субота, 31. децембар 2011.

I promise myself ... by Christian D. Larson


To be so strong that nothing can disturb my peace of mind.


To talk health, happiness, and prosperity to every person I meet.


To make all my friends feel that there is something worthwhile in them.


To look at the sunny side of everything and make my optimism come true.


To think only of the best, to work only for the best and to expect only the best.


To be just as enthusiastic about the success of others as I am about my own.




To forget the mistakes of the past and press on to the greater achievements of the future.



To wear a cheerful expression at all times and give a smile to every living creature I meet.


To give so much time to improving myself that I have no time to criticize others.



To be too large for worry, too noble for anger, too strong for fear, and too happy to permit the presence of trouble.


To think well of myself and to proclaim this fact to the world, not in loud words, but in great deeds.


To live in the faith that the whole world is on my side, so long as I am true to the best that is in me.



Neka Nova godina bude vreme za ovakve odluke i neka nam se u toku sledeće godine neka od ovih ili sva obećanja ispune. Srećno!


петак, 30. децембар 2011.

Unutrašnje telo

Ako pri pokušaju da prenesete pažnju na unutrašnje telo osetite bilo kakvu emociju, to znači da niste oprostili. Sebi, drugoj osobi ili nekoj situaciji, stanju- prošlom, sadašnjem ili budućem. Budućem, u smislu odbijanja uma da prihvati nesigurnost.
"Opraštanje znači kako se ne opirete životu - da mu dopuštate da živi kroz vas. Druge su mogućnosti bol i patnja, jako ograničen protok životne energije, a u mnogim slučajevima i telesna bolest."
"Onoga trenutka kad uistinu oprostite ponovno ste prisvojili svoju moć, oduzevši je umu. Neopraštanje je priroda uma, upravo kao što lažno ja utemeljeno u umu, odnosno ego, ne može preživeti bez borbe i sukoba. Um ne može oprostiti. Samo vi to možete učiniti. Vi možete postati prisutni, ući u svoje telo, osetiti živo spokojstvo i duboku tišinu koji zrače iz Bića. Zato je Isus rekao: »Oprostite pre nego što uđete u hram«."


Kada dostignemo određeni stupanj unutrašnje povezanosti, istinu ćemo prepoznati kada je čujemo. Jer suština je SETITI SE.
 Praksa produbljivanja svesnosti tela dovešće nas do višeg stepena. Pored toga, svesnost unutrašnjeg tela dovodi do mnogobrojnih promena ili dobrobiti:
Usporavanje starenja fizičkog tela 
"Dok spoljašnje telo stari i prilično brzo propada, unutrašnje telo se ne menja s vremenom, osim što ga možete dublje osećati i postati svesniji. Ako vam je sada dvadeset godina, energetsko polje vašeg unutarnjeg tela oseća se isto onako kako će se osećati u osamdesetoj. I tada će biti jednako ustreptalo i živo. Čim se vaše uobičajeno stanje promeni tako da više niste izvan tela, u zamci uma, nego se usidrite u telu i prisutni ste u sadašnjem trenutku, fizičko telo biće laganije, jasnije i življe. Sto u telu ima više svesti, njegovo molekularno ustrojstvo zapravo postaje ređe. Veća svesnost znači smanjivanje privida materijalnog sveta."
"Kad se više poistovetite s bezvremenim unutrašnjim telom, nego s spoljašnjim, kad prisutnost postane vaš uobičajeni oblik svesti, a prošlost i budućnost više ne budu zaokupljali vašu pažnju, tada u psihi i telesnim ćelijama nećete više gomilati vreme. Nagomilavanje vremena u obliku psihološke opterećenosti prošlošću i budućnošću uvelike oštećuje sposobnost ćelija za samoobnavljanje. Stoga, ako prebivate u unutrašnjem telu, spoljašnje će mnogo sporije stariti, a čak i kad ostari, bezvremena suština blistaće kroz spoljašnji oblik pa nećete izgledati kao stara osoba."
Jačanje odbrambenog (imunog) sistema:
"Što više svesti unosite u telo, to obrambeni sistem postaje snažniji. Kao da se svaka ćelija budi i raduje. Telo voli vašu pažnju. To je ujedno i snažan oblik samoisceljenja. Većina bolesti prikrade se kad niste
prisutni u telu. Ako gospodara nema kod kuće, mnoštvo nezgodnih stvari može se tu naseliti. Prebivate li u telu, nezvanim će posetiocima biti teško ući.
Ne jača samo vaš telesni obrambeni sustav, nego i psihički. Psihički vas štiti od negativnog, mentalno-emocionalnog polja sile drugih ljudi, koje je posebno zarazno. Prebivanje u telu ne štiti vas postavljenjem zidova, nego podizanjem frekvencije vibracija vašega celovitog energetskog polja, stoga sve ono što vibrira na nižoj frekvenciji, kao što je strah, bes, depresija i tako dalje, sada postoji u doslovce drukčijem poretku stvarnosti. Takve vibracije više ne ulaze u polje vaše svesti, a ako udu više im se ne morate opirati jer samo prolaze kroz vas.
Postoji jednostavna, ali snažna meditacija samoiscjeljivanja koju možete napraviti kad god osećate potrebu podstaknuti obrambeni sistem na rad. Posebno je efikasna koristite li ju kad osetite prve simptome bolesti, ali ako je koristite češće, snažno se usredsređujući, deluje i kod bolesti koje su se već učvrstile u telu. Njome se možete suprotstaviti i poremećaju energetskog polja koje može izazvati neki oblik negativnosti. Međutim, ona ne predstavlja zamenu za praksu prebivanja u telu iz trenutka u trenutak; ne budete li prisutni u telu, ova će meditacija imati samo privremen učinak.

Kad imate nekoliko minuta vremena, posebno neposredno prije spavanja i nakon buđenja, »preplavite« telo svešću. Sklopite oči. Lezite na leda. Pažnju usmjerite na različite delove tela, najpre nakratko: dlanovi, stopala, ruke, noge, trbuh, prsa, glava i tako dalje. Osetite životnu energiju unutar tih delova što jače možete. Kod svakog dela tela ostanite petnaestak sekundi. Tada dopustite pažnji da nekoliko puta prođe kroz telo kao val, od stopala do glave i natrag. Za to vam je potrebna otprilike jedan minut. Nakon toga u potpunosti osetite unutrašnje telo kao jedinstveno polje energije. Taj osećaj zadržite nekoliko minuta. Tokom toga razdoblja budite snažno prisutni u svakoj ćeliji svoga tela. Ne brinite ako vam um povremeno uspe odvući pažnju iz tela te ako se izgubite u nekoj misli. Čim primetite da se to dogodilo, jednostavno vratite pažnju na unutarnje telo."
Neka vas u telo uvede dah
"Ako u bilo kom trenutku otkrijete kako vam je teško stupiti u dodir s unutrašnjim telom, usredsredite se na disanje. Svesno disanje, koje je samo po sebi snažan oblik meditacije, postepeno će vas dovesti u dodir s telom. Pažnjom sledite dah dok ulazi i izlazi iz tela. Dišite i osećajte kako vam se trbuh lagano širi i steže sa svakim udahom i izdahom. Ako vam je lako vizualizirati, sklopite oči i vidite sebe okruženog svetlošću ili uronjenog u blistavu stvar - u more svesti. Tada udišite tu svetlost. Osećajte kako ta blistava stvar ispunjava vaše telo i osvetljava ga. Tada se postepeno više usredsredite na osećaj. Sada ste u svom telu. Ne vežite se ni za kakvu vizualiziranu sliku."
Stvaralačko korišćenje umom 
"Ako se trebate poslužiti umom za neku osobitu svrhu, učinite to u saradnji s unutrašnjim telom. Samo ako ste u stanju biti svesni bez misli, tada se umom možete služiti stvaralački, a najlakši način na koji možete ući u to stanje je kroz telo. Kad god vam je potreban odgovor, rešenje ili stvaralačka ideja, prestanite na trenutak razmišljati tako što ćete pažnju usmeriti na unutarnje energetsko polje. Postanite svesni duboke tišine. Kad ponovo počnete misliti, misli će vam biti sveže i stvaralačke. U svakoj misaonoj aktivnosti naviknite se svakih nekoliko minuta prelaziti iz razmišljanja u neku vrstu unutarnjeg slušanja, unutarnje duboke tišine. Mogli bismo reći: nemojte razmišljati samo glavom, nego razmišljajte celim telom."
Umeće slušanja
"Kad slušate drugu osobu, ne slušate je samo umom, nego celim telom. Osećate energetsko polje vlastitog unutrašnjeg tela. To odvlači pažnju od razmišljanja i stvara miran prostor koji vam omogućuje da uistinu slušate bez ometanja uma. Drugoj osobi tako dajete dovoljno prostora da bi mogla postojati. To je najdragocjeniji dar koji možete dati. Većina ljudi ne zna slušati, jer je najveći dio njihove pažnje zaokupljen
razmišljanjem. Više pažnje obraćaju razmišljanju, nego onome što druga osoba govori, a nimalo se ne posvećuju onome što je uistinu važno: Biću druge osobe koje se krije u pozadini njezinih reči i uma. Naravno, Biće druge osobe ne možete osetiti osim kroz svoje vlastito. To je početak spoznaje jednote koja je ljubav. Na najdubljoj razini Bića, vi ste jedno sa svime što postoji. Većina ljudskih odnosa sastoji se uglavnom u komuniciranju umom, a ne u komuniciranju ljudskih bića, u zajedništvu. Nijedan odnos ne može na taj način napredovati i zato u odnosima ima toliko sukoba. Upravlja li um vašim životom, neminovni su sukobi, razdori i problemi. Budete li u dodiru sa svojim unutarnjim telom, to stvara čist prostor u kojem nema uma i u kojem odnos može cvetati."

четвртак, 29. децембар 2011.

Navike

Kada razmišljamo o kvalitetu života i njegovom povećanju, pitamo se kako to uraditi.. Da bi život bio kvalitetniji neophodna je promena. U korenu svih promena, nastojanja i želja za kvalitetnijim životom stoje NAVIKE. Navike su centar naših života, početak i kraj. 


Povećanje kvaliteta života dešava se zajedno sa promenom navika. Npr. ako imate zdrave navike, bićete zdravi..
Kako početi? Napravimo listu navika koje imamo. Od početka do kraja, setimo se svega. Počnimo od svakodnevnih navika: Jutarnje ustajanje, Doručak, Kafa...preko nedeljnih: Spremanje stana, Kupovina, Izlasci..do mesečnih.. Obležimo navike za koje mislimo da su štetne. Možemo se poslužiti najosnovnijim kriterijumom: navike štetne po zdravlje: pušenje, alkohol..navike štetne po fizički izgled: neaktivnost, masna hrana..navike štetne po posao/školu.. Zatim napravimo listu navika koje bismo želeli da imamo. Npr. Rano ustajanje, Trčanje, Zdrav doručak, Efikasnost na poslu/u školi...i sve čega se setimo i šta poželimo! Koliko ih ima? Ako smo na početku promena, verovatno mnogo! Ali neka to ne bude prepreka, već izazov. Od tih "sto novih navika" izaberimo 5, za početak. U odnosu na tih pet, postavimo prioritete. Možda ne bi bilo loše da u prvih pet budu navike koje nas direktno uništavaju bez obzira da li se radi o poslu koji ne volimo, pušenju ili alkoholu, dugoročnoj neaktivnosti..
Izaberimo jednu naviku mesečno!
Promenimo je u toku meseca! 
Jednu po jednu.
Naučno je dokazano da je neophodno 19 dana da se stekne nova navika. Proširimo taj period na 30 dana da bismo učvrstili našu volju a time i naviku.

U jednom periodu života našla sam se u vrtlogu loših navika i nisam videla izlaz. Ništa jednostavno nije funkcionisalo. To me je navelo da se zapitam da li ja živim onako kako želim? Uzela sam papir i olovku i napisala kako izgleda kada živim onako kako želim. U tom periodu najveći porok su mi bile cigarete! One su se našle na No 1 moje liste. Uspela sam da prestanem i posle tog perioda kao da se ništa nije dešavalo. Moram da priznam da mi je bilo potrebno više od mesec dana ali samo zbog toga što sam umesto jedne izabrala da menjam čak tri! To je bilo previše..Nemojte da se iznenadite ako život počne da vam se "urušava" kada počnete sa promenom. To je posledica vaše promene! Mene je to u početku slomilo. Prestala sam da pušim, dakle, precrtala No1 sa moje liste i tako presrećna shvatila da moj dečko nije osoba sa kojom bih želela da nastavim život. Tada me je to saznanje slomilo i mislila sam da je krivica moja. Međutim sada, čitajući knjigu Louise Hay shvatila sam da je to normalna propratna pojava!
Sada,  ponovo imam liste koje su drugačije od tih prvih ali me čvrsto vode ka boljoj sebi. 
Nova godina je pravo vreme za nove početke! Na kraju godine imaćemo novih 12 navika!!! Ili više, ako možete!

среда, 28. децембар 2011.

Preobražaj kroz telo

Kako odvojiti svesnost od uma? Kako osloboditi svest od kompulzivnog razmišljanja? Efikasan način je usmeravanje pažnje na telo, kada JA JESAM možemo osetiti kao nevidljivo energetsko polje koje daje život onome što opažamo kao fizičko telo.


"Povezivanje sa unutrašnjim telom: Molim vas da to sada pokušate. Možda će vam biti lakše ako tokom ove vežbe sklopite oči. Kasnije, kad vam »boravak u telu« postane prirodan i lak, to više neće biti potrebno. Usmerite pažnju na telo. Osetite ga iznutra. Je li živo? Ima li života u vašim dlanovima, rukama, nogama i stopalima - u trbuhu i prsima? Osećate li tanano energetsko polje koje prožima celo telo te svakom organu i ćeliji daje vibrirajući život? Osećate li to polje istodobno u svim delovima tela kao jedno jedino polje energije? Nekoliko trenutaka usmeravajte pažnju na osećaj unutrašnjeg tela. Nemojte razmišljati o njemu. Osećajte. Sto mu više pažnje poklanjate, to će osećaj postati jasniji i snažniji. Osetićete kao da svaka ćelija postaje življa, a ako imate jako čulo vida, možda ćete doživeti sliku tela kako postaje svetlije.
Osećaj unutrašnjeg tela je bezobličan, neograničen i neshvatljiv. U njega se uvek možete sve dublje spuštati. Ne osetite li mnogo toga na ovom stupnju, obratite pažnju na ono što uspete osetiti. U rukama ili nogama možda osetite jedva osetne žmarce. To je za početak dovoljno dobro. Samo se usredsredite na osećaj. Vaše telo oživljuje. Kasnije možete više vežbati.
 
Unutarnje tijelo prebiva na pragu između vašeg identiteta vezanog uz oblik i suštinskog identiteta, vaše istinske prirode. Nikada nemojte izgubiti dodir s njim."

уторак, 27. децембар 2011.

Svi smo jedno

Imala sam izvesnih poteškoća kada je trebalo da shvatim da smo svi jedno. Da sam ja ti, ti si ja.. Ili kao što se, saznajući za tu činjenicu, u filmu "Puder" devojka glavnog glumca upitala " Da li sam ja jedno i sa onim ubicom iz Kalifornije?" Odgovor je DA. Svi smo jedno. Mi smo u Bogu i Bog je u nama.


Kada sam konačno uspela da shvatim da smo svi jedno, uz pomoć "Nultih granica" došla sam do novih "proširenja". Da smo svi jedno i sa biljkama, životinjama, foteljama, stolovima..I da se sa njima može razgovarati. Ovo još nisam probala, osim sa životinjama, ali mi je pogled na svet oko mene ili u meni daleko jasniji. Nemam više nedoumica tog tipa. Svi smo energija, jedno.. i živimo u sistemu ogledala. Univerzum je hologram. Idemo dalje!

понедељак, 26. децембар 2011.

Mentalni fantomi

 
Zabrinutost. Ako često razmišljate o neizvesnoj budućnosti ili se pitate šta ako uradim ovo ili ono, upali ste u klopku. Strah. Jedino o čemu možete i morate da razmišljate je sadašnji trenutak. Što se budućnosti tiče: "Odgovor, snaga, pravilni postupak ili izvor biće onde kad vam bude potreban, ni pre ni posle."



Čekanje. Da li čekate da uspete, promenite posao, da se preselite ili zaljubite i da tek tada počnete da živite? Ako ovako razmišljate sadašnji trenutak vam nikada neće biti dovoljno dobar, bez obzira kakav je, budućnost će se uvek činiti boljom! Uvek ćete biti nezadovoljni i neispunjeni. Neće biti radosti u onome što radite. Strah.

"Nije neuobičajeno da ljudi ceo život čekaju kako bi počeli živeti. Čekanje je stanje uma. To u osnovi znači da želite budućnost, a ne želite sadašnjost. Ne želite ono što ste dobili, nego želite ono što niste dobili. Šta god čekali, nesvesno stvarate unutarnji sukob između onoga što je sada i ovde, gde ne želite biti i projektovane budućnosti koju želite. To uveliko smanjuje kvalitet vašeg života, jer time gubite sadašnjost."

"Nema ničeg lošeg u tome što težite poboljšati svoju životnu situaciju. Možete je poboljšati, ali ne možete poboljšati svoj život. Život je ono najvažnije. Život je vaše JA JESAM. Ono je već celina, dovršeno i savršeno. Vaše se životne situacije sastoje od okolnosti i iskustava. Nema ničeg pogrešnog u postavljanju ciljeva i težnji za postizanjem. Greška se krije u tome što ciljeve koristite kao zamenu za osećaj života, kao zamenu za JA JESAM."

"Mnogi ljudi čekaju blagostanje. Poštujete li, priznajete i potpuno prihvatate svoju sadašnju stvarnost - ono gde se nalazite, ko ste i što upravo sada radite - prihvatite li potpuno ono što imate, tada ste zahvalni za ono što imate, zahvalni za ono što jeste, zahvalni za JA JESAM. Zahvalnost zbog Sadašnjeg trenutka i ispunjenost života u Sadašnjem trenutku predstavljaju pravi napredak. Napredak ne može doći u budućnosti.
Ako ste nezadovoljni onim što imate ili ste čak frustrirani i besni zbog onoga što vam sada nedostaje, to bi vas moglo podstaći da se obogatite, ali čak i kad biste zaradili milione i dalje biste osećali unutrašnje stanje neimaštine, a duboko u nutrini ne biste bili zadovoljni. Stoga sada osetite punoću života koja jedina predstavlja pravo bogatstvo. Odreknite se čekanja kao stanja uma. Uhvatite li sebe kako klizite u stanje čekanja... iskočite iz toga. Vratite se u Sadašnji trenutak. Samo budite i uživajte u postojanju. Ako ste prisutni, nikada nećebiti nikakve potrebe da nešto čekate."
"Postoji samo nekoliko uobičajenih strategija uma za poništavanje sadašnjeg trenutka koje su deo običnog nesvesnog. Lako ih je predvideti jer su u velikoj meri deo normalnog života: trajno nezadovoljstvo u pozadini. Ali što više vežbate nadgledanje vlastitog unutrašnjeg mentalno-emocionalnog stanja, to će vam lakše biti uočiti kad upadnete u zamku prošlosti ili budućnosti, odnosno nesvesnog i probuditi se iz sna o vremenu u Sadašnji trenutak."

субота, 24. децембар 2011.

Ovde i Sada

Kako nesvesno zračimo negativno? Prigovaranjem. Rečima ili mislima. Situaciji u kojoj se nalazimo, postupcima ili rečima drugih ljudi, okruženju, vremenu..Sve se računa! Prigovaranje je uvek neprihvatanje onog što JESTE. Progovorite naglas ili nešto preduzmite da biste promenili situaciju. Ili ako je moguće napustite taj scenario ili ga prihvatite.
"Sadašnji trenutak podrazumeva i ovde. Opirete li se onome što je ovde i sada? Neki ljudi radije bi uvek bili negde drugde. Njihovo »ovde« nikada nije dovoljno dobro. Samoposmatranjem otkrijte vredi li to i za vas. Gde god se nalazili, budite tu u potpunosti. Otkrijete li da su ovde i sada nepodnošljivi i ako ste zbog toga nesretni, imate tri mogućnosti: otiđite iz te situacije, promenite je ili je potpuno prihvatite. Želite li preuzeti odgovornost za vlastiti život, morate odabrati jednu od ove tri mogućnosti i to morate odabrati sada. Tada prihvatite posledice. Bez ikakvih izgovora. Bez negativnosti. Bez psihičkog zagađenja. Neka vaš unutrašnji prostor ostane čist."
 "Preduzmete li nešto - odlaskom ili menjanjem situacije - najpre otpustite negativnost, ako je to ikako moguće. Postupak koji izvire iz uvida u ono što je potrebno mnogo je efikasniji nego postupak koji izvire iz negativnosti."



"Bilo kakav postupak bolji je od nikakvog, posebno ako ste već dugo vremena u nesretnoj situaciji. Ako ste se u njoj našli vlastitom greškom, barem nešto naučite, a u tom slučaju više nije reč o grešci. Ostanete li zarobljeni u situaciji, ništa nećete naučiti. Sprečava li vas strah da nešto preduzmete? Priznajte taj strah, promatrajte ga, prenesite pažnju na njega i budite potpuno prisutni s njim. Na taj ćete način preseći vezu između straha i razmišljanja. Ne dopustite da vam se strah uzdigne do uma. Koristite moć sadašnjeg trenutka. Strah ne može biti jači od te moći."

"Ako nema ništa što biste mogli učiniti da promenite svoje ovde i sada, a ne možete napustiti tu situaciju, tada je potpuno prihvatite i otpustite sveukupni unutrašnji otpor. Lažno, nesretno ja voli da se oseća loše, voli da negoduje ili sažaljeva sebe i to neće moći preživeti. To se zove predavanje. Predavanje nije slabost. U njemu se krije golema snaga. Duhovnu moć ima samo predana osoba. Predajom ćete se u nutrini osloboditi te situacije. Možda ćete tada otkriti da se situacija menja bez ikakvog vašeg napora. U svakom slučaju bit ćete slobodni."

"Možda postoji nešto što biste »trebali« napraviti, ali to ne radite? Ustanite i odmah to napravite. Ili potpuno prihvatite svoju neaktivnost, lenjost ili pasivnost u ovome trenutku, ako tako odaberete. Potpuno joj se prepustite. Uživajte. Budite onoliko lenji ili neaktivni koliko možete. Prepustite li se potpuno i svesno, uskoro ćete izići iz toga. Ili možda nećete. U svakom slučaju neće biti unutarašnjeg sukoba, nikakvog otpora i negativnosti."

"Jeste li pod stresom? Jeste li tako zaokupljeni stizanjem do budućnosti da ste sadašnjost sveli na sredstvo za budućnost? Stres se nakuplja kad smo »ovde«, a želimo biti »onde« ili kad smo u sadašnjosti, a želimo biti u budućnosti. To je rascep koji vas iznutra razdvaja. Ludost je stvarati i živeti s takvim unutrašnjim rascepom. Činjenica da svi ostali žive na taj način ne znači da to nije ludo. Morate li, možete se kretati brže, raditi brže ili čak i trčati, ne projektovati se u budućnost, ne opirući se sadašnjosti. Dok se krećete, radite, trčite - činite to u potpunosti. Uživajte u protoku energije, uzvišene energije tog trenutka. Sada više niste pod stresom, više se ne razdvajate na dva dela. Samo se krećete, trčite, radite - i uživate u tome. Ili možete sve to odbaciti i sediti na klupi u parku. Ali dok to radite posmatrajte svoj um. Mogao bi reći: »Trebao bi raditi. Gubiš vreme.« Posmatrajte ga. Nasmejte mu se."

"Privlači li prošlost veliki deo vaše pažnje? Da li često razgovarate i razmišljate o prošlosti, bilo na pozitivan ili negativan način, pričate li o velikim stvarima koje ste postigli, o pustolovinama ili iskustvima, ili pričate priču o sebi kao žrtvi te o užasnim stvarima koje vam je netko napravio ili možda o onima koje ste vi nekome napravili? Stvaraju li vaši misaoni procesi krivicu, ponos, negodovanje, bes, žaljenje ili samosažaljenje? Tada ne samo što osnažujete lažno ja, nego takođe pomažete ubrzavanju procesa telesnog starenja gomilajući prošlost u vlastitoj psihi. Uverite se u to promatrajući ljude oko sebe koji se čvrsto drže prošlosti."

"Svakoga trenutka umrite za prošlost. Nije vam potrebna. Osvrnite se na nju samo kad je apsolutno važna za sadašnjost. Osetite moć toga trenutka i punoću bića. Osetite svoju prisutnost."


петак, 23. децембар 2011.

Otpuštanje negativnosti iz života

Otpustite negativnost iz života. Ako postoji. Prestanite da radite to što radite, kažite voljenoj osobi šta mislite i osećate..Uglavnom shvatite da negativnost nije način.
"U većini slučajeva negativnost će vas držati u situaciji i sprečiti pravu promenu. Sve što se obavlja s negativnom energijom biće otrovano i s vremenom će dovesti do veće boli i nesreće. Štaviše, svako negativno unutrašnje stanje je zarazno: nesreća se širi lakše od telesne bolesti. Prema zakonu odjeka, nesreća podstiče i hrani usnulu negativnost u drugim ljudima, osim ako su imuni - odnosno, iznimno visoke svesti."

"Zagađujete li svet ili čistite nered? Vi ste, i niko drugi, odgovorni za svoj unutrašnji prostor, upravo kao što ste odgovorni za planetu. Kako unutra, tako i vani: kad bi ljudi očistili unutrašnje zagađenje, tada bi takođe prestali stvarati vanjsko."



Kako otpustiti negativnost? Jednostavno. Shvatite da vam nije potrebna i otpustite je. Da je vaš neprijatelj i da vam nanosi bol. Većinu obrazaca u običnom nesvesnom možete otpustiti čim shvatite da imate izbor. Obrasci u dubokom nesvesnom kao što je npr. gubitak voljene osobe najpre se moraju preobraziti kroz prihvatanje zajedno sa vašom usredsređenošću. Sve to govori da ste u stanju pristupiti moći sadašnjeg trenutka, bez koga nema izbora.

"Jednom kad se pojavi obrazac uma, emocija ili reakcija, prihvatite ih. Niste dovoljno svesni da biste na materijalnoj razini mogli birati. To je činjenica. Da imate izbor, ili da ste spoznali da ga imate, da li biste izabrali patnju ili radost, ugodu ili nelagodu, spokojstvo ili sukob? Biste li izabrali misao ili osećaj koji vas odvaja od vašeg prirodnog stanja dobrobiti i unutrašnje životne radosti? Takve osećaje nazivam negativnima, a to jednostavno znači da su loši. Ne u onom smislu: »O, to nisi smeo učiniti!« nego su jednostavno činjenično loši, kao mučnina u želucu."

"Svakako da je istina kako, prihvatite li vlastito negodovanje, neraspoloženje, bes, više ih nećete morati slepo izražavati i manje je verovatno da ćete ih projektovati na druge ljude. Ako neko vreme praktikujete prihvatanje, dolazi trenutak kad morate preći na sledeći stupanj, na kojem se te negativne emocije više ne stvaraju. Ne učinite li tako, vaše »prihvatanje« postaje jednostavno mentalna oznaka koja vašem egu omogućuje da se prepušta nesreći i na taj način jača svoj osećaj odvojenosti od drugih ljudi, okoline, onoga što je ovde i sada. Kao što znate, odvojenost je temelj egova osećaja identiteta. Istinsko prihvatanje istog bi trenutka preobrazilo te osećaje.
A kad biste uistinu duboko u nutrini znali da je sve »u redu«, što je svakako istina, biste li tada uopšte imali takvih negativnih osećaja? Da nema prosuđivanja, da nema otpora onome što jeste, ti se osećaji ne bi ni pojavili. U mislima imate ideju da je »sve u redu«, ali duboko u sebi tome zapravo ne verujete, tako da se stari mentalno-emocionalni obrasci otpora i dalje nalaze na svom mestu. Zato se osećate loše.

I to je takođe u redu. Branite li svoje pravo da budete nesvesni, pravo na patnju? Ne brinite: to vam niko neće oduzeti. Jednom kad shvatite da vam je loše od neke vrste hrane, hoćete li je i dalje jesti, tvrdeći da je u redu osećati mučninu?"

четвртак, 22. децембар 2011.

Samoposmatranje

Pokušajmo da nadgledamo svoje emocionalno-mentalno stanje samoposmatranjem. Pitajmo se često: Osećam li se lagodno ovog trenutka? Šta se upravo sada odvija u meni? 
"Nemojte na ta pitanja odgovarati automatski. Pažnju usmerite prema unutra. Zagledajte se u sebe. Kakve misli stvara vaš um? Šta osećate? Usmerite pažnju na telo. Postoji li napetost? Jednom kad otkrijete kako postoji niska razina nelagode i pozadinskog statičkog naboja, razmotrite na koji način izbegavate život i odupirete mu se ili kako ga nećete - tako što nećete Sadašnji trenutak."
"Onim što se odvija u vama budite barem toliko zaokupljeni koliko i onim što se zbiva izvan."


Čemu se opiremo? Sadašnjem poslu? Radite nešto što morate a ne želite? Voljenoj osobi? Nosite neizgovorene reči? Sve to znači da zračite energijom koja je otrovna, vama i svima oko vas.
Kada se dobro zagledamo u sebe i pokušamo da uvidimo da li postoji i najmanji trag negodovanja ili nelagode, nevoljnosti, posmatrajmo ga sa emotivno-mentalnog aspekta. Pitajmo se: Kakve misli moj um stvara u pogledu te situacije? Onda posmatrajmo emocije, koje su telesna reakcija na misli. Osetimo emociju. Je li ugodna ili neugodna? Birate li tu energiju da nosite u sebi? Imate li izbora?

"Možda vas neko uistinu iskorišćava, možda je aktivnost kojom se bavite zaista neugodna, možda je netko u vašoj blizini nepošten, razdražuje vas ili je neosvešten, ali ništa od toga nije važno. To jesu li vaše misli i osećaji u ovoj situaciji opravdani ili nisu ništa ne znači. Činjenica da se opirete je značajna. Sadašnji trenutak pretvarate u neprijatelja. Stvarate nesreću te sukob između nutrine i vanjskog sveta. Vaša nesreća zagađuje ne samo vaše vlastito biće i one oko vas, nego isto tako i kolektivnu ljudsku psihu čiji ste neodvojiv dio. Zagađenje planete samo je vanjski odraz unutrašnjeg, psihičkog zagađenja: milioni neosveštenih ljudi ne preuzimaju odgovornost za svoj unutarnji prostor."



среда, 21. децембар 2011.

Stepen svesnosti

Kada govorimo o stepenu svesnosti razlikujemo obično nesvesno i duboko nesvesno. Prvo se odnosi na normalno stanje većine ljudi i u tom stanju mislimo, osećamo, reagujemo, želimo.. Karakteristika običnog nesvesnog je prisustvo "pozadinskog napona" odnosno trajnog stepena nelagode, nezadovoljstva, dosade ili nervoze. Ovu nelagodu ljudi pokušavaju da uklone raznim sredstvima: alkoholom, drogom, seksom, hranom, radom, televizijom, šopingom.. Kada se nelagoda ovog stepena pojača pretvarajući se u bol, patnju ili nesreću dobija se duboko nesvesno stanje. 
U običnom nesvesnom stanju otpor prema onome što jeste stvara pomenutu nelagodu. Kada se taj otpor pojača kroz neki IZAZOV ili pretnju egu on budi snažnu negativnost: bes, strah, nasilje ili depresija. 
Budimo srećni. Žao mi je. Molim te oprosti mi. Hvala ti. Volim te.



"Najbolji pokazatelj stepena vaše svesti je način na koji se nosite sa životnim IZAZOVIMA kad se pojave. Kroz te izazove nesvesna osoba teži postati još dublje nesvesna, a svesna nastoji postati još svesnijom. Izazovom se možete poslužiti za buđenje ili mu možete dopustiti da vas povuče u još dublji san. San običnog nesvesnog tada se pretvara u noćnu moru."

"Ne možete li biti prisutni čak ni u normalnim okolnostima, kao što je trenutak dok sami sedite u sobi, hodate šumom ili slušate nekoga, tada svakako nećete biti u stanju ostati svesni kad nešto »pođe po zlu« ili kad se suočite s napornim ljudima i situacijama koje obuhvataju gubitak ili pretnju da ćete nešto izgubiti. Preovladaće reakcija koja je UVEK neka vrsta straha i povući vas u duboko nesvesno. Ti izazovi su vaši testovi. Samo način na koji se hvatate ukoštac s njima pokazaće i vama i drugima gde se nalazite kad je reč o stanju vaše svesti, a ne to koliko dugo možete sediti sklopljenih očiju i kakve vizije imate."
"Stoga je najvažnije u uobičajene životne situacije uneti više svesti još dok sve ide relativno lagano. Na taj način raste moć vaše prisutnosti. Ona stvara energetsko polje u vama i oko vas koje poseduje visoku vibracijsku frekvenciju. Nikakvo nesvesno, negativnost, nesklad ili nasilje ne mogu ući u to polje i preživeti, upravo kao što tama ne može opstati u prisutnosti svetlosti."

Ako naučimo da budemo svedok mislima i emocijama, suštinski prisutni, mogli bismo postati svesni tog zog pozadinskog " statičkog naboja" običnog nesvesnog kao i da retko možemo biti nasamo sa sobom. "Na razini razmišljanja pronaći ćete veliki deo otpora u obliku prosuđivanja, nezadovoljstva i mentalne projekcije koja vas udaljava od sadašnjeg trenutka. Na emocionalnoj razini postojaće podzemna struja nelagode, napetosti, dosade ili nervoze. Oboje su vidovi uma u njegovom uobičajenom obrascu odupiranja."

уторак, 20. децембар 2011.

Radost života

Kada želimo da utvrdimo koliko smo u Sadašnjem trenutku a koliko nas je vreme nadvladalo možemo se poslužiti jednostavnim trik pitanjem: Postoji li radost, užitak ili lakoća u onome što radim? Ako je odgovor ne, vreme nas je uzelo pod svoje, ne postoji sadašnji trenutak a život se pretvorio u teret ili borbu. Tada ne treba promeniti to što radimo, već samo način na koji radimo. Pružiti više pažnje radu nego rezultatu rada, odnosno pružiti pažnju onome što sadašnji trenutak donese. Potpuno prihvatanje onoga što jeste, jer ne možemo posvetiti pažnju nečemu čemu se opiremo.

"Čim počnete poštovati Sadašnji trenutak, nestaju sve nesreće i borbe, a život počinje teći s radošću i lakoćom. Kad izražavate svesnost Sadašnjeg trenutka, sve što radite prožeto je kvalitetom, brižnošću i ljubavlju — čak i najjednostavniji postupci."



Ne brinite za rezultate, već usmerite pažnju samom radu a rezultati će doći sami. "To je moćna duhovna praksa. U Bhagavad giti, jednom od najstarijih i najljepših duhovnih učenja koja postoje, nevezanost za plodove rada naziva se karma joga. Opisuje se kao put »posvećena delovanja«."

"Kad kompulzivno nastojanje koje vas udaljava od Sadašnjeg trenutka prestane, radost Bića pretače se u sve što radite. Onoga časa kad vam se pažnja usmeri na Sadašnji trenutak, osetićete prisutnost, duboku tišinu i spokojstvo. Za ispunjenje i zadovoljstvo više nećete zavisiti od budućnosti - nećete onde tražiti spasenje. Stoga nećete biti vezani za rezultate. Ni neuspeh ni uspeh neće imati moć promeniti vaše unutrašnje stanje Bića. Otkrili ste život u pozadini svoje životne situacije."

Kada nepostoji vreme onda postoji JA JESAM i više ne postoji psihološka potreba da postanete nešto drugo od onoga što već jeste. I u dubljoj dimenziji potpuni smo i celi već sada, bez obzira na materijalni svet. Kao takvi nećemo imati nikakvih lažnih očekivanja od budućnosti. 
 
"Sto se tiče vaše životne situacije, možda će biti nekih stvari koje ćete trebati postići ili steći. To je svet oblika, dobitka i gubitka. Budući da ste oslobođeni psihološkog vremena, svoje ciljeve više nećete pokušavati ostvariti mračnom odlučnošću, terani strahom, besom, nezadovoljstvom ili potrebom da postanete netko. Niti ćete ostati neaktivni zbog straha od neuspeha, koji egu znači gubitak samoga sebe. Izvire li vaš dublji osećaj JA JESAM, kad se oslobodite psihološke potrebe da postanete neko, ni vi ni vaša sreća, ni osećaj vlastitoga ja ne zavise o ishodu, a time se oslobađate i straha. Trajnost ne tražite onde gde je ne možete pronaći: u svetu oblika, gubitka i dobitka, rađanja i umiranja. Nećete zahtevati da vas usreće situacije, uslovi, mesta ili ljudi, a tada patiti zato što nisu odgovorili na vaša očekivanja. Sve trebate poštovati, ali ništa nije važno. Oblici se rađaju i umiru, a vi ste, pak, svesni večnoga koje se krije ispod oblika.
Vi znate da ništa što stvarno postoji ne oseća pretnju. Postane li ovo stanje vašeg Bića, kako biste mogli ne doživeti uspeh? Pa već ste uspeli."




понедељак, 19. децембар 2011.

Problemi ne postoje

Svesnost Sadašnjeg trenutka prekinite kada obavljate praktične zadatke koji zahtevaju upotrebu vremena, ali se odmah nakon toga vratite. Praktični zadaci obuhvataju postavljanje ciljeva i rad na njihovom ostvarivanju. Dok to radite, ne zaboravite da često zastanete i "pomirišete cveće pored puta". Umerenost u preduzimanju koraka. Da život bude svež, živ i čudan..


"Ne možete istovremeno biti i nesrećni i potpuno prisutni u Sadašnjem trenutku." 

Ako smatrate da u svom životu imate probleme, možda nije loše razmisliti da se to ne zove život već "životna situacija" koja je rezultat prošlosti ili budućnosti. Vremena. A život je stvaran i život se odvija sada! "Pronađite »uska vrata koja vode u život«. To je Sadašnji trenutak. Svedite svoj život do ovoga trenutka. Životna situacija može biti prepuna problema - kao većina životnih situacija - ali pogledajte imate li bilo kakvih problema u ovom trenutku. Ne sutra ili za deset minuta, nego sada. Imate li sada problema?"

"Kad ste prepuni problema, ništa novo ne može ući i nema mesta za rešenje. Stoga, kad god to možete, napravite malo mesta, stvorite malo prostora kako biste ispod životne situacije mogli pronaći život. U potpunosti se koristite čulima. Budite onde gde jeste. Ogledajte se naokolo. Samo se ogledajte, nemojte tumačiti. Uočite svetlost, oblike, boje, tkanine. Budite svesni tihe prisutnosti svake stvari. Budite svesni prostora koji svemu što jest omogućuje postojanje. Osluškujte zvuke; nemojte ih prosuđivati. Osluškujte tišinu u pozadini zvukova. Dodirnite nešto - bilo šta - te osetite i priznajte njegovo biće. Pratite ritam vlastita disanja: osećajte zrak koji udišete i izdišete, unutra i van. Dopustite bivanje svih stvari. Duboko se spustite u Sadašnji trenutak."

"Problemi ne postoje. Postoje samo situacije - da se s njima sada pozabavite ili da ih ostavite na miru i prihvatite kao deo postojanja Sadašnjeg trenutka sve dok se ne promene ili dok ih ne budete mogli razrešiti. Probleme je izmislio um i da bi preživeli potrebno im je vreme. U stvarnosti Sadašnjeg trenutka ne mogu preživeti."

"Da li imate probleme sada? Nema odgovora, jer je nemoguće imati problem kad vam je pažnja potpuno usmerena na Sadašnji trenutak. Zašto od situacija praviti problem? Zašto od bilo čega praviti problem?  Um nesvesno voli probleme, jer mu oni pružaju nekakvu vrstu identiteta..»Problem« znači da se mentalno zadržavate u nekoj situaciji bez ikakve iskrene namere ili mogućnosti da sada nešto preduzmete te da je nesvesno prihvatate kao deo svog ja. Životna situacija toliko vas je obuzela da gubite osećaj života i Onoga što Jeste. Ili u mislima nosite suludi teret stotinu stvari koje ćete morati ili nećete smeti učiniti u budućnosti, umesto da pažnju usredsredite na ono jedino što sada možete učiniti."

"Kad stvarate problem, stvarate bol. A potreban je samo jednostavan odabir, jednostavna odluka: što god se dogodilo, sebi više neću stvarati bol. Više neću stvarati probleme. Iako je to jednostavan izbor, ujedno je i vrlo radikalan. Nećete moći tako odlučiti ako uistinu niste iscrpljeni patnjama, ako vam uistinu nije dosta. A nećete ga moći sprovesti ako ne budete imali pristupa moći Sadašnjeg trenutka. Ne budete li sebi više stvarali boli, tada nećete stvarati bol ni drugima. Takođe više nećete trovati prekrasnu Zemlju, svoj unutrašnji prostor i kolektivnu ljudsku psihu negativnošću stvaranja problema."

"Veliki dio onoga što ljudi govore, misle ili rade zapravo je motivisano strahom, koji je, naravno, uvek povezan s usredsređivanjem pažnje na budućnost i prekidom dodira sa Sadašnjim trenutkom. Budući da u sadašnjosti nema nikakvih problema, nema ni straha.
Pojavi li se situacija s kojom biste se odmah trebali pozabaviti, vaš će postupak, izvire li iz svesnosti o Sadašnjem trenutku, biti jasan i siguran. Neće to biti reakcija koja izvire iz prošlog uslovljavanja vašeg uma, nego intuitivan odgovor na situaciju. U drugim slučajevima, kad reaguje um vezan vremenom, otkrićete kako je mnogo efektnije ništa ne preduzeti - samo ostanite usredsređeni u Sadašnjem trenutku."

недеља, 18. децембар 2011.

Tiha prisutnost

"Budite prisutni kao promatrač uma - promatrač misli i emocija, kao i reakcija u različitim situacijama. Budite barem podjednako zainteresovani za vlastite reakcije kao i za situaciju ili osobu koja vas je navela na reakciju. Takođe primetite koliko se često vaša pažnja premešta u prošlost ili budućnost. Ne prosuđujte i ne analizirajte ono što ste primetili. Promatrajte misao, osetite emociju, promatrajte reakciju. Nemojte iz toga stvarati osobne probleme. Tada ćete osetiti nešto moćnije od bilo koje od tih stvari koje promatrate: tihu prisutnost koja promatra sebe u pozadini sadržaja vaših misli, onoga tihog promatrača." 



"Snažna prisutnost je potrebna kad neke situacije podstaknu reakciju praćenu jakim emocionalnim nabojem, kao što je situacija u kojoj je ugrožena vaša slika o sebi, kad se u vašem životu pojavi izazov koji podstiče strah, kad stvari »krenu nizbrdo« ili kad izroni neki emocionalni sklop iz prošlosti. U takvim trenucima skloni ste postati »nesvesni «. Prevladaju vas reakcija ili emocija - i vi »postajete« ta reakcija ili emocija. Tada ih izražavate. Opravdavate se, pogrešno postupate, napadate, branite... ali to niste vi, to je obrazac reakcije, um u svom uobičajenom obrascu opstanka."

"Poistovećivanje s umom daje mu više energije; promatranje uma oduzima mu energiju."
"Poistovećivanje s umom još više stvara vreme; promatranje uma otvara dimenziju bezvremenosti."

"Energija koju oduzimate umu pretvara se u prisutnost. Jednom kad uspete osetiti šta to znači biti prisutan, postaje vam mnogo lakše jednostavno odabrati izlazak iz dimenzije vremena kad god vam vreme nije potrebno za neke praktične svrhe. Tada se dublje prepuštate Sadašnjem trenutku. To ne slabi vašu sposobnost korištenja umom. Zapravo je poboljšava. Kad se koristite umom on će biti oštroumniji i usredotočeniji." Tolle

петак, 16. децембар 2011.

Pridavanje važnosti

Kada nečemu pridamo veliku važnost u životu, dolazi do neravnoteže u Univerzumu koji sve čini da se ta neravnoteža umanji. Naš život prevashodno treba da se sastoji od podeljene pažnje ka svemu što nas okružuje.
Kada sam bila dete uvek sam se pitala zašto mi se polomi baš ona igračka koju najviše volim, kasnije zašto isflekam majcu koju najviše nosim i još kasnije zašto sam izgubila baš onu ogrlicu koja mi je toliko draga.. Prave odgovore sam dobila skoro. Pridavanje važnosti pojavama, događajima, željama, predmetima, ljudima .. udaljavaju me velikom brzinom od istih.


Kako da se ne upecamo? Pored toga što prilično razumem čitavu tematiku često mi se dešava da upravo pridam nepotrebnu važnost nečemu. Da se vežem. 
Vezala sam se prilično za psa kog sam skoro dobila. Prva opomena je bila kada se razboleo. Otputovala sam tih dana i on je ubrzo ozdravio. Nisam shvatila poruku. Nastavila sam sa pridavanjem važnosti njemu u tolikoj meri da je to počelo da opterećuje ljude oko mene. Druga, jasnija poruka bila je pre neki dan kada je uganuo nogu prelazeći ulicu od parka do kuće. Tada sam shvatila. Da moram da naučim da volim, želim i posedujem a da se ne vezujem. Žao mi je. Molim te oprosti mi. Hvala ti. Volim te.

четвртак, 15. децембар 2011.

Zamka vremena

Život je sada. Najveću grešku pravimo poistovećujući se sa umom koji vlada u dva vremena: prošlom i budućem. Ako uskratimo vreme umu, on će se umiriti. Prošlost daje privid identiteta a budućnost lažna obećanja. Usredsređivanjem na ova dva vremena, gubimo dragocenost sadašnjeg trenutka. Koji jedini postoji.


"Ono za što mislite da je prošlost uspomena je na prethodni Sadašnji trenutak pohranjena u mislima. Setite li se prošlosti, vi ponovno budite uspomenu - a to činite sada. Budućnost je zamišljen Sadašnji trenutak, projekcija uma. Kad budućnost dođe, ona dolazi kao Sadašnji trenutak, razmišljate li o budućnosti, to činite sada. Prošlost i budućnost očigledno nemaju vlastite stvarnosti. Oni svoju stvarnost »posuđuju« od Sadašnjeg trenutka."
Ne pokušavajte da shvatite umom, dobićete pogrešne odgovore. Jednostavno budite opušteni u sadašnjem trenutku. Vremenom ćete bivati sve svesniji..

среда, 14. децембар 2011.

Strah

Strah se javlja u raznim oblicima: nelagoda, zabrinutost, teskoba, nervoza, napetost, strava, fobija.. Kao takav predstavlja strah od nečega što bi se MOGLO dogoditi, što je posledica uma opterećenog budućnosti, dok se mi nalazimo ovde i sada.



"Čini se da strah ima mnogo uzroka. Strah od gubitka, neuspeha, povrede itd, ali na kraju sveukupan strah samo je strah ega od smrti i uništenja. Za ego smrt je uvek odmah iza ugla. U tom stanju poistovećenosti s umom, strah od smrti utiče na svaki vid vašeg života."
"Sve dok vašim životom upravlja egoistični um, ne možete se osećati potpuno ugodno; ne možete biti smireni ili ispunjeni, osim u kratkim razdobljima kad dobijete ono što želite, kad vam je ispunjena neka želja. Budući da je ego osećaj vlastitog ja, potrebno mu je da se poistoveti spoljašnjim stvarima. Neprestano oseća potrebu da se brani i stalno se mora hraniti. Najuobičajenija poistovećenja ega su ono što imate, posao koji obavljate, društveni položaj i priznanja, znanje i obrazovanje, telesni izgled, lične sposobnosti, odnosi, porodica, sistemi uverenja, a često i politička, nacionalna, rasna, religijska i druga kolektivna poistovećenja. Ništa od toga niste vi." Eckard Tolle
Ego se bazira na strahu i osećaju celine, odnosno utemeljuje strah od smrti i osećaj nepotpunosti. "Tajna života je »umreti pre smrti« - i otkriti kako smrt ne postoji."


уторак, 13. децембар 2011.

Životno čekanje

Ponekad pomislim da li je zaista neophodno truditi se ili se treba jednostavno prepustiti. Odgovor je negde između ove dve opcije.
Svi imamo svoje želje i ciljeve, velike i male, kratkoročne i dugoročne. Da li smo u potrazi za onim što želimo da budemo ili onim što jesmo?
Kako radimo na sebi i menjamo se, tako se i naše želje menjaju a ciljevi razvijaju. Neke želje prosto nestanu, a neki ciljevi prestanu biti tako bitni. Nastaju novi.


Živim svoj život tako da se trudim osetim prioritete, da naslutim koji ciljevi su rezultat ega a koje želje su tuđe.
Trudim se da ne radim šta bi trebalo i moralo nego šta osećam. Postavljam često sebi pitanje: Šta bi sad radila?
Ništa se ne dešava. Tišina u mom životu. Čekam.. Znak, sugestiju, komentar, jer ipak sam ovde u potrazi za svojom svrhom.

понедељак, 12. децембар 2011.

Svakodnevna sabranost

Budite svedok misli i budite svesni i misli i sebe kao svedoka. Misao tada gubi moć.. Nastaje "prostor bez misli" u kome vlada tišina i spokojstvo. Počinje da isijava unutrašnja radost. "Što se dublje spuštate u carstvo bez misli, kako se to ponekad naziva na Istoku, spoznaćete stanje čiste svesti." Isti rezultat svesnosti usled carstva bez misli koji dobijate nadziranjem ili kontrolom mislioca možete dobiti i snažnim življenjem u sadašnjem trenutku. Na taj način postajete budni i svesni ali ne mislite, što je suština meditacije. Svakodnevna sabranost.


"To u svakodnevnom životu možete sprovoditi tako što ćete se pozabaviti bilo kojom rutinskom aktivnošću koja vam inače predstavlja samo sredstvo do nekog cilja, dajući joj potpunu pažnju, tako da sama sebi postane cilj. Npr, svaki put dok hodate uz i niz stepenice u svojoj kući ili na radnom mestu, pomno usmerite pažnju na svaki korak, pokret, pa čak i na disanje. Budite potpuno prisutni. Kad želite oprati ruke, obratite pažnju na sve čulne osećaje povezane s tom aktivnošću: zvuk i dodir vode, pokreti ruku, miris sapuna i tako dalje. Kad ulazite u automobil, nakon što ste zatvorili vrata, zastanite nekoliko sekundi i promatrajte ritam disanja. Postanite svesni tihog, ali moćnog osećaja prisutnosti. Postoji samo jedno sigurno merilo kojim možete odrediti koliko ste uspeli u toj praksi: stepen unutrašnjeg spokojstva." Eckard Tolle.

субота, 10. децембар 2011.

Unutrašnji glas, misao ili scenario


Unutrašnji glas igra ključnu ulogu u našim životima. On konstatuje, komentariše, smatra, nagađa, žali se.. i nije uvek povezan sa sadašnjim trenutkom. Nekada govori iz prošlosti a nekada definiše buduće događaje. Scenariji su potkrepljeni mentalnim slikama, misao obitava u zabrinutosti, prošlost se svakodnevno projektuje i na taj način čoveku ne donosi ništa dobro. Ovaj glas je deo uma. Možemo ga se osloboditi. 


 Eckard Tolle u svojoj knjizi " Moć sadašnjeg trenutka kaže:

"Počnite što je češće moguće osluškivati glas u svojoj glavi. Posebno obratite pažnju na sve misaone obrasce koji se ponavljaju, one stare gramofonske ploče koje se već godinama okreću u vašoj glavi. To sam hteo reći kad sam govorio o »nadziranju mislioca«, odnosno: slušajte glas u svojoj glavi i budite onde u ulozi svedoka.
Kad slušate taj glas, slušajte ga nepristrasno. Hoću reći, ne prosuđujte. Ne prosuđujte i ne osuđujte ono što čujete, jer bi to značilo kako taj isti glas ponovno ulazi kroz stražnja vrata. Uskoro ćete shvatiti: onde je glas, a ovde JA JESAM, osluškujem ga i nadzirem. Ta spoznaja JA JESAM, taj osećaj vlastite prisutnosti nije misao. Ona izrasta negde pored misli."

петак, 9. децембар 2011.

Buđenje

Kada se koriste reči kao što su buđenje, prosvetljavanje, samospoznaja javlja se misao da je to nešto nadljudsko rezervisano samo za duhovnike ili budističke sveštenike a egu se pomenuta misaona konstatacija izuzetno dopada. Međutim, sve je to deo nas samih i onoga što nas okružuje kao dela nečeg većeg od nas. Nikakva zagonetka. Autor u svojoj knjizi koristi reč Biće, a ja ću se koristiti sintagmom JA JESAM kao predstavu same naše suštine odnosno vlastite prisutnosti.

"Biće je večan, uvek prisutan, jedan jedini Život pored mnoštva životnih oblika što su podvrgnuti rađanju i smrti. Međutim, Biće se ne nalazi samo pored oblika, nego također duboko unutar svakog oblika, kao njegova najskrivenija, nevidljiva i neuništiva suština. To znači da vam je Biće dostupno kao i vaše najdublje ja, vaša istinska priroda. No ne pokušavajte ga dosegnuti umom. Ne pokušavajte ga razumeti. Spoznat ćete ga tek kad se um umiri. Kad ste prisutni, kad vam je pažnja potpuno i snažno usmerena na sadašnji trenutak, tada Biće možete osetiti, ali nikada ga ne možete mentalno razumeti. Ponovno postizanje svesnosti o Biću i prebivanje u tom stanju »osećajne spoznaje« je prosvetljenje."
 
 

Najveća prepreka pri doživljaju stvarnosti kao takve jeste naš um. Um kontroliše čoveka, ostavljajući ga u svetu privida. Razdvaja nas od ostatka sveta mentalnim slikama koje govore da smo mi jedno a ostali drugo, pri činjenici da smo svi isto, jedno.

"Početak slobode je spoznaja kako vi niste to biće koje vas opseda - mislilac. Ta vam spoznaja omogućuje da promatrate mislioca. Onoga trenutka kad počnete nadzirati mislioca, aktivira se viša razina svesnosti. Tada počinjete shvatati kako pored misli postoji prostrano carstvo inteligencije, kako je misao samo sićušan vid te inteligencije. Takođe shvatate kako sve one stvari koje su uistinu važne - lepota, ljubav, stvaralaštvo, radost, unutarnje spokojstvo - izranjaju iz područja pokraj uma. Počeli ste se buditi."

Slično kaže u svojoj knjizi "T1 Prostranstvo varijanti " Vadim Zeland, kada predlaže da se iz uloge kontrolora prebacimo u ulogu posmatrača.

 

четвртак, 8. децембар 2011.

Moć sadašnjeg trenutka

Izabrala sam novu knjigu za čitanje: Moć sadašnjeg trenutka", Eckard Tolle. Svesna sam da je za sreću neophodan faktor života u sadašnjosti. Ovom knjigom sam rešila da produbim svoja znanja na tu temu. Jedna od mojih čuvenih rečenica je: "Nikad neće biti tako kao što je sad i zato je dobro."


Još uvek pratim sve svoje izbore, rutinizirajući ih na dnevnom nivou. Vežbam svakodnevno, učim engleski, tražim odlično plaćen posao, čitam o meditaciji.. Upotpunjujem svoje dnevne i nedeljne ciljeve. Dalje od toga ne idem. Sledeći koraci su mi program zdrave ishrane i svakodnevne vizualizacije.

среда, 7. децембар 2011.

Odmor

Da biste uspeli sve da uradite kako treba i pritom da izgledate lepo veći deo dana, odmorite se. Nije bitno da li imate mnogo posla, bebu ili zahtevnu porodicu ili šefa, već da sebi iskažete poštovanje tim mini odmorom u toku dana ili krajem nedelje. Ne nadajte se mnogo u godišnji odmor, već to učinite sada. 



Na kraju nedelje ili pri kraju, odredite jedan dan kada ćete isključiti sve uređaje: telefon, kompijuter, tv..Ako na početku ne možete da priuštite ceo dan, počnite sa polovinom dana. Idite u prirodu, čitajte nešto ili jednostavno sedite uz kafu ne razmišljajući ni o čemu. Provedite dan bez uređaja.
U toku dana odvojte pola sata samo za sebe. Slušajte muziku, napunite kadu vodom, mažite se aromaterapijskim uljima..radite bilo šta što vas opušta. Na poslu ili kod kuće, prilikom obavljanja težih zadataka, učenja itd. zastanite za trenutak, zatvorite oči, udahnite duboko nekoliko puta, zamislite vaš zadatak obavljen i vas srećne. Protegnite se ili se prošetajte, nastavite sa radom.
Ako na ovaj način budete vodili računa o svom duhu i telu, osetićete promenu na sebi vrlo brzo. Život će biti za nijansu lakši, do sledeće pozitivne navike koja će vas voditi za još jednu nijansu napred.

уторак, 6. децембар 2011.

Usklađivanje sa okolinom

Kako približiti sebe svetu? Kako da postenemo jedno? Možda nije loša ideja početi sa okolinom..
"Je li vam se ikad dogodilo da ste, šetajući prelepim krajolikom odjednom osetili takav mir da ste shvatili da ste jedno sa svetom oko sebe, kao da ste deo drveća, neba, ptica? To je prekrasan, snažan osećaj a zato se i zove »vrhunsko iskustvo«. Problemi izblede a život izgleda nešto sasvim drugo, lepše i mirnije."


 Kada bi svako od nas uvažavao svoju okolinu, čuvajući je i ne zagađujući živeli bismo u prekrasnom svetu. Zamislite naš grad bez smeća, papira po ulici.. Svako može da utiče na svoju okolinu, fizički i mentalno. Doći će dani kada planeta Zemlja neće više moći da izdrži nasilje koje se nad njom sprovodi. Ona već sada daje jasne znake u vidu zemljotresa, poplava i ostalih nepogoda. Na nama je da se zapitamo koliko će upozorenje još trajati.

Paralelno sa širenjem svesti u odnosu na Zemlju, razmislimo šta radimo drugim ljudima. Zlatna sredina između onih ljudi koji gledaju samo sebe i onih drugih, na usluzi svima pomaže nam da se uskladimo sa osećanjima drugih ljudi. Neophodno je razviti intuiciju u odnosu na ljude koje ne poznajemo dobro. Da naučimo osetiti kada žele biti sami, kada im treba uteha ili kada ne žele da se sa nama vide. Svako odašilje podsvesne poruke o tome kako se oseća, naše je samo da naučimo da ih tumačimo. U tome nam mogu pomoći knjige iz oblasti govora tela.

Vežbajući svoje šesto čulo moguće je osetiti vibracije u vazduhu oko sebe. Kada uđete u neki novi prostor, pokušajte da se smirite i koncentrišete na osećaje koji vam se javljaju u vezi tog mesta. Kasnije je moguće delovati slušajući svoje instikte.
Posmatranjem sebe u odnosu na svoju okolinu osim razvijanja same percepcije i poboljšavanja odnosa pomaže nam da bolje razumemo svet.


понедељак, 5. децембар 2011.

Biljke i životinje

Lični stav prema biljkama je jedan od razloga zašto kod nekih ljudi one rastu i bujaju a kod drugih venu i umiru. Biljke reaguju na čoveka. Naučnici su utvrdili da reaguju na svog vlasnika, vole muziku, kad im se priča i kad se maze..Energetsko polje oko biljke je promenjivo u zavisnosti od naše reakcije na njih. Ako joj govorimo da je ružna, otkinemo list ili uopšte ne primećujemo, umreće. Sa druge strane, pozitivan mentalni razgovor im daje život i one su srećne.




Životinje razumeju ono što im govorimo. Svako ko ima ljubimca zna da sa njim razgovara mentalno ili fizički. Ni psi ni mačke ne vole kad ih ismejavate ili im se podsmevate. Osete se razočarano. Sa druge strane iskazivanje ljubavi dovodi do toga da se osete ponosno. Moj pas se tako oseća svakodnevno.

"Ne reaguju na naše moždane valove samo kućni ljubimci. Kad sledeći put šetate poljima i naiđete na krdo krava ili stado ovaca, pokušajte im poslati mentalnu poruku u kojoj ćete reći da im nećete nauditi. Proverite neće li se životinje drugačije ponašati nego inače. Većina ljudi voli kad ima oko sebe domaće životinje, ali šta sa nepozvanim gostima poput komaraca i muva? Šta ćete s njima? Možete ih poprskati otrovom iz spreja, ali time niste doprineli zaštiti okoline. Sledeći put kad dobijete uljeze, otvorite širom ulazna vrata ili prozor i zamolite ih da napuste prostoriju. Pokušajte to ako to niste vec i ranije radili; mogli biste se prijatno iznenaditi!"

субота, 3. децембар 2011.

Na svom putu

Ako se samo prisetimo, možemo uspeti. Činjenica je, mi smo svi na svom putu. Naša velika dela i uspesi neće doći od nas samih zato što smo mnogo pametni ili uspešni, već iz božanske inteligencije ili inspiracije. Mi ćemo biti samo kanali. Možda je bitno da to znamo na početku, da se kasnije ako i kada do toga dođe ne uznesemo, da ne pomislimo da je to naše delo.


       

Delujem iz inspiracije, koliko god je to moguće. Trudim se da pratim znake života. Žao mi je. Molim te oprosti mi. Hvala ti .Volim te.




петак, 2. децембар 2011.

Spoljašnji izgled

Kada zavolimo sebe, mi volimo svoje unutrašnje ja kao i svoje spoljašnje ja. Važnije je voleti svoje unutrašnje ja ali se ni spoljašnje nikako ne sme zanemariti. Naš spoljašnji izgled je nešto što pokazujemo svetu svakodnevno i što najpre pokažemo kada upoznamo nekog. Većina ljudi koje srećemo najpre nas ocenjuje po onome kako izgledamo. To možda nije u redu ali tako je.
Dva puta nas takođe vode do samopouzdanja, spoljašnji i unutrašnji. Prvi utisak je veoma važan i treba da promoviše nas u najboljem svetlu. Zato je važno kako izgledamo.



"Želite promovisati činjenicu da ste dobro i zdravo! Pobrinite se da dobro izgledate, lepo mirišete, da ste negovani, da vam je kosa čista, vaša odeća privlačna, da nosite one boje koje odgovaraju vašem licu i uzrastu, da su vam cipele u dobrom stanju i da se lepo krećete i još lepše govorite. Postignete li sve ovo, stvorili ste si dobru osnovu za samopouzdanje."
"Ne trebate potrošiti brdo novca da biste dobro izgledali, ali sebe trebate voleti. I osoba takozvanog lošeg izgleda može se pobrinuti da izgleda dobro, da nosi odeću koja mu odgovara, da su boje ukusne i lepe, daje dobro ošišana i da drži telo u formi. Uostalom, lepota je u oku promatrača a svako ima različit ukus. Ne verujete li mi, upitajte prijatelje koji su im slavni ljudi seksi a koji im nisu privlačni. Svako će odabrati drugačije."

Danas je jednostavno izgledati lepo. Potrebno je malo istraživanja i želja da promenimo svoj izgled. Ako imate ograničen budžet, uvek počnite od nege kože i kose a za ostalo koliko pretekne. Važi i za šminku. Postoje kozmetički, modni blogovi na kojima možete čitati recenzije proizvoda ili dobiti ideju, pa tako nećete pogrešiti u izboru.

Prošlo je dosta vremena od kada sam kupovala sve i svašta, gomilala kozmetiku i garderobu koja mi ne pristaje. Moj ormar je uredno sređen i ne sastoji se od mnogo komada. Isto važi i za kozmetiku, šminku i parfeme. Sada sve uredno zapisujem. Znam šta mi je neophodno i samo to i kupujem. Retki su trenuci kada kupim nešto što je van tih lista.


четвртак, 1. децембар 2011.

Energetski centri - čakre

Čakre, ili energetski centri, deo su naše aure. Aure mogu videti samo moćni iscelitelji i mistici koji ih opisuju kao svetlucavi oval oko našeg tela u kojem su sadržane različite boje. Unutar aure nalazi se sedam glavnih čakri. Sve su međusobno povezane a svaka deluje na drugi deo tela počevši od temena do kraja kičmenog stuba. Osim što deluju na fizičke procese u našim telima, čakre deluju na nas i mentalno i emocionalno.



Korenska čakra MULADARA poznata i pod nazivom kundalini veza je sa materijalnim svetom i osnovna je sklopka koja vezuje čoveka sa životom na planeti Zemlji. Smeštena je na dnu kičmenog stuba, tačnije ispod, jer čakre kao vrtlozi energije nemaju organsko mesto, već položaj u energetskom telu. U osnovi ovo je čakra koja određuje nivo nečije energije i želje spram života u materijalnom svetu. Bavi se fizičkim opstankom, sigurnošću, novcem, a ima jak uticaj na zdravlje. Deluje na kičmeni stub, noge, kosti i debelo crevo. U disbalansu donosi jak strah od smrti i veliku brigu za egzistenciju. Crvena.

Druga po redu, jeste čakra SVADISTANA, smeštena u donjem delu želuca, kontroliše seksualnu i stvaralačku energiju, kao i osećaj za estetiku i umetnost u osnovnoj materijalnoj formi. Dakle, povezana je s emocijama, polnošću i reprodukcijom. Deluje na polne organe, adrenalinske žlezde i mokraćni mehur. Neuravnotežena, stvara nenormalnu vezanost, želju za posedovanjem, ljubomoru, bezobzirnost, sujetnost i nesklonost saradnji sa drugim ljudima. Narandžasta.

MANIPURA, treća čakra, u predelu solarnog pleksusa upravlja vitalnošću, izraženoj u jakoj volji, snazi karaktera, zdravoj ambiciji, velikodušnosti, organizacijskim i upravljačkim sposobnostima. U tom smislu, predstavlja snagu preobražaja i važan faktor u postizanju celine i jedinstvenosti bića kroz sjedinjavanje različitih delova planetarnih uticaja propuštenih kroz svih sedam čakri. Zbog toga njeno delovanje, koje nije u balansu, može da dovede do nesposobnosti pomirenja suprotnih težnji naše prirode i osujećenja procesa samoostvarenja. Takve osobe postaju sebično usmerene samo na sebe i svoje interese, hvalisave, agresivno dominantne, destruktivne ili bojažljive i isfrustrirane, ali u svakom slučaju - autodestruktivne. Povezana je s osećajima i deluje na želudac, jetru, gušteraču i žuč. Žuta.

Centralna, četvrta ili srčana čakra, ANAHATA, u središtu je grudnog koša i predstavlja sedište čovekovog astroenergetskog, odnosno duhovnog sistema koji je upravljač materijalnog. Daje ljubav i samilost, romantičnost i osetljivost, maštovitost i kreativnost, intuiciju i dobro pamćenje, prilagodljivost, ljubaznost i skromnost. Kod naprednih pojedinaca koji rade na sebi, ovaj centar pruža doživljaj trajnog unutrašnjeg mira i sposobnost za bezuslovnu ljubav. Deluje na srce, protok krvi i pluća. Ukoliko je van balansa, stvara se nestabilnost, lakomislenost, preterana osetljivost, povredljivost, ogorčenost, ljubomora i nesposobnost opraštanja sebi i drugima. Zelena.

Peta čakra, VIŠUDA, sa sedištem u području grla, odgovorna je za sposobnost razlikovanja i donošenja odluka. Povezana je s govorom, komunikacijom, znanjem i istinom, a deluje na štitnu žlezdu, usta i grlo. Kada je njeno delovanje uravnoteženo, takve osobe poseduju snažan analitički i oštroumni intelekt, sigurnost u odlučivanju, umešnost, rečitost, dobro pamćenje, duhovitost, efikasnost u akciji i osećaj odgovornosti. Bilo kakva neravnoteža izražava se u vidu nesigurnosti u sebe i svoje odluke, zatim kao cinizam i sumnja u postojanje životne svrhe, nestrpljivost, nespretnost, zaboravnost, sklonost brigama i mešanje u stvari drugih ljudi. Plava.

Šesta po redu je AJNA, čeona čakra. Odgovorna je za opštu ekspanziju života, širenje svesti, optimizam, sreću i veru u postojanje više stvarnosti izvan granica materije. Nalazi se između obrva i povezuje se s epifizom i hipofizom, nosom, ušima i levim okom. Dobro energetski pozicionirana daje čula koja su u stanju da iskuse transcendentalnu realnost, intuicija postaje vodič, a ljubav stanje božanske predanosti.
Šesta čakra se često naziva i trećim okom, ne samo zato što se nalazi između dva materijalna oka, već i zato što se njenim buđenjem otvaraju nove mogućnosti viđenja. U slučaju neravnoteže javlja se loše rasuđivanje, fanatizam, sklonost preterivanju, beg od stvarnosti, halucinacije i samozavaravanje. Indigo.

Sedma čakra, SAHASRARA, krunska čakra, smeštena je na vrhu glave i odgovorna za našu povezanost sa sveukupnom stvarnošću i doživljaj jedinstva sa njom. Povezana je sa središnjim živčanim sustavom i desnim okom. Ova čakra samo pojedinim dozvoljava prelaz u više stanje svesti. Kada je ulaz za iskustvo jedinstva blokiran, osoba postaje zatvorena prema svojim i tuđim duhovnim doživljajima, doživljava negativne osećaje i misli, sa pomanjkanjem vere u sebe i strahom od gubitka Ega i povezanosti sa svetom. Ljubičasta.

Osim sedam čakri, koje su povezane sa planetama od Sunca do Saturna, u čovekovom energetskom sklopu ima još 88. 000 tačaka. Iz ovog drevnog znanja stare civilizacije uzele su akupunkturu i akupresuru, sistem stimulacije energije koji čoveka drži u balansu i održava mu zdravlje.

Vizulaizacija boje čakre za koju mislimo da nam je zatvorena ili da nije u ravnoteži pomaže da se osetimo bolje. Okružiću se bojama.