi kroz vas. Dok dan bude prolazio, setite se: »Ovo je dan što ga je Bog stvorio za mene! Božanska delatnost uzima udela u mom životu«.

ŽELJA - DAR OD BOGA

Bog vam govori kroz želju. Sve počinje s njom; ona se ponekad naziva izvorom svih akcija. Budući da čitate ovo, unutar sebe imate podsticaj ili želju biti većim nego što ste sada. Postoji Kosmički podsticaj unutar vas koji traži da se izrazi. Život nastoji izraziti svoju jedinstvenost, celovitost, ljubav i lepotu kroz vas. Vi ste instrument božanskoga; vi ste kanal za život i ljubav. Vi ste ovde da bi oslobodili zarobljenu krasotu u vama.
Bez želje ne biste se mogli podići iz naslonjača. Čovek želi sklonište i započinje graditi kuću da se zaštiti od surovosti vremena. Seje kukuruz i zaliva zemlju jer želi imati hranu za svoju porodicu i sebe.
I vi u ovom trenutku imate najveću želju; možda se odnosi na zdravlje, vlastito prebivalište, ili izobilje. Neopravdano produžena želja rezultira frustracijom i bolešću. Željeti nešto kroz dugo razdoblje, a ne postići to, znači slabiti u duhu i telu. Trebate naučiti ostvariti vašu želju kroz molitvu; vaša ispunjena želja vaš je spasitelj. 
Tri koraka u ostvarenju vaše želje
¨      Prvi korak: Vaša želja za skladom, mirom, zdravljem, vlastitim prebivalištem, bogatstvom, itd., jest Božji glas koji vam govori. Recite iz srca: »S Bogom je sve moguće«. Bog je živi svemogući Duh u vama iz kojega sve proističe.
¨      Drugi korak: Svestan sam svoje želje; znam da za mene postoji u Nevidljivom. Tražim da sada postane moja; prihvatam je u svom umu. Ja puštam svoju želju kreativnom Posredniku u meni, koji je izvor svih stvari. Tražim i verujem da je moja želja sada utisnuta u moj dublji um. Ono što je utisnuto mora biti i izraženo; to je način na koji moj um deluje. 
¨      Treći korak: Osećam sada stvarnost svoje ispunjene želje. U miru sam. U svom srcu znam da će se dogoditi ono što sam prihvatio kao istinu. Radujem se i zahvaljujem. Čitavo moje biće ushićeno je stvarnošću ispunjene želje. Ja sam u miru. Bog je mir. Hvala ti, Oče; to je učinjeno.

SRETAN BRAK

»Što je Bog sjedinio, neka čovek ne rastavlja«. Muž i žena trebaju oboje biti oženjeni s Bogom; tada će sve biti dobro. Muž i žena ne smeju nikada posvađani otići na počinak. Ne prenosite iz dana u dan nagomilane ljutnje proizašle iz sitnih neslaganja. Budite sigurni da ćete oprostiti jedno drugome svaku jetkost pre nego što krenete na počinak. Rešenje za sretan brak je da oboje vidite Hrista jedno u drugome; započnite sada gledati prisutnost živoga Boga jedno u drugome. Recite sebi sada: »Pozdravljam Boga u svom suprugu« ili »u svojoj supruzi«. Recite svojoj ženi ili mužu: »Cenim, sve što činiš i zračim ljubav i dobru volju prema tebi čitavog dana«. Ne uzimajte svoga partnera zdravo za gotovo; pokažite mu svoju zahvalnost i svoju ljubav. 
Razmišljajte o zahvalnosti i dobrohotnosti radije nego o osudivanju, kritiziranju i prigovaranju. Zapamtite biblijsku opomenu: »Ako Gospodin kuću ne gradi, uzalud se muče graditelji«. Način da se izgradi miran dom i sretan brak temelji se na ljubavi, lepoti, skladu, obostranom poštovanju i veri u Boga. 
Recite iz svog srca: »Moj je brak posvećen molitvom i ljubavlju«. Supružnici trebaju uvek moliti zajedno najmanje jednom dnevno, najbolje uveče pre počinka; to će uspostaviti mir u kući i u srcu; jer Bog je mir. 

Tri koraka do sretnog braka
¨      Prvi korak: Pre svega, Bog. U trenutku buđenja, tražite od Boga da vas vodi na svaki način. Šaljite misli mira, sklada i ljubavi prema vašem bračnom partneru, svim članovima vaše porodice i prema čitavom svetu. 
¨      Drugi korak: Pomolite se pre doručka. Zahvalite Bogu za predivnu hranu, za obilje koje imate i za sve blagoslove. Ne dozvolite da se ikakav problem, briga ili prepirka uvuku u razgovor za stolom; isto vredi i za vreme ručka. 
¨      Treći korak: Supružnici se trebaju svake večeri izmenjivati u molitvi. Držite Bibliju pri ruci. Čitajte 23., 27., 93. psalam, 11. poglavlje poslanice Hebrejima, 13. poglavlje Prve poslanice Korinćanima, i ostale velike tekstove Novoga Zavjeta pre no što pođete na spavanje. Recite tiho: »Hvala Ti, Oče, za sve blagoslove danas. Podari nam miran san.« 

TAJNA SMIRENOG UMA

Zajedništvo s Bogom put je do smirenog uma; to znači okretanje prema Bogu u molitvi i spoznaja da Njegov mir i ljubav prožimaju vaš um i srce. Molitva, ili to tiho zajedništvo s Bogom unutar vas, promeniće vaš karakter. Molitva vas čini drugačijom osobom.
Reč molitva može se razumeti kao nešto što obuhvata svaki oblik zajedništva s Bogom, bilo verbalni ili mentalni. Smireni um se postiže zadobijanjem stvarnog osećaja Božje Prisutnosti u vama. U pokušajima da unesete mir u živote drugih, vaše licno mišljenje često je pogrešno. Uplićući se u njihove svađe, obično stvari učinite gorim. Navodeći ih da pomire svoje razlike ili da dođu do kompromisa oko kojeg će se složiti, neće doći do pravog mira, jer nisu potpuno oprostili jedni drugima. Najbolji put da se iscele svađe tog tipa je tihi put molitve. 
Spoznajte da mudrost, ljubav i Božji mir teku kroz umove i srca svih osoba; problem će se tada rešiti na predivan način. »Blago mirotvorcima, jer će se zvati sinovi Božji.«
Tri koraka do smirenog uma
¨      Prvi korak: Spoznajte da je Bog mir i da On prebiva u vama; razmišljajte zatim o tom unutarnjem miru kao nečemu što je sada vaše. Recite tiho nekoliko puta: »Mir Božji koji nadilazi svako razumevanje preplavljuje sad moj um i srce«.
¨      Drugi korak: Znajte da je u vašem umu ono što neprestano ponavljate. Recite često tokom dana: »Znam da je moj um smiren, jer sam usvojio misli o miru, skladu i dobroj volji u svom umu; s tim zamislima živim celi dan«. 
¨      Treći korak: Čitajte 23. psalam svake večeri; opustite se; recite: »Usvajam sada u svom umu misli o miru, ljubavi i dobronamernosti; Bog je moj pastir i Božja reka mira teče sada kroz mene. Ležem u miru na počinak; jer Ti, Gospode, činiš da počivam u sigurnosti«. 

VI MOŽETE IMATI BOLJU BUDUĆNOST

Setite se Jakovljevih reči: »Vera bez dela je mrtva«. Morate pokazati svoju veru. Vera je način razmišljanja, stav uma, pozitivni, afirmativni pristup životu.

Ako, na primer, živite u radosnom očekivanju onog najboljeg, neizbežno će najbolje doći k vama. Vi pokazujete svetu da je vaša vera u svakom pogledu čvrsta.
Živite u čvrstom uverenju o vašem jedinstvu s Bogom, sa životom i sa svemirom. Otkrićete da ste privlačni divnim ljudima, velikom napretku i rastućoj svesnosti Božje mudrosti. Tražite svakog dana vašeg života da božanska inteligencija usmerava vaše korake na pravi put; znajte da je Bog onaj koji vas opskrbljuje; On je darovatelj svakog savršenog dara. Spoznajte da u svemu imate sasvim dovoljno svega i da preostaje još i božanski višak. 
Da biste postigli mir i sklad, recite iz sveg srca svakog jutra kad ustanete: »Božji mir, mir koji nadilazi svako razumevanje, ispunjava moj um i srce«. Pavao kaže da sve izlazi na dobro onima koji ljube Boga. Bog i dobro su istoznačnice. Vi ste u harmoniji sa svim bogolikim stvarima, i gle: »Ako je ko u Hristu, on je novi stvor.«
Tri koraka do bolje budućnosti
¨      Prvi korak: Na svim svojim putevima budite zahvalni Bogu, i On će učiniti ravnom vašu stazu; takođe se pouzdajte u Njega i verujte Mu i On će učiniti da se dogodi šta se treba dogoditi.Okrenite se prema Bogu u sebi; tražite da On vodi sve vaše poslove. 
¨      Drugi korak: Spoznajte da je put do dobrih odnosa s ljudima, i put kojim ćete dovesti sebe u sklad sa životom, put ljubavi. Neka vaše srce bude podstaknuto ljubavlju i dobrohotnošću prema svima oko vas. Molite za mir i napredak onih s kojima ste u svezi.
¨      Treći korak: Imajte jasno određen mentalni stav o uspehu. Kad se suočite s problemom, spoznajte da vam beskrajna Božja inteligencija otkriva savršeni plan i pokazuje vam put kojim trebate ići. Kad pođete na spavanje, recite: »Bog zna odgovor«. Osetite radost uslišene molitve. 


PREVLADAJTE LJUTNJU

»Grad razvaljen i bez zidova - takav je čovek koji nema vlasti nad sobom.« »Tko se teško srdi, bolji je od junaka; i tko nad sobom vlada, bolji je od osvojitelja grada.« 
Za življenje ispunjenog i sretnog života, kontrola emocija je neophodna. Da biste vladali i imali nadzor nad emocijama i lošim raspoloženjem, preko je potrebno zadržati nadzor nad mislima. Zapravo, ne možete pronaći mir ni na koji drugi način. Snaga volje i mentalna prisila neće to učiniti. Prisiljavati sebe da suspregnete bes nije način. 
Odgovor je u usvajanju bogolikih misli u umu; zaposlite sebe mentalno s pojmovima mira, sklada i dobrostivosti. Držite čvrsto nadzor nad svojim mislima. Naučite zameniti strah ljubavlju i neslogu mirom. 
Vi možete usmeriti svoje misli prema skladu. Na primer, ako vidite ili čujete nešto što vas uznemirava ili ljuti, umesto da date mesta ljutnji ili srdžbi, kažite automatski: »Mir Božji koji nadilazi svako razumevanje sada preplavljuje moj um, moje telo i čitavo moje biće«. Ponovite tu frazu nekoliko puta dnevno u razdoblju stresa; otkrićete da sva napetost i ljutnja nestaju. 
Ispunite svoj um ljubavlju i negativne misli neće moći ući. Kada vam netko kaže nešto oštro ili kritički, pomislite na neku jedinstvenu izjavu o Istini, kao npr. »Bog je ljubav. Na vrutke me tihane vodi«. Mir vas ispunjava i vi zračite njime. 
Tri koraka u prevladavanju ljutnje
Prvi korak: Kad ustanete ujutro, recite sebi: »Ovo je Božji dan; to je novi dan za mene, novi početak. Božja sila teče kroz mene, snaži me, isceljuje i smiruje, donoseći sada i zauvek mir u moj um i moje telo«. 
Drugi korak: Ako vas neki poslovni problem ili neka osoba uzrujavaju ili ljute, smesta pomislite na Njegovu svetu Prisutnost. Recite: »Bog je sa mnom čitav dan«. Njegov mir, Njegovo vodstvo i Njegova ljubav osposobljavaju me da se suočim sa svakim problemom spokojno i smireno. 
Treći korak: Zračite ljubav prema svima oko vas. Tražite da oni mogu dati najbolje od sebe. Recite: »Želim im mir, sklad i radost. Pozdravljam Boga u njima«. I gle, Bog i Njegova ljubav pojavljuju se!

VAŠ DUHOVNI PREPOROD

Kad vas životna oluja uznemiri i izgleda kao da vaš brod samo što nije potonuo, setite se da je vreme da probudite Hrista u sebi. Duhovno preporođeni postajete na ovaj način: prisetite se da je Bog u vama, sam vaš život. »Bliži je On nego dah, bliži od ruku i stopala.« Spoznajte da je »Bogu sve moguće«. Tražite i znajte da je sila Božja u vama sposobna uhvatiti se u koštac s bilo kakvom teškoćom. Kad imate problem, razmišljajte o Božjem miru i harmoniji, i savršeno, Božansko rešenje će uslediti. 

Ako ste u nevolji, recite sebi: »Budi miran, smiri se«. Mir Božji preplaviće vas. Stavite svoje terete (probleme) pred Božju mudrost u sebi, znajući i verujući da će vam savršeno rešenje doći na Božji osobit način. Kad to činite s verom i poverenjem, oluja ili teskoba proći će i veliki spokoj preplaviće vas; to je mir koji nadilazi svako razumevanje. Ako živite u ograničenju i bolesti, to je zarobljeništvo i sputanost; to znači da ste u tami što se tiče više strane života i vašeg ogromnog potencijala; kad uhvatite bljesak višeg poretka stvari, stari način razmišljanja biće istisnut; tada će se Hrist ili vaš unutarnji život podići iz smrti, ili stanja obamrlosti. 
Usvojite koncepte mira, sklada i uspeha u vašem umu; zaposlite ga tim stvarima i otkrićete da telo reflektira vaš unutarnji, mentalni stav; to je novo rođenje vaše slobode. Otklonite predrasude, opsene i ljubomoru iz uma otvarajući ga svetlu Božje ljubavi i inspiraciji. Božja ljubav vas oživljava i uzbuđuje; to je Božje rođenje u vama. 
Tri koraka u vašem duhovnom preporodu
Prvi korak: »Potom opazih novo nebo i novu zemlju.« Sada znam da Božja ljubav uteče u moju dušu. Moje srce oseća Božju Prisutnost, jer zračim ljubav i radost prema svima. 
Drugi korak: Svaki put kad negativna, kritička misao i misao ispunjena strahom dođe k meni, kažem: »Bog je sa mnom.« To je ubija; tada se moja duša ispuni ljubavlju prema svemu.
      Treći korak: Setite se uvek da se Bog nikada ne menja. Bog je u vama - vaš Otac koji vas ljubi kaže: »Ne boj se, dete, jer sve je tvoje«.

Нема коментара:

Постави коментар