среда, 29. фебруар 2012.

"Mali" potezi - suština promene

Kada napravimo plan za ostvarenje nekog cilja, donesemo odluku da ćemo nešto uraditi ili rešimo da promenimo neku naviku, puni smo entuzijazma. Međutim u 95% slučajeva taj entuzijazam splasne u naredna 2 sata! Dva sata je potrebno da se "ohladimo" od pozitivnih životnih promena..ili životnih želja..uspeha. Zašto se to dešava? Odgovor je vrlo jednostavan: Nemamo dovoljno samopouzdanja u oblasti u kojoj želimo da napravimo promenu. Kako da ga steknemo? Idemo redom..



Napravimo da nam bude lepo. Ako na papir napišemo sve što nas čini srećnim, od sitnih do krupnih stvari i trudimo se da sebi "ugodimo" na pomenuti način sa spiska najmanje dva puta nedeljno, osećaćemo se bolje i time biti spremniji za izazove. Naše samopouzdanje će porasti. Minimalno, ali u tome je suština.
Moja lista stvari koje me čine srećnom je izgledala nekako ovako: lepa kafa, šetnja po prirodi, pizza, čitanje knjige, dobar film, dobar provod u gradu, društvo prijatelja, životinje, modni časopisi, luksuzan odmor, kvalitetna čokolada, dobro vino....Dakle u smislu aktivnosti, ljudi, zadovoljstava.. Obezbedite sebi aktivatore sa spiska koliko god češće možete.
Druga stvar na istu temu odnosi se na spisak stvari koje čine da se osećamo loše odnosno oduzimaju nam energiju. To mogu biti sitnice: na mom spisku su se našle - naređane knjige pored kreveta, jakna sa pokvarenim rajsfešlusom, čizme ispred cipelarnika, komp koji koči..... sve one sitnice koje kad ih pogledate ili ih se setite crpe vašu energiju. Sitnica po sitnica...U ovu grupu spadaju i ljudi, aktivnosti sve do krupnijih stvari - posla koji ne volite, veze koja vas ne ispunjava..
Čini se kao sitnica, ali nije. Ne mogu da vam opišem osećaj koji sam imala kada sam popravila rajsfešlus na jakni koja je stajala mesecima, kada sam bacila neke stvari koje mi se nisu sviđale i kada je komp stigao iz servisa. Oko mene je bila druga energija. Začepite sve sitne odvode energije.
Treća stvar - Pohvalimo sebe. Napravite spisak komplimenata koje ste dobili od drugih ljudi. Napravite spisak svojih talenata, u čemu ste dobri, onoga što ste postigli. Dajte sebi kompliment. Svaki dan napišite šta ste dobro uradili tog dana. Zapišite svaku sitnicu. Komplimente dobijene usput, male uspehe u toku dana: našla sam parking mesto uispred TC..

Delujmo na "sitno". Kada odlučite šta je vaš cilj, želja ili čak obaveza podelite ga na korake. Prvi korak je i najvažniji. On ne sme biti opterećujući. Mora biti bezazleno lak.

Na primer, ako je vaš cilj da počnete da vežbate u teretani, vaš prvi korak neće biti da odete u teretanu i odradite skromniji trening nego da pripremita opremu za vežbanje i spakujete u torbu za trening. Samo toliko. Ukoliko vam je cilj da počnete da učite za ispit, neka vaš inicijalni korak bude da izvadite knjige na sto. Ništa više nemojte raditi tog dana. Uradite to i ne mislite više o tom cilju. Ako vam je cilj da smršate, počnite tako što ćete raspremiti ormar i napraviti mesta za garderobu koju ćete kupiti kad smršate. Ako tražite posao, otvorite folder na kompjuteru pod tim nazivom. Ne morate ništa više da uradite ili stavite u njega. Dakle birajte najlakši inicijalni korak.
Sledeći korak, sledećeg dana, povećajte za nijansu. Možda će vam izgledati smešno da vam koraci budu tako mali, ali verujte da deluje.

Tim "malim" početnim potezima krećete da radite na svom cilju a da istovremeno ne remetite vaše uverenje, koje je negativno i opire se promeni, polako ga menjajući postepenim koracima. Ukoliko biste krenuli naglo, um bi se pobunio, našao bi razlog da prestanete i vi biste opet bili na početku. Probajte.