среда, 25. децембар 2013.

Umeće malih koraka

Ne molim te, Gospode, za čuda i viđenja, nego za snagu u svakodnevnom životu. Nauči me umeću malih koraka. 

Učini me sigurnim u razdvajanju vremena. Obdari me osetljivošću da odredim šta je veoma, a šta manje važno. Molim te za razum da odredim suzdržanost i meru, da kroz život ne klizim, već da razumno određujem dnevni raspored, da primetim svetlost i vrhunce, da nađem vremena za lepotu, umetnost i kulturu.


Dozvoli mi da spoznam da snovi o prošlosti i budućnosti ne vode daleko. Pomozi mi da dobro delujem neposredno, da sadašnji trenutak prepoznam kao najvažniji. Sačuvaj me naivnog stava da u životu mora sve dobro proteći. Obdari me treznom spoznajom da su teškoće, neuspesi i udarci stalni pratioci života - uz koje rastemo i sazrevamo.

Podseti me da srce često zamućuje razum. U pravom mi trenutku pošalji prijatelje koji ce mi strpljivo reći istinu. Uvek ću Tebi i ljudima pustiti da mi govore. Istinu ne možemo reći sami sebi, ona nam biva kazivana.
Ti znaš koliko nam treba prijateljstvo. Daj mi da budem dorastao tom najlepšem, najzahtevnijem i najosetljivijem daru. Daj mi dovoljno mašte da u pravom trenutku, na pravu adresu uputim paketić dobrote uz propratno pismo ili bez njega.

Stvori od mene čoveka koji će brazditi duboko poput broda, kako bi dotakao i one koji su "ispod". Oslobodi me straha da propuštam život. Ne daj mi ono što želim, već ono što mi treba. Nauči me umeću malih koraka.
Antoan de Sent-Egziperi (Antoine de Saint-Exupéry)

Umeće malih koraka! ....Svaki dan! .....Baby steps count!
 
Dugo sam mislila da su za velike promene neophodni veliki zaokreti u našim svakodnevnim životima. Ali pogledajte vaš svakodnevni život! Ako svaki dan radite isto i očekujete promenu - na pogrešnom ste putu. Jedan od najboljih i najkorisnijih saveta koje sam dobila u životu je upravo ovaj: Mali koraci.. pravite lagane zaokrete i promene u svakodnevnim navikama. Šta god da je vaš cilj. Ako vam je cilj da smršate i želite da smanjite porcije i /ili izbacite neke namirnice iz svog jelovnika.. nemojte uraditi to sutra i odjednom. Uradite to ovako: smanjite porciju jednog obroka u toku dana, ostala dva,tri držite isto i izbacite štetne namirnice iz svog jelovnika dva puta nedeljno.

Posle najmanje mesec dana kada se osvrnete nećete moći da verujete rezultatu koji ste postigli.
Onda, ne čekajte, smanjite dve porcije dnevno i izbacite štetne namirnice 3 puta nedeljno. Samo nastavite tako.. Trebaće vam 3 meseca da dođete do nečijeg plana A koji glasi "smanjiti porcije i izbaciti štetne namirnice - od sutra", ali ne brinite nećete tako lako odustati prekosutra ili posle nedelju dana. Zato što vaša promena stoji na čvrstim nogama.

Zamislite samo šta se dešava ako jedan strani jezik učite samo deset minuta dnevno! Šta je deset minuta dnevno? Toliko svako od nas može da izdvoji. Posle mesec dana, to je već 5h učenja - koliko novih reči, rečenica staje u to vreme..dosta. A posle godinu dana?

Svaki dan ima 24h. Iskoristite ih na najbolji mogući način. Napravite male korake ka velikim ciljevima.. ispunite male ciljeve.. sanjajte.. imajte briljantne ideje.. jer vama je dato da živite tih 24h svaki dan! Kakav dar ste dobili! 


1 коментар: